İngilizce Mülakatlarda En Çok Sorulan 3 Soru ve Cevabı!

Kimi başvurulan iş pozisyonları sonucunda adaylar, hem Türkçe hem İngilizce ya da yalnızca İngilizce mülakat şeklinde yapılacak olan mülakatlara katılmak durumunda kalabilmektedir. Anadil gibi İngilizce konuşmamak adaylarda kendini yeterince ifade edememe korkusunu da beraberinde getirir. Adaylar, korkuya ve strese neden olan bu mülakatlar için hazırlık yapmalıdır. Yapılan hazırlıklar sayesinde mülakatın gerçekleşeceği gün heyecan engellenebilir ve stres azaltılabilir.

Yapılacak olan ön hazırlıklar içerisinde aday mutlaka daha önceden iş görüşmelerinde sorulan İngilizce mülakat soruları hakkında bir araştırma yapmalı ve bu sorulara yönelik kendini ifade edebilecek cevaplar oluşturmalıdır. Bu cevaplar ezberlenmemelidir. Ezber yapılması, adayın kendisini yeterince ifade edememesine neden olabileceği gibi aynı zamanda oldukça farklı bir anlamda olan soruya yanlış bir cevapla karşılık verilmesine sebep olabilir. Peki İngilizce mülakatlarda en çok sorulan 3 soru ve cevabı nedir?

“Tell me about yourself” ya da “Describe yourself, please”

Bu soru, hem Türkçe hem de İngilizce mülakatlarda mutlaka sorulan sorudur. Anlamı, “Bize kendinden bahseder misin?” şeklindedir. İngilizce mülakat sorularına hazırlanmanın en iyi yolu önce Türkçe cevabı belirlemek ardından bu cevabı İngilizce’ye dönüşmektir. Türkçe yapılacak olan mülakatta bu soruya cevap verirken okuduğunuz üniversite bölümünden, sahip olduğunuz kişilik özelliklerinden, kariyer planlarınızdan ve hedeflerinizden bahsederek cevap vermeniz gerekir. Bu durumda vereceğiniz İngilizce cevap şu şekilde olacaktır:

“ I graduated from X University, Y Department. I am an innovator and entrepreneur. So … working in the field motivates me. With my motivation, I saw how successful I was in this sector. This success made me trust myself. Thanks to the A, B and C personality traits I developed, my general manager and my teammates greatly appreciated me. Because of these features I have overcome many projects.

“What is your educational knowledge/experience?”

Bu soru, “Eğitim bilgileriniz ya da deneyimleriniz nedir?” anlamındadır. Cevaplarken okuduğunuz bölümün kariyerinize sunduğu katkılardan bahsetmelisiniz. Yani,

“All my life I’ve wanted to study Y at X University and I’ve done it. During my education, I researched companies in the sector and had the opportunity to do an internship in Z Company. All the information I have gained has led me to discover which aspects of my career are missing and which are strong.”

“What are your strenghts?”

“En güçlü yönleriniz nelerdir?” anlamına gelen bu soruda CV bilgileriniz içerisinde de yer alan kişilik özelliklerinizi ön plana çıkaran bir cevap vermelisiniz. Cevabınız,

“I am an innovator and entrepreneur. I trust myself and I believe that I will succeed in this business. I love disciplined and organized. In this way, I have achieve a high level of success in stress and time management, being organized and planned.” şeklinde olmalıdır.