İş Başvurularında Ön Yazı Nedir? Nasıl Yazılır?

Ön yazı, iş başvurusu yapan adayların, başvurmuş oldukları şirketlere kendilerini daha iyi anlatmak ve ifade edebilmek için özgeçmişleri ile birlikte yolladıkları kısa yazılara denmektedir. Özgeçmişle birlikte gönderilen ön yazı, işe alım durumunuzu etkileyen bir yazıdır. Bu nedenle yazının kurallara uygun ve özenli bir şekilde yazılması gereklidir. Kısa, net ve tanıtıcı ifadeler yer almalıdır.

Okunduğu zaman “bilgi verici” nitelikte olmalıdır. Ön yazılarda kendinizi en iyi şekilde ifade etmeli, laf kalabalığından uzak durmalı, becerileriniz arasında yer almayan yetkinlikleri belirtmemelisiniz. Ön yazı yazarken öncelikle bu iş pozisyonunu neden istediğinizi belirtmeli ve şirkete yapabileceğiniz katkılardan bahsetmelisiniz. İsteklerinizi belirtirken abartıdan uzak durmalısınız.

Teknik açıdan, kısa ve net olmalıdır. Özet şekilde yazılmalı, imla hatalarına dikkat edilmeli, kelime tekrarları yapılmamalı ve süslü kelimelerden uzak durulmalıdır. Kolay okunabilecek yazı stili seçilmelidir. Vereceğiniz bilgiler sıralı olmalıdır. Giriş, gelişme ve sonuç olarak üç paragraftan oluşması gereklidir. Son paragraf içerisinde mutlaka yazıyı okuyacak olan kişi için teşekkür notu bırakılmalıdır.

Giriş paragrafında kendinizden kısaca bahsetmeli, iş pozisyonuna dair aranan niteliklere uygunluğunuzu belirtmeli ve iş ilanına ek özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Geliş paragrafında ise iş pozisyonunu neden istediğinizi, iş ile ilgili hedeflerinizi, beklentilerinizi, planlarınızı ve şirkete katabileceğiniz katkıları yine kısa ve net bir şekilde anlatmalısınız. Son paragrafta iste teşekkürlerinizi sunmalı, şirketten olumsuz dahi olsa bir geri dönüş beklediğinizi belirtmelisiniz.

Kendinizi, özgeçmişiniz içerisinde belirtemediğiniz becerilerinizi ve özelliklerinizi belirtmek ve daha net bir şekilde kendinizi ifade etmenizi sağlamak amacıyla yazılan ön yazı, başarısız geçen bir mülakatı bile olumlu hale getirebilir. Peki ön yazı içerisinde ne yazmalı ve ne yazmamalısınız?

Hitap Ederek Başlamalısınız

Ön yazıya hitap ile başlamanız oldukça önemlidir. Bu ön yazıyı ister mail yolu ile isterseniz el yazısı ile oluşturun, işe alım uzmanına hitap ederek başlamanız gerekir. Eğer işe alım uzmanının ismini biliyorsanız, “Sayın X Hanım/Y Bey” şeklinde hitap edebilirsiniz. Eğer ismini bilmiyorsanız, “Sayın Yetkili” ile ön yazınıza başlangıç yapabilirsiniz.

Ön yazı içerisinde yer alan bilgileriniz ile CV’niz içerisinde yer alan bilgiler tam anlamıyla birebir bir uyum içinde olmalıdır. Bu nedenle iletişim bilgilerinizi yazarken mutlaka aynı bilgileri verdiğinize dikkat etmelisiniz. Bilgilerin sürekli olarak tekrar etmemesi de gerekir. Eğer etkileyici bir ön yazı hazırlamak istiyorsanız kısa cümleler kurmaya, verdiğiniz bilgilerin net ifadeler içerdiğine ve başvuru yaptığınız şirket ve pozisyon ile arada bir köprü kurduğuna dikkat etmelisiniz.

Ön yazı bir nevi mektuptur. Bu nedenle hitap, giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşmalıdır. Hitap ederek başladığınız yazının giriş bölümünün ilk paragrafında (giriş bölümü) kendiniz hakkında bilgiler vermelisiniz. Örneğin;

“Sayın Yetkili,

Dört yıllık deneyimli satış ve pazarlama uzmanıyım. Satış ve pazarlama alanındaki tecrübelerim, pazarlama teknikleriyle ilgili bilgi ve deneyimlerin ileri derecededir. Satış alanındaki deneyimlerimde başarılı bir Influencer olarak şirketinizde yer almak istiyorum. Gerekli deneyim ve donanımlarım sayesinde de satış ve pazarlama alanındaki düzenin ve hızın artacağına inanıyorum.”

Kariyer Hedeflerinizi Belirtin

Ön yazının ikinci paragrafında (gelişme bölümü) kariyer hedeflerinizden bahsetmelisiniz. Başvuru yaptığınız şirketin kurum kültürüne, vizyon ve misyon değerlerine uyumlu, kendi kariyer hedeflerinizle örtüşen bir gelişme bölümü oluşturmalısınız. Örneğin;

“2008 yılında Marmara Üniversite İşletme Bölümünden mezun oldum. Eğitimim boyunca gerek katılmış olduğum X topluluğu ve üniversite dışındaki Y, T, Z etkinlikleri ile kendimi geliştirme fırsatı buldum. Son sınıfta yapmış olduğum A şirketindeki stajım sayesinde takım çalışması ve proje yönetimi konularında da kendimi geliştirdim. Kariyer yaşamım içerisinde proje yönetimlerinde görev aldım ve pek çok satış becerimi geliştirerek farklı bakış açıları ve stratejileri geliştirme tecrübeleri edindim.

Kısa vadedeki kariyer hedeflerim içerisinde sahip olduğum kişisel özelliklerimi geliştirmek ve zayıf yönlerimi de geliştirme amacı bulduğum bir şirket içerisinde değer katacak projeler gerçekleştirmektir. Uzun vadeli hedeflerim içerisinde de sürdürülebilir bir başarı elde etmek, satış ve pazarlama alanındaki sektör liderleri içerisinde rekabet potansiyeli yaratmak ve gelişen teknoloji ile birlikte iyi bir satış ve pazarlama uzmanı olmak yer alıyor. Şirketinizin kısa ve uzun vadeli hedeflerim açısından en uygun şirket olduğunu düşündüğümden, bu başvuruyu gerçekleştiriyorum.”

“Saygılarımla” Diyerek Yazı Bitirilmeli

Giriş, gelişme bölümlerini tamamladıktan sonra, sırada üçüncü paragraf yani, sonuç bölümünü yazmak vardır. Bu bölümde kendinizi yeterince iyi bir şekilde ifade ettiğinizi belirten cümlelere yer vermeli, bu ön yazıyı okuyan yetkiliye zaman ayırdığı için teşekkür etmeli ve “Saygılarımla” kelimesi kullanılarak yazıya son verilmelidir. Örneğin;

“Yapmış olduğum başvuruya ilişkin detaylı özgeçmişim ekte yer almaktadır. Şirketinize değer katabilecek pozisyonlar açısından özgeçmişimin değerlendirilmesini sizden rica ediyorum. Gerekli bilgilendirmeler ve görüşmeler için sizlerle karşılıklı görüşmek isterim. İlginize ve ayırdığınız zamana teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.

Saygılarımla,

  • Ad – Soyad
  • Tarih
  • Adres – Tel – E-mail”