Halkbank Sınavı – Halkbank, “Türkiye’nin üreten bankası” sloganı ile 1933 yılında kurulmuştur. Fakat bankanın faaliyete geçmesi 1938 yılını bulmuştur. 1938 yılından günümüze halk bankacılığının gelişmesinde önemli rol oynayan banka, esnaf ve sanatkarlara özel kredileri, bankacılık hizmetleri ve müşteri odaklı davranması ile günümüzde en çok tercih edilen bankalardan biri haline gelmiştir.
Bankanın günümüzde yurtiçi ve yurtdışı bazlı olmak üzere şubeleri, özel işlem merkezleri, temsilcilikleri ve büroları bulunmaktadır. Ülke ekonomisinin temel yapı taşı olan esnaf, sanatkar ve KOBİ’lerin özel hizmetlerden faydalanabildiği banka, sektör içerisinde en güvenilir bankalar arasında görülmektedir.
Halkbank, devlet bankası olması sebebiyle de bankacılık sektörüne giriş yapacak olan adayların en çok tercih ettiği bankalardan biri haline gelmiştir. Banka düzenli olarak personel alımı ve “Halkbank Sınavı” yapmaktadır.
Halkbank Sınavı Başvuru Şartları
2020 Halkbank personel alımı ilanlarında adayların başvuru yapabilmesi için banka tarafından aranan genel ve özel şartlar belirtilmiştir. Bankanın İnsan Kaynakları Yönergesi’nin dördüncü maddesinin dördüncü bendine göre aranan ilk şart adayların yaş sınırıdır.
Tüm adayların tercih edecekleri iş pozisyonuna bağlı olarak başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yapılacak pozisyona ait başvuru şekli, başvuru öncesi ve sonrası yapılması gerekenler, Halkbank Sınavı ve mülakat süreci hakkındaki bilgiler, Halkbank resmi sitesi aracılığıyla duyurulmaktadır. Bu nedenle adayların sürekli olarak bankanın resmi internet sitesini kontrol etmeleri gerekmektedir.
Genel olarak Halkbank personel alımı başvuru şartları şu şekilde yer almaktadır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak
- Bankacılık sektörüyle ilgili üniversite bölümlerinin 4 yıllık lisans ya da yüksek lisans bölümünden mezun olmak
- Erkek adaylar için askerlikten muaf olmak ya da henüz yeni mezun olan adayların askerlik sürelerinin en az 1 yıllık tecilde olması
- Sağlık sorunlarının bulunmaması ve Türkiye’nin her noktasında adayın görev yapabilecek fiziki ve ruhsal açıdan elverişli olması
- Adayın hapis cezasının olmaması ya da 6 aydan fazla hapis cezası gerektiren herhangi bir suçtan ötürü hükümlü bulunmaması
Banka tarafından adaylarda aranan özel şartlar ise şu şekilde yer almaktadır:
- Adayların tutum, davranış ve özgeçmiş açısından bankacılık sektöründe yeterli ve uygun bulunması
- Etkili iletişim ve ikna becerilerine sahip olunması ve bu becerilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi
- Diksiyonunun düzgün olması, kendini açıkça ifade edebilmesi
- Bankacılık sektörüne hakim olması, sektör içerisindeki gelişmeleri yakından takip etmesi, yeniliklere ve değişimlere açık olması
- Problem çözme ve karar verme tekniklerinde proaktif, yaratıcı ve açık fikirli olması
- Seyahat engelinin bulunmaması
Halkbank Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Halkbank’ta çalışmak ve kariyer planlamak isteyen adayların, işe alım süreci hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir. Adayların her yıl değişebilen işe alım süreçlerinde bilgi edinmesi, başvuru sürecini kolaylaştırmaktadır.
Halkbank Sınavı ve sözlü mülakatlar olmak üzere iki aşamalı sınav yapmaktadır. Yazılı sınavlardan başarılı olan adaylar, sözlü mülakata davet edilmektedir. Halkbank 2019 sınav başvurusu bedeli olarak adaylardan 100 TL, sınav başvuru bedeli tahsil edilmiştir. 2021 yılına ait başvuru bedeli henüz açıklanmamıştır.
Adayların sınav başvuru bedellerini Halkbank aracılığı ya da anlaşmalı bankalar aracılığı ile tahsil etmesi mümkündür. Başvuru bedelini internet bankacılığı, ATM ya da havale/EFT yöntemi ile gerçekleştiren adayların başvurusu kabul edilmemektedir. Başvuru bedeli banka tarafından belirlenen Halkbank Sınavı başvuru merkezinin IBAN numarasına yapılmalıdır. Tahsil yapılırken adayın Türkiye Cumhuriyetli kimlik numarası, adı ve soyadı, iletişim bilgileri mutlaka iletmesi gereklidir. Bu bilgilerin yer almadığı başvurular yine kabul edilmemektedir.
