Ulaşım ihtiyacı, insanların bir yerden bir yere gitme isteğinden doğmuştur. Ulaşımı sağlamak için özel araçlar, taksiler, toplu taşıma araçları, şehirlerarası veya uluslararası ulaşım araçları kullanılmaktadır. Ulaşımda konfor ve hız ihtiyacı çoğu kişiyi toplu taşıma yerine kendilerine özel araç satın almaya yöneltmektedir. Zira özel araçla istediğiniz zaman, istediğiniz yere toplu taşımadan daha hızlı ulaşmanız mümkün olmaktadır. Bu nedenle özel araç sahibi kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Özel araç satın almanın pek çok yolu vardır. Bir birikiminiz varsa eğer nakit ödeme yaparak arabanızı satın alabilirsiniz. Veya bankaların sunduğu taşıt kredisinden faydalanarak taksitli ödemeler yaparak arabanıza sahip olabilirsiniz. Hiç kullanılmamış sıfır araçların ücretlerinin kullanılmış araçlara göre fazla olması çoğu kişiyi ikinci el araçlara yönlendirmektedir. İkinci el araba satın almak isteyenler için bunun ticaretinin yapıldığı bir araç pazarı mevcuttur ancak ikinci el araba satın almanın bir yolu daha vardır. Bu yol ise icradan araba satın alımıdır.
İcra ve haciz işlemleri, borç-alacak ilişkisinden doğan hukuki işlemlerdir. Alacaklı kişi veya kurum, borcu ödenmediği takdirde borçluyu icra makamlarına şikayet ederek icra takibi başlatılmasını talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda borçlunun alacaklıya olan borcu resmi olarak tespit edilerek işe başlanır. Borçlunun borcunu ödemediği bu süre zarfı içinde resmi makamlar tarafından kendisine bir ihtarname gönderilir. İhtarnameye rağmen tanınan süre dahilinde borç ödenmezse eğer borcun karşılığına denk gelecek miktarda mal varlığına el konulur. Bunun için öncelikle mal varlığı tespiti yapılır ve borca denk gelecek ölçüde mal varlığına haciz işlemi uygulanarak bu varlıklar borçlunun elinden alınır. Haciz işlemine konu olan mal varlıklarından biri de arabalardır. Borçlu, borcunu ödemediği takdirde hakkında icra takibi başlatılırsa ve borcunu ödememeye devam ederse; borcun miktarına karşılık geldiği takdirde arabasına el konulabilir. Bu durumda araba icra yoluyla satışa çıkarılarak borcun alacaklıya en kısa sürede ödenmesi amaçlanır.
Haciz işlemi uygulanmış arabaların icra yoluyla satışına sık sık rastlanmaktadır. Haciz yoluyla el konulan arabalar için İcra ve İflas Müdürlükleri tarafından ihale açılmaktadır. İhaleye çıkarılan arabalar, bir duyuru ile yayınlanmaktadır. Söz konusu duyuruda ihaleye ve arabaya dair bütün detaylar yer almaktadır. İhaleye başvurmak için gereken şartları taşıdığınız takdirde gerekli belgeleri temin edip ihaleye katılım için istenen teminat bedelini yatırdıktan sonra ihaleye katılmanız mümkündür. İcradan araba satın almak için açılan ihalelere bizzat katılabileceğiniz gibi online olarak da katılabilirsiniz. Adalet Bakanlığı’nın ihaleleri yayınladığı e-satış sitesi üzerinden ihale için teklif verebilirsiniz ve ihaleye gelen teklifleri takip edebilirsiniz. İhale tekliflerinin takibi, icradan araba alırken zarara uğramanızı engelleyecektir. Açık arttırma yöntemiyle satış gerçekleşeceği için en yüksek teklif verene araba satılacaktır. Bu nedenle gelen her bir teklif arabanın fiyatını yükselteceği için sunulan tekliflerin takibini yaparak ihaleye dair fikir ve tecrübe edinebilirsiniz.
İhaleye katılarak icradan araba satın almak artık oldukça pratik bir hal almıştır. Ancak ihaleye çıkan araçları ucuza satın almak isteyen pek çok kişi vardır bu nedenle icradan araç satın almak bazen zor ve riskli olabilmektedir. İcradaki araç kimi zaman fazla yıpranmış olabilmektedir bu nedenle arabanın bulunduğu otoparka gidip detaylı inceleme yapmanızı öneririz. Bütün risklerin farkında olmak ve icradan en karlı şekilde araba satın almak için ihale sürecini bütün detaylarıyla incelemeli, icradan araba almanın risklerini tespit edip elde ettiğiniz sonuca göre hareket etmelisiniz. Bunun için ilk olarak icradan araba satın alırken işleyen prosedürü iyi bilmelisiniz. Bu aşamada icrada araba satışı nasıl gerçekleşir? İcradan araba satın almak için hangi şartları sağlamak gerekir? gibi sorulara yanıt bulmalısınız. Eğer gerekli şartları taşıyorsanız ve başvuru için istenen belgeleri temin edebiliyorsanız araç ihalesine rahatlıkla katılabilirsiniz. Söz konusu ihalelerin resmi makamlar tarafından açıldığını ve icraya konu olan arabaların satışına dair her işlemin yasal olduğunu unutmamanız gerekmektedir.
İcradan Araba Nasıl Alınır?
Borç – alacak ilişkisinde borçlu taraf, alacaklıya olan borcunu ödemediği takdirde alacaklı kişi veya kurum borcun temin edilmesi için icra müdürlüklerine başvurma hakkına sahiptir. Bu şekilde borçlu hakkında icra takibi başlatılmaktadır. Borçlunun yasal olarak borcu tespit edildikten sonra mal varlığı tespit edilerek, borcuna karşılık gelecek miktarda mal varlığına el konulur. Bu işlemin yasal adı ise hacizdir. Borca karşılık geldiği takdirde haciz uygulanabilecek mal varlıklarından biri ise arabalardır.
Borcunu ödeyemeyen borçlunun arabasına icra müdürlüğü tarafından haciz işlemi uygulanmaktadır. Hacze konu olan araba, icra müdürlüğü tarafından satışa çıkarılarak alacaklıya borcunun ödenmesi sağlanmaktadır. Arabanın satışa çıkarılması işlemi ihale yoluyla gerçekleştirilmektedir. İhale süreci haciz işlemi uygulanan arabanın satışa çıkarılması için ihale duyurusunun yayınlanmasıyla başlar. Yayınlanan duyuruda ihaleyle ilgili bütün detaylar yer almaktadır. İhalenin yapılacağı gün ve saat, ihalenin yeri, ihaleye konu olan aracın nitelikleri gibi pek çok detaya bu ilan üzerinden ulaşabilirsiniz. İhale tarihi geldiğinde, ihalenin yapılacağı yere giderek bizzat ihaleye katılabilir veya avukat, eksper gibi profesyonellerle çalışabilirsiniz. Bu durumda beraber çalıştığınız bu kişiler sizin adınıza bütün ihale sürecini yürütecektir. İhale başlamadan en geç 30 dakika önce, ihaleye katılmanız için gereken başvuru formunu eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. İcradaki bir arabayı satın almak için ihaleye girmek istiyorsanız eğer, ihale vaktinde kimliğiniz ve ihale için belirtilen teminat tutarını yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Teminat tutarını ihale yerinde elden yatırabileceğiniz gibi ihale öncesinde Vakıfbank’a yatırabilirsiniz. Bunun haricinde ihaleye katılmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Eğer katıldığınız ihaleyi kazanamazsanız teminat ücretiniz eksiksiz bir şekilde tarafınıza iade edilir. Teminat ücretini elden yatırdığınız takdirde iadesi derhal gerçekleşirken, bankaya yatırdıysanız iade süresi 1-3 iş günü arasında değişmektedir. Klasik yöntemin haricinde online olarak araba ihalesine katılabilirsiniz. Bunun için Adalet Bakanlığı’nın ‘’icra malları e-satış portalı’’ adlı internet sitesi üzerinden üye olarak ihaleleri görebilir ve katılabilirsiniz. Arabanın satış tarihinden önceki gün saat 23.59’a kadar ihale için teklif verme imkanına sahipsiniz. Dilerseniz teminatınızı bu site üzerinden Vakıfbank aracılığıyla yatırıp ihaleye fiziki olarak da katılabilir teklifinizi ihale anında sunabilirsiniz. Burada bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de kredi kartıyla teminat yatırılamamasıdır. İcradan araba almak için katılacağınız ihalenin teminat bedelini nakit olarak yatırmanız veya banka hesabınızdan havale/eft yapmanız gerekmektedir. Online olarak teklif verdiğiniz ihale sürecini aynı e-satış sayfasından rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Açık arttırma yöntemiyle yapılan ihalenin gerçekleşme amacı, en yüksek teklifi veren kişinin arabaya sahip olmasını sağlamaktır. İlk ihalede aracın piyasa fiyatının %60’ı ihale ücreti olarak belirlenir. Eğer ilk ihalede satış gerçekleşmezse aynı araba için ikinci bir ihale yapılmaktadır. İkinci ihalede ücret piyasa değerinin %40’ına düşürülür. Aynı araba için tekrar eden her ihalede arabanın fiyatı daha da düşmektedir. İkinci ihaleden sonra da satış gerçekleşmezse eğer pazarlık usulü ile satış gerçekleştirilir. İhaleye konu olan arabayı dilerseniz ihaleye girmeden önce gidip görerek vereceğiniz fiyatı kafanızda netleştirebilirsiniz. İhaleyi kazanıp icradan araba almayı başarırsanız ödemenizi 10 gün içinde yapmanız gerekmektedir. Böylece yaklaşık 15 günlük bir işlem sürecinden sonra arabanızı teslim alabilirsiniz. İcradan araba aldıysanız eğer KDV, damga vergisi gibi zorunlu giderleri ödemeniz gerekmektedir. Aldığınız aracı muayene ettirdikten ve ruhsatını çıkardıktan sonra kullanabilirsiniz. Bu işlemler de masraflı olabilmektedir.
İcradan araba alma işleminde bilinmesi gereken en önemli faktör ihale sürecidir. İhaleye nasıl katılmak gerekiyor, ihale duyuruları nasıl yayınlanıyor, ihaleden sonraki prosedür nasıl işliyor bunların bilinmesi gerekmektedir. İcradan araba satın alma işlemi, takip gerektiren ve vakit ayırılması gereken bir süreçtir. Eğer vaktiniz yoksa veya ihalelere katılacak kadar bu prosedüre hakim olmadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bu işi yapan uzmanlardan destek almalısınız. Söz konusu uzmanlar avukatlar veya eksperler olabilmektedir. Bu kişileri yetkilendirdiğiniz takdirde sizin adınıza ihaleleri takip edebilir ve talebiniz doğrultusunda ihalelere katılabilirler. Böylece icradan araba alma işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.
İcradan Araba Alma Şartları
Ekonomik değeri olan bir varlığı, piyasa fiyatından daha ucuza alma isteği pek çok kişide bulunmaktadır. Araba satın almak istiyorsanız eğer, piyasa fiyatının altında araba almanıza imkan veren bir yol olarak icradaki arabaları satın almayı deneyebilirsiniz. İcra yoluyla haczedilen arabalar, devlet tarafından piyasa fiyatından daha ucuza satılarak arabası haczedilen borçlunun borcunun alacaklıya ödenmesi amaçlanmaktadır. İcra yoluyla araba satışında önemli olan arabanın bir an önce satılması ve borcun alacaklıya ödemesinin gerçekleştirilmesidir.
İcradan araba almak isteyenler için devlet bir ihale sistemi oluşturmuştur. Bu ihale sisteminde icradaki arabalar için tek tek ihaleler düzenlenmektedir. Söz konusu ihaleler, satış duyurusunun yayınlanmasıyla başlayıp en yüksek teklifi veren kişiye arabanın satışının gerçekleştirilmesiyle sonlanmaktadır. İhale vaktinde ihalenin yapılacağı yere giderek katılabileceğiniz gibi online olarak da teklif verebilirsiniz. Her iki seçenekte de icradan araba almak için aranan ilk şart 18 yaş sınırını geçmiş olmaktır. Yaş şartını sağlayan herkes icradan araba satın almak için ihaleye katılma hakkına sahiptir. Bunun yanında ihaleye katılmak için yapılması gereken başvuruda beyan edilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekmektedir. İhaleye katılarak icradan araba satın almak isteyen kişinin nüfus cüzdanını ihale günü yanında bulundurması gerekmektedir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir de maddi faktör vardır. Adalet Bakanlığı, ihaleye katılabilmek için katılımcıların maddi gücüne dair bir şart sunmaktadır. Bu şart, teminat parası olarak karşımıza çıkmaktadır. Katılım ücreti adı altında bir ödeme yapılmasa da teminat parasını yatırmak ihaleye katılmak için mecburidir. Teminat parasının miktarı, ihale duyurusunda yer almaktadır. Satışa çıkarılan her bir araç için istenen teminat parası da aracın fiyatına göre değişmektedir. Yasal olarak ihaleye başvurabilecek yaştaysanız, gerekli başvuruyu eksiksiz yapıp teminat parasını da yatırdıysanız icradan araba alma şartlarını sağlamış olursunuz.
İcradan araba satın almak için aranan şartlar oldukça basittir. İcra yoluyla haczedilen arabayı bir an önce satmak için yasal prosedür oldukça basitleştirilmiş ve ihaleye katılım için aranan şartlar minimal düzeyde tutulmuştur. Bu nedenle 18 yaşını doldurduysanız ve satın almak istediğiniz aracın teminat parasını ödeyebilecek durumdaysanız eğer icradan araba almak için ihalelere rahatlıkla katılabilirsiniz.
İcradan Araba Almanın Riskleri
İcra takibine alınıp haciz uygulanan arabalara devlet tarafından el konulmaktadır. Devlet, borcunu ödeyemeyen borçlunun adına arabanın satışını gerçekleştirerek borcu alacaklıya ödemekle görevlidir. Borçlarını ödeyemeyen pek çok kişinin mal varlığına bu nedenle haciz uygulandığı görülmektedir.
İcrada bulunan hacizli arabalar, başkası tarafından kullanılmış ikinci el diye tabir edilen arabalardır. Bu nedenle icradaki arabalar yıpranmış veya zarar görmüş olabilmektedir. İcradan araba almak, arabanın kullanım durumuna göre çeşitli riskler taşımaktadır. Araba ne kadar temiz kullanılmışsa risk faktörleri de o kadar azalacaktır. Bunun için ihalesi duyurulan arabanın ihale ilanındaki resimlerini ve özelliklerini detaylı incelemeli, piyasada aynı arabayla benzer durumda olan diğer arabaları incelemelisiniz. Piyasadaki diğer arabaların fiyatlarıyla ihaledeki arabanın fiyatını karşılaştırmalısınız. İcradaki araba ne kadar yıpranmışsa veya eskiyse fiyatı da o kadar düşecektir. Ancak piyasadaki fiyatla ihale fiyatı arasında bariz farklar olan arabalara şüpheli yaklaşmalı ve verilen teklifleri takip etmelisiniz. Aracın umduğunuz gibi çıkmaması durumuna karşı, yasalarla belirlenmiş gün ve saatlerde arabanın bulunduğu otoparka gidip arabayı detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Bu durumda bir sürprizle karşılaşma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. İcradaki arabanın vergi borcu bulunabilir, bu maddi bir risktir. Bu nedenle icradan satın almak istediğiniz arabanın herhangi bir borcu olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. İcradaki arabaların satışı açık arttırma usulü ihalelerle gerçekleştiği için katıldığınız her ihalede arabayı alamama riskiniz bulunmaktadır. Bu nedenle arabaya verilen teklifleri mümkün olduğunca takip etmeli ve maddi zarar görmek istemiyorsanız eğer mutlaka piyasa fiyatının üstünde teklif vermemelisiniz.
Günümüzde hem online olarak hem de direkt katılımla icradaki arabaların ihalelerine teklif vermek mümkündür. İhaleye katılım için aranan şartlar basit düzeyde tutulduğu ve icradaki arabaların piyasa fiyatının altında satışı gerçekleştirildiği için icradan araba almak isteyen pek çok kişi vardır. Kişi sayısı arttıkça ihaleyi kazanamama riski de artmaktadır. Bütün risk faktörlerini etkisiz hale getirip icradan araba satın almak istiyorsanız eğer bahsettiğimiz bütün ihale sürecine hakim olmalı ve gerektiğinde profesyonel kişilerden yardım almalısınız.
İcradan Araba Almanın Masrafları
Çoğu kişi araba almak ister ancak araba ücretlerinin miktarı zorlayıcı olabilmektedir. Arabaların sağladıkları konfora ve özelliklerine göre fiyatları da değişmektedir. Hiç kullanılmamış, sıfır arabaların fiyatları her zaman kullanılmış ikinci el arabalara göre daha yüksektir. Bu nedenle bütçesini çok zorlamak istemeyen kişiler ikinci el arabalara yönelmektedir. İkinci el arabalar, sahipleri tarafından satılabileceği gibi devlet tarafından da satılabilmektedir.
Devlet tarafından satılan ikinci el arabalar, icra yoluyla haciz konularak elde edilmektedir. Borcunu ödeyemediği için alacaklı tarafından şikayet edilen borçlunun mal varlığına borcu oranında devlet el koymaktadır. Bu mal varlığına arabalar da dahil edilebilmektedir. Devlet, haciz ettiği arabaların satışını açık arttırma yönteminin uygulandığı ihalelerde gerçekleştirmektedir. Bu ihalelere katılarak icradan araba almak için sadece teminat bedeli ödenmesi gerekmektedir. İcradan araba almak için ödenmesi gereken ilk masraf olan teminat bedeli araç için belirlenen ihale fiyatına göre değişiklik göstermektedir. Bunun haricinde ihaleye katılırken bir masraf edilmemektedir. İhaleyi kazanamazsanız eğer teminat bedeli tarafınıza iade edilmektedir. İhaleyi kazandığınız takdirde arabanın ücretini 10 gün içinde yatırmanız gerekmektedir. Bunun haricinde icradan araba alırken, ticari araçlarda %18, binek araçlarda %1 KDV, motorlu taşıtlar vergisi ve bunlara ek olarak 200 tl civarında damga vergisinin ödemesini yapmalısınız. İcradan çıkarılacak arabayı kullanmak istiyorsanız eğer araç muayenesini yaptırmanız gerekmektedir. Bu muayene ise ücretlidir. Arabanın ruhsatının çıkarılması için muayeneyi yaptırmanız mecburidir. Arabanın ruhsatının çıkarılması sırasında da ruhsat ücretine ek olarak evrak işlemlerine dair birtakım masraflarla karşılaşabilirsiniz.
İcradan araba satın almanın ekstra bir masrafı yoktur. Araç satın alma işlemlerinde geçerli olan klasik prosedürler uygulanırken ortaya çıkan yasal masrafların karşılanması gerekmektedir. İcradaki arabayı piyasa fiyatının altında satın almak karlı bir işlem olacağı için söz konusu masrafların karşılanması da daha kolay bir hal alacaktır.