İş arama sürecindeyken adaylar daha stresli ve heyecanlı olur. Bunun sebebi çeşitli iş görüşmelerine katılmaları ve mülakat sonuçlarını beklemeleridir. İş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında adaylar bilgi sahibi olursa, gerçekleşmesi beklenen mülakatlarda başarı elde edilebilmektedir. Bu başarı için adayların mutlaka bir ön hazırlık yapması ve iş görüşmeleriyle ilgili püf noktaları bilmesi şarttır.
İş Görüşmeleriyle İlgili Püf Noktalar
İş görüşmesi için davet edilen adayların belli noktalara dikkat etmesi gerekir. Bu noktalar aynı zamanda iş görüşmeleriyle ilgili püf noktalar olarak da bilinmektedir. Mülakatlardaki ilk püf nokta, iş görüşmesinin gerçekleşeceği ortama giriş yaparken ilk 7 saniye içerisinde İK yetkilisinin dikkatini çekecek bir unsura sahip olmanızdır. Bu bakışınız, tokalaşmanız, ses tonunuz ya da selamlaşma şekliniz olabilir. Beden dilinizi nasıl kullanacağınız bilmek, jest ve mimiklerinize yer vererek doğru bir ses tonu ile konuşmak karşınızdaki kişinin etkilenmesini sağlayacaktır.
Mülakat aşamasında önemsenmesi gereken konulardan biri giyim kuşamdır. Bu duruma, prezantabl bir görünüme sahip olmak da denilebilir. Her şirket prezantabl olan bir personeli istihdam etmek ister. Bu yüzden giyim kuşama dikkat etmek öncelikli detaydır. Giyim tarzı iş görüşmesi için uygun olan biri kendisiyle görüşen şirket yetkilisini etkisi altına alabilecektir.
Mülakatlarda dikkat edilecekler arasında yer alan bir başka detay da stres kontrolünün iyi yapılmasıdır. İş görüşmelerinde stresli olmak gayet normaldir. Ancak bunu elinizden geldiğince aşmaya çalışmalı ve o görüşmede sorulan mülakat sorularını mantıklı bir şekilde cevaplamaya özen göstermelisiniz. İş görüşmelerinde stres kontrolü doğru bir şekilde yapıldığında o iş görüşmesi yarı yarıya başarılı geçmiş demektir.
İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
İş görüşmelerine giderken zaman ayarının iyi yapılması gerekir. Kesinlikle görüşme saati kaçırılmamalıdır. Ancak çok da erken gitmek karşı tarafı rahatsız edici bir durumdur. Dakik olduğunuzu göstermek için görüşmeden 15 dakika önce görüşmenin yapılacağı mekanda hazır bulunmak uygun olacaktır. Tarafınıza önceden belirtilecek olan mülakat bilgilerindeki mekanı da önceden görmeniz faydalıdır. Ulaşım detaylarını öğrenmenizi ve kaç dakikada mülakatın gerçekleşeceği yere ulaşacağınızı öğrenmenizi sağlar.
İş görüşmelerinin püf noktaları arasında görüşme sırasında ses tonunun iyi ayarlanması ve beden dilinin doğru kullanımı da vardır. İş görüşmesi esnasında çok yüksek sesle konuşmak kadar çok kısık sesle konuşmak da olumsuz etki yaratır. Yüksek sesle konuşan birinin heyecanlı olduğu ve baskın olmaya çalıştığı anlaşılacağı gibi kısık sesle konuşan bir aday da pasif olarak algılanabilir. Yüksek ses çoğu İK yetkilisi tarafından kibir olarak da algılanmaktadır.
İş görüşmesinden önce yapılması gerekenler arasında görüşmeye davet eden şirket hakkında bilgi edinmek de vardır. Şirketin konumu, vizyonu, misyonu hatta şirket yöneticilerinin öz geçmişleri o şirketin sizden beklentilerinin ne olacağı konusunda bilgi vereceği gibi, bu işin size uygun olup olmadığına da karar vermenizi kolaylaştırır.
Bir iş görüşmesine giderken öz geçmişinizin bir nüshası mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Ayrıca bir not defteri ve kalem de almanızda fayda vardır. Bu not defterinde İK yetkilisine sormak istediğiniz soruları not alabilirsiniz. İş görüşmesi başladığında bu eşyaları masaya koymalı, elinizde tutmamalısınız.