Sınav başvuru ücretini tahsil eden adayların, Halkbank resmi internet sitesi üzerinde yayınlanan “Halkbank Sınavı Başvuru Formu” nu eksiksiz bir şekilde doldurması gereklidir. Başvuru formunun içerisinde mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf eklenmesi şarttır. Fotoğrafı yer almayan adayların başvurusu kabul edilmeyecektir. Başvuru formunda adaylar özgeçmiş bilgisine de yer vermektedir. Banka, adayı uygun görmediği takdirde yine başvurusunu kabul etmeme hakkına sahiptir. Yatırılan ücretler başvuru kabul edilmese bile iade edilmemektedir.
Adaylar yapmış oldukları başvurunun sonucunu internet adresi aracılığıyla öğrenecektir. Adayların sınav yeri ve saatleri sınav giriş belgeleri üzerinde yer almaktadır. Adayların başvurularını öğrenmesi için kendilerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile bir adet “adat şifresi” banka tarafından verilmektedir.
Halkbank Yazılı Sınavları
Halkbank yazılı sınavlarına giriş yapacak olan adaylar 14 farklı merkezde sınava giriş hakkı bulabilmektedir. Bu merkezler; Adana, Antalya, Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Samsun ve Trabzon olmak üzere yer almaktadır.
Yazılı sınav günü adayların yanlarında sınav giriş belgesi ile kimliklerini bulundurması şarttır. Kimlik yerine pasaport, geçici kimlik belgesi, sürücü belgesi ya da mesleki kimlik belgesi getiren adaylar banka sınavları alınmamaktadır. Adayların sınav giriş belgeleri de kendilerine iletişim bilgilerinde doldurulması istenen e-posta aracılığıyla bildirilmektedir. Bu postada yer alan belgenin çıktısının alınması ve sınava giderken yanlarında bulundurması zorunludur.
Halkbank Personel Maaşları
Halkbank, daima personellerinin yanında olan bankalardan biridir. Çalışanlarının ikramiye, prim ve yan haklar ile ödüllendirilmesinden yana olan banka aynı zamanda performans ücretlendirmeleriyle de çalışanlarına ek ücret uygulaması yapmaktadır.
Banka içerisindeki pozisyonlara bağlı olarak adayların alabilecekleri personel maaşları şu şekilde yer almaktadır.
Halkbank Personel Maaşları (ortalama)
- Gişe görevlisi – 2.300 TL ile 4.000 TL arası
- Gişe asistanı – 2.400 TL ile 4.500 TL arası
- Müşteri temsilcisi – 2.450 TL ile 4.900 TL arası
- Banka müfettişi – 3.500 TL ile 9.000 TL arası
- Banka müdürü – 8.000 TL ile 24.000 TL arası
- Genel müdür – 50.000 TL ile 120.000 TL arası
Halkbank Personellerine Sunulan Yan Haklar
Halkbank personellerine maddi ve sosyal olmak üzere pek çok yan hak sunmaktadır. Bu sayede çalışanlarının teşvik olmasını amaçlamaktadır. Personellerinin yıl içerisinde ikramiye, prim ve tazminatlar ile teşvik edilmesini sağlayan banka, yıl içerisinde personellerinin faydalanabileceği sosyal haklarla da pek çok imkan tanımaktadır.
- Banka verilen personel ücreti dışında, personelin aylık maaş tutarında yılda 4 kez olmak üzere ikramiye vermektedir. Çalışanların banka içerisinden yabancı dil tazminatı alma hakkı da bulunmaktadır. TOEFL ve KPDS sonuçlarına göre adayların bu tazminatı alabilme hakkı vardır.
- Banka tarafından ölüm, cenaze, doğum, hastalık, görev ve tayin izni bulunmaktadır. Çalışanlar gerektiği takdirde bu izinlerden faydalanabilmektedir. Ek olarak personellere öğle yemeği ve tayin ve görev harcırahı ile şubeye uzak oturan personeller için servis olanağı verilmektedir. Yine bir başka ilden gelerek başvuru yapan ve ikamet etme olanağı bulunmayan adaylara, istek ve talep üzerine lojman hizmeti de verilmektedir.
- Anlaşmalı sağlık kuruluşları ve laboratuvarlar da personellere sağlık hizmeti verilmektedir.
- Çalışanların bireysel ya da ticari bankacılık kredilerine aldıkları personel maaşına bağlı olarak daha düşük kredi çekme olanağı bulunmaktadır.
- Personellerin yıllık izin kullanma hakkı:
1-5 yıl arası hizmet eden personeller 14
5-15 yıl arası hizmet eden personeller 20
15 yıl ve fazlası hizmet veren personeller için 26
iş günüdür.
- Personellerin yıllık izinlerinde Türkiye Halk bankası Personeli Yardımlaşma Vakfı’na ait olan Didim’in Akbük yerleşkesinde Haziran ve Eylül aylarında tatil yapabilme imkanı ve tesis içerisinde kalma fırsatı bulunmaktadır.