Dünyanın En İyi 6 Şirketine Ait Uygulamaları ve Hikayeleri

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, dünyanın ne kadar hızlı geliştiğini ve değiştiğini fark ettiniz mi? Etmediyseniz, evinizdeki ve ofisinizdeki her eşyanın nasıl bir teknolojiye sahip olduğunu düşünebilirsiniz… Akıllı cep telefonları, tıpkı elimiz, kolumuz gibi ayrılmaz bir parçamız haline geldi ve bunun henüz farkında değiliz. Günlük yaşamamızın en önemli parçalarından biri de hayatımıza giren sosyal girişim örnekleri oldu. Whatsapp, Twitter, Instagram ve çeşitli uygulamaların birer girişim örneği olduğunu ve nasıl bir hikayeye sahip olduğunu merak etmiş miydiniz?

Snapchat

Evan Spiegel ve Bobby Murphy tarafından kurulan Snapchat, 24 saat içerisinde silinen fotoğraf ve video paylaşım uygulaması olarak bir döneme damgasını vuran sosyal medya platformlarından biri olmuştu. Spiegel ve Murphy bu girişimi başlattığında ikisi de 2.7 milyar dolardan fazla kazanmaktaydı ve henüz 30 yaşına bile basmamışlardı.

WhatsApp

Jan Koum ve Brian Acton tarafından kurulan Whatsapp’ın hikayesi Yahoo zamanına dayanıyor. Koum ve Acton Yahoo’da 10 yıl kadar birlikte çalışmıştı. Yahoo’nun ardından Facebook şirketine başvuran fakat ret cevabı alan ikili bu cevabın ardından 2009 yılında Güney Amerika’ya giderek Whatsapp Inc. şirketini kurdu. Bir zamanlar reddedildikleri şirket olan Facebook, Whatsapp şirketini 2015 yılında 22 milyar dolara satın aldı. Günümüzde uygulamayı kullanan kişi sayısı 2 milyara yakın bir rakamda yer alıyor…

Shazam

Chris Barton 1999 yılındayken Dhiraj Mukherjee, Philip Engelbrecht ve Avery Wang ile birlikte müziği tanımlayabilecek bir uygulama geliştirmeye karar verdi. Sonucunda da bir yazılım keşfettiler. Bu uygulama iTunes, iPhone ve App Store gibi dünya çapında bilinen pek çok uygulamanın önünde bir uygulama olmuştu. iTunes, iPhone ve App Store, Shazam uygulamasından sonra kurulan uygulamalar olmuştur. Uygulama ilk başlarda kullanıcılara 4 basamaklı bir telefon numarasını arayıp, bu numaraya müziği dinletiyordu. Kaynak müziği duyduktan sonra çalan şarkı hakkında telefona bir bilgi mesajı yolluyordu. Teknolojinin gelişmesiyle beraber uygulama bugünkü halini aldı. 2002 yılında kurulan şirket 2017 yılına kadar kendi sürümlerini kendilerini geliştirdi. 2017 yılında Apple hizmet alabilmek adına onlara iyi bir miktar para teklifinde bulundu ve ortaklık sağladılar.

Twitter

Evan Williams, Biz Stone ve Jack Dorsey tarafından kurulan Twitter, ilk başlarda insanların kısa mesajlaşma hizmetini bulduğu bir uygulamaydı. Ardından uygulama insanların kendi fikirlerini paylaşabileceği ve 140 karakter dahilinde bu fikirleri ortaya atabileceği bir sosyal medya platformuna dönüştü. Bugün ise son halini aldı. Günümüzün en popüler uygulamalarından biri olan Twitter, 11. sırada yer alarak popülerliğini halen daha korumaktadır.

YouTube

Chad Hurley telefonundan bir video göndermek istedi fakat bu videoyu gönderemeyince aklına YouTube platformunu oluşturmak geldi. 2005 yılında başlatılan projeye PayPal şirketinde yer alan arkadaşları Steve Chen ile Jawed Karim katıldı. YouTube’un ilk videosunu Jawed Karim attı. 23 Nisan 2005 yılında yayımlanan video, bir hayvanat bahçesinde çekilmişti. Videonun sade oluşu ve dünya çapında erişilebilir bir özelliğe sahip olması, dünyanın en popüler video içerik sitesi haline gelmesini sağladı. 2006 yılında Google tarafından YouTube 1.65 milyar dolara satın alındı ve günümüzdeki haline ulaştı.

Instagram

Standford Üniversitesi’nden mezun olan Mike Krieger ve Kevin Systrom, 2010 yılında ilk olarak Burbn uygulamasını oluşturdu. Bu uygulama, insanların yapacakları ziyaretleri planlamalarını, burada check-in yapmalarını ve resim göndermelerini sağlıyordu fakat beklenen başarıyı elde edememişti. Kullanıcıların fotoğraf paylaşma kısmını daha çok kullandığını fark eden kafadarlar 5 Ekim 2010 yılında App Store ile anlaşma yaparak Instagram’ı tanıttı. 2012 yılında ise Facebook, Instagram’ı 1 milyar dolardan satın aldı.