İş Görüşmesinde Hangi Görgü Kurallarına Dikkat Etmelisiniz?

İş görüşmesinde görgü kurallarına uymak, karşınızdaki İK yetkilisi tarafından nazik ve kibar olarak algılanmanızı, bir duruşa sahip olduğunuz algısını yaratmanızı ve görüşmeciyle pozitif bir görüşme gerçekleştirmenizi sağlar. Dolayısıyla görgü kurallarına uyum sağlamak, adaylar arasında ön plana çıkmanıza katkıda bulunur ve görüşmenin olumlu sonuçlanmasına büyük bir rol oynar. 

Konuşmanızdan giyiminize kadar her alanda görgü kurallarına uyum sağlamak gerekir. Öncelik olarak giyiminize ve dış görünümünüze dikkat etmelisiniz. İş görüşmesi haricinde de insanların ilk olarak izlenim elde ettikleri alan dış görünümdür. Dış görünümüz ne kadar başarılı ve profesyonel olursa o kadar çok akılda kalırsınız. Bu nedenle iş görüşmesine giderken mutlaka ofis giyimine uygun bir şıklık elde etmelisiniz.  

Mülakata giderken yanınızda özgeçmişinizin bir adet kopyasını götürmeli ve referans listenizi de yanınızdan ihmal etmemelisiniz. Yanınızda bir adet küçük not defteri ve kalem bulundurmanız da İK yetkilisinin hoşuna gidecek görgü kuralları arasında yer alır. Bu sayede, sizin profesyonel bir aday olduğunuz düşünülür. 

İş görüşmesinin yapılacağı alana en az 15 dakika erken gitmeniz tavsiye edilmektedir. Hangi şartlarda ve durumda olursanız olun görüşmeye erken gitmelisiniz. Mülakatlarda nezaket kuralı olarak erken gitmek, stres seviyenizi azaltmanıza ve görüşmeyi gerçekleştirecek yetkiliye karşı bu mülakatı önemsediğinize dair bir izlenim yaratmanıza sebep olacaktır. 

Mülakat başlamadan hemen önce ortama giriş yaparken yüzünüzde samimi bir tebessüm olması ve yetkiliyi samimi bir şekilde elini sıkarak ve göz teması kurarak selamlamanız gerekir. Bu sayede kendinizi tanıtırken göz teması kurmuş olursunuz. Burada gerçekleşecek olan küçük bir konuşma için ön hazırlık yapmalısınız. Selamlaşma sırasında güzel günler dilemeniz ve yetkiliye bugün nasıl olduğunu sormanız, kibarlık olarak karşılanır. 

Görüşme bitimine kadar yüzünüzdeki tebessümü eksik etmemelisiniz. Görüşme bitişinde ise arkanızı dönmeden odadan çıkmaya özen göstermelisiniz. Saygı duyduğunuzu belirtmek amacıyla bu hareketi gerçekleştirebilirsiniz. Görüşme bitiminde zaman ayırdığı için yetkiliye teşekkür etmeniz ve sohbetten keyif aldığınızı dile getirmeniz artı puan almanızı sağlar. 

Mülakatınız bir iş yemeği şeklinde gerçekleşecek ise yemek yeme kurallarına uygun davranmalısınız. Çatal, bıçak ve kaşık kullanımınıza dikkat etmelisiniz. İletişiminizi kuvvetlendirmek adına yemek yeme pratikleri gerçekleştirebilirsiniz. Ağzınızda herhangi bir yiyecek varken konuşmamaya, kibar ve nazik olmaya dikkat etmelisiniz.  

Görüşmenin ardından yetkili adına yazacağınız bir teşekkür notu da görgü kuralları arasında yer almaktadır. Eğer teşekkür etme imkanınız olmadıysa ya da heyecanla teşekkür etmeyi unuttuysanız, bir teşekkür mektubu yazmanız adaylar arasında ön plana çıkmanızı sağlar. Teşekkür etmek aynı zamanda bir kibarlıktır. Yetkilinin sizinle geçirmiş olduğu zamana dair hafızasını kuvvetlendirmeyi de sağlar. Bu nedenle güçlü bir aday görünümü vermek için kısa ve net ifadelerle yazılan teşekkür mektubunu ihmal etmemelisiniz.