Mülakatın Stres Yaratan Sorusu: “En Zayıf Noktanız Nedir?”

İş görüşmelerinde strese girmeyen, heyecan yapmayan herhangi bir aday yoktur. Bu heyecanlar, tatlı heyecanlardır ve her adayın başına gelir. Her ne kadar birden fazla iş görüşmesine gitmiş olsanız dahi ilk defa mülakata girecekmişsiniz gibi heyecan yapabilirsiniz. Her yaptığınız görüşmede de karşınıza farklı sorular geleceğini bilirsiniz. Fakat şirketlerin genel olarak sorduğu soru tipleri de vardır. Bu sorular adayları eleme alanında kullanılır. Basit görünse de can yakarlar. 

Stresli ve heyecanlıyken sorulara vereceğiniz cevaplar, sizler için daha zor bir hale gelebilir. Kelimeler bir anda aklınızdan uçup gidebilir, yetkiliye karşı ne diyeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Sizi strese sokacak ve heyecanlandıracak tuzak mülakat sorularından biri “En zayıf noktanız nedir?” sorusudur. Bu soruya profesyonel bir şekilde cevap vermezseniz, elendiniz demektir. Çünkü iş görüşmelerinde mutlaka sorulmakta ve adayın verdiği cevaba bağlı olarak olumlu ya da olumsuz bir görüş elde edilmektedir. Vereceğiniz cevap sonucunda yetkilinin tepkisini yