İnternetten Personel Alımı Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İş aramaya başlamak, zorlu bir sürece adım atmak demektir. Personel alımları ile ilgilenen adaylar bazen çok uzun bir zaman zarfı boyunca iş aramak ve başvuru yapmak zorunda kalabilirler. Bu süreç içerisinde adaylar pek çok iş görüşmesi yapabilirler. Çeşitli mülakatlara dahil olabilirler ve bu süreçte kendilerini pek çok aşama bekler.

İnternetten İş Başvurusu Yapmak

İş aramak kadar işsizlik de hayli zordur. İnternetten iş başvurusu yapan aday eğer görüşmeye çağrılmışsa kendini şanslı hisseder. Bu süreçte iş seçimi konusunda doğru kararlar verilmezse işe başlandıktan sonra mutsuzluk ve başarısızlık da beraberinde gelir.

Öncelikle personel alımı iş başvurusu yaparken aday kendisine uygun, çalışırken onu mutlu edecek ve en önemlisi eğitimine ve niteliklerine uygun işi seçmelidir İş seçiminde dikkat edilecek kriterler göz önüne alınıp doğru iş başvurusu ya da başvuruları yapıldıktan sonra, başvurunuz değerlendirilip görüşmeye çağrıldığınızda da o işin size uygun olup olmadığını bir kez daha gözden geçirmelisiniz. Eğer birden fazla iş görüşmesi daveti aldıysanız, o işler arasında tercih yapmanız için bazı durumları göz önünde bulundurmalı ve hemen karar vermemelisiniz.

İş Başvurusu Yapılan Şirket Araştırılmalı

Öncelikle iş başvurusu yapılan firmalar iyice araştırılmalıdır. Firmanın kendi web sitesi ve varsa kurumsal ya da sosyal medya hesapları incelenmelidir. Firmanın ne zaman kurulduğu ve sahip olduğu referansları dikkate alınmalıdır. Ayrıca o firma hakkında basında çıkan haberlere göz gezdirmekte de fayda vardır.

İş görüşmesi için o firmaya gidildiğinde de firmanın yapısı hakkında fikir edinilebilir. Karşılaşacağınız firma personeli bile bu konuda fikir verebilir. İşe alım mülakatları sırasında kullanılan bir cümle bile o firma hakkında bir bilgi verebilir. Kurum kültürü, vizyon, misyon ve değerleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kendi kültürünüz, vizyon, misyon ve değerleriniz ile çatışan bir şirkette başarılı olma potansiyeliniz oldukça düşüktür.

İş Seçiminde Dikkat Edilecekler

Personel alımı yapan ve sizlerle iş görüşmesinde bulunmak isteyen şirketler birden fazla ve maddi olanakları da birbirinin aynı ise burada dikkat edilmesi gereken konu o iş yerinin çevresel koşullarıdır. İşe gidip gelirken harcanan zaman iş seçiminin püf noktaları arasındadır.

İş seçiminde öncelikler belirlenmeli, teklif edilen işler arasında seçim yaparken bu hususlara dikkat edilmelidir. Bazı kişiler için maaş ve diğer maddi avantajlar öne çıkarken; bazı kişiler iş seçiminde karar verirken şirketin lokasyonunu, eğitim imkanlarını, kariyer planına uygun olup olmadığına dikkat eder.

İş seçimi yaparken adaylar, iş görüşmesi yapılan ve iş teklifi alınan şirketlerin avantajlarını ve dezavantajlarını bir liste haline getirmelidir. İş teklifleri ve şirketler arasında karşılaştırma yapılarak en doğru seçim yapılmalı ve bu şekilde karar verilmelidir.

İnternetten İş Başvurusu Yaparken Öz geçmişinize Dikkat Edin!

İnternetten personel alımı başvurusu yapan kişiler öz geçmişlerini güncel tutmak durumundadırlar. Öz geçmişlerde yer alan bilgiler, belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Yeni bilgiler eklemek gerektiğinde eklenmelidir. Etkili bir öz geçmiş şansınızı diğer adayların bir adım önüne geçmenizi sağlar. Referanslar bölümü de önemsenmelidir. Referans bilgilerinizi de kontrol ederek eski referans bilgileri silinmeli, güncel referans bilgileri düzenlenerek CV içerisine eklenmelidir.