Personel alımları başvurusu yaparak kabul edilmiş ve yeni işine başlayacak olan kişilerin ilk günlerinde dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Genel olarak adaylar ilk iş görüşmesinde oldukça heyecanlı ve stresli olmaktadır. İlk iş görüşmesinden sonra şirket tarafından kabul edilen adaylar aynı heyecan ve stresi ilk iş günlerinde de yaşamaktadır. Peki adaylar ilk iş deneyimlerini başarılı bir şekilde nasıl atlatabilir?
İlk İş Deneyiminin Önemi
Üniversite mezuniyetinin ardından iş arama sürecine giren kişiler için zorlu bir süreç başlar. Bitirdikleri okula ve kendilerine uygun olduğunu düşündükleri pozisyonlara iş başvurusu yapmakla işe başlarlar. Bu sürecin sonunda işe alım başvuruları kabul edilerek gerekli diğer aşamaları geçen ve işe alınan deneyimsiz personellerin işe başladıkları şirkette dikkat etmeleri gerekenleri bilmesi işteki ilk zamanlarını da başarıyla atlatmalarının önünü açar. İlk iş yerinde başarı elde etmek ondan sonraki yıllarda da o iş yerinde çalışmanın anahtarıdır. Ayrıca ilk iş deneyimi bundan sonraki işler için de referans olacağından iş hayatında başarı elde etme odaklı çalışılmalıdır.
İlk İş Deneyiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk iş deneyiminde dikkat edilmesi gerekenler söz konusu olduğunda akla gelen ilk madde hata yapmamaya özen göstermektir. İşe yeni başlamış olan kişilerin çoğunlukla yaptığı hataların başında her şeyi biliyormuş gibi davranmaları gelir. Bilgisiz olduklarının anlaşılmaması için de iş ortamında genelde sessiz kalmayı tercih ederler. Bu da karşı taraftan öz güven eksikliği olarak algılanır.
- Bir şirkette işe başlamak demek yeni bir deneyim demektir. İşe başlanan pozisyon her ne olursa olsun şirkette diğer pozisyonlarda çalışan herkesten öğrenecek bir şeyler mutlaka vardır. Bu yüzden şirketteki öğlen yemeklerinin tek başına yenmemesi önemlidir. Bu hem tek başına kalmak istiyorsunuz izlenimi verir ve diğer çalışanlarla ilişkilerinizi zorlaştırır, hem de yeni şeyler öğrenmenin önünü kapatır.
- İş hayatında enerjiyi yüksek tutmak ve koruyabilmek çok önemlidir. İnsanlar motive olmak için çeşitli yollar denerler. İş hayatında motivasyon ne kadar yüksek olursa başarı da o oranda hızlı gelir. İlk iş deneyiminde çalışma arkadaşlarını iyi analiz ederek zeki, başarılı, enerjisi yüksek olan kişilerle iletişimi sağlamlaştırmak işe yarar.
- İş yaşamında başarı olmak için kabiliyetler gerekli olduğu kadar azim ve çalışkan olmak da önemlidir. Donanımlı olmak elbette işe yarar ancak, bunu çok çalışarak ve zamanı doğru kullanıp, doğru yerlerde doğru adımlar atarak gerçekleştirebilirsiniz. İş hayatında dakik olmak da başarının püf noktaları arasında yer alır.
- Yeni mezun personel alımları yapan şirketler ve bankalar kariyer sitelerinde yayınladıkları duyurularında iş başvurusu yapılacak pozisyonlarla ilgilenen adayların öğrenmeye, yeniliklere, gelişime açık ve yeni teknolojilerle ilgili olmalarını da isterler. Bu özelliklere sahip değilseniz, ilk işinize başladıktan sonra mutlaka buy önlü adımlar da atmalısınız. İşverenler tarafından öğrenmeye hevesli personellerin her zaman işine katacak bir şeyleri olduğu düşünülür. Bu özellikler ayrıca sizin iş yaşamındaki gelişiminize ve kariyer planlarınıza da katkı sağlar.