İş hayatında tek bir pozisyon için birçok kişi başvuru yapabiliyor. Böyle bir durumda eleme yapmak işin uzmanlarına kalıyor. Pozisyonu en iyi şekilde değerlendirebilecek, kendisini doğru ifade eden, diğer adaylara göre bir adım daha ön plana çıkan kişiler bu süreç içerisinde işin uzmanları tarafından tercih ediliyorlar. Özellikle iş mülakatları işe alım konusunda yapılacak değerlendirme açısından son derece önemli. Mülakatlar sırasında bir adım ön plana çıkmak ve iş için uygun aday olduğunuzu insan kaynaklarına göstermek tamamen sizin elinizde. Bu süreç içerisinde beden dilinizi kullanarak kendinizi daha doğru ve etkili biçimde ifade edebilirsiniz.
Beden dilinin önemi sık sık vurgulanırken bu süreçte hatalı beden dili kullanımı işleri tamamen tersine çevirebilir. Böylece baktığınız zaman almak üzere olduğunuz işin bir anda ellerinizin arasından kayıp gittiğini görebilirsiniz. İş görüşmelerinde en sık yapılan beden dili hatalarını sizler için bir araya getirdik!
Genel olarak yapılan beden dili hatalarını sıralamak gerekirse:
- Göz temasının kurulmaması
- Yetkiliye karşı göz devrilmesi
- Duruş problemi
- Sert bir tokalaşma yapılması
- Ses tonunun doğru ayarlanmaması
verilebilir. Bu hataları görüşme esnasında sık sık tekrarlamanız, iş görüşmenizin olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Yetkili, özgüvensiz biri olduğunuzu düşünecektir. İletişim becerilerinizin zayıf olduğu algısı uyanacak ve dolayısıyla başvurunuza “ret” yanıtı verilecektir. Peki böyle bir durumla karşılaşmamak adına ne yapmanız gerekir?
Göz Teması Kurmak
Göz teması kurmak, iletişim en önemli noktasıdır. Yetkili ile göz temasının kurulmaması, iletilmek istenen mesajın net olarak karşı tarafa aktarılmamasını ya da karşı tarafa kaba, agresif ya da sinirli olarak yansımaya sebep olmaktadır. Aynı zamanda güvensizlik belirtisidir. Genel olarak kendisine güvenmeyen ve inanmayan bireylerin göz teması kurmaktan çekindiği düşünülmektedir.
Ek olarak, yetkiliye karşı göz devirmek de olumsuz olarak karşılanan bir durumdur. Uygunsuz olarak kabul edilen bu davranış, meydan okuyucu olarak algılanmaktadır. Göz teması kurarken duygularınızı ve düşüncelerinizi aktardığınız anlara dikkat etmeniz gerekir. Çünkü gözler, hem zihnin hem de iç sesinizin aynasıdır. Farkında olmadan göz devirmeniz, yetkilinin direkt olarak hakkınızda olumsuz bir yargıya ulaşmasına sebep olacaktır.
Duruş Problemi
İş görüşmelerinde dik oturmaya dikkat etmelisiniz. Dik oturmaya çalışırken rahatsız bir görünüm sergilememelisiniz. Kendinizi rahat hissetmediğinizi belirten bir duruş sergilemeniz “özgüvensiz bir aday” olarak nitelendirilmenize sebep olacaktır. Yetkilinin dikkatini çekmek amacıyla el hareketlerinizi kullanmak, dinlediğinizi ve anladığınızı belirten bir oturuşa sahip olmak, artı puan kazanmanızı sağlayacaktır.
Sert Bir Tokalaşma Yapmak
İlk göz teması kurulduktan sonra tokalaşmanın yapılması oldukça önemlidir. Karşınızdaki yetkilinin elini ne sert bir şekilde sıkmalı ne de hiç tokalaşmak istemiyor gibi davranmalısınız. Tokalaşmak basit görünse de karşınızdaki yetkilinin incinmesine sebep olabilir. Pozitif bir etki bırakmak için yetkilinin elini tam anlamıyla kavramalı, sıkı bir tokalaşma yapmamaya özen göstermelisiniz.
Ses Tonunu Ayarlamak
Mülakat daveti almadan önce insan kaynakları yetkilisi tarafından iletişim bilgileriniz aracılığıyla sizlere bilgilendirme yapılacağını unutmamalısınız. Yapacağınız ilk telefon görüşmesi, davet açısından önem taşır. Ses tonunuzu iyi ve vurgulu bir şekilde kullanmalı, çok yüksek ya da çok alçak sesle konuşmamaya dikkat etmelisiniz.
Görüşme esnasında da sakinliğinizi korumalısınız. Koruyamamanız, sesinizin kısılmasına ya da titrek bir sesle konuşmanıza sebep olabilir. Kelimeleri telaffuz ediş biçiminiz ve ses tonunuz, vurgulamalarınız ve hitap biçiminiz, yetkilinin dikkatini çekecektir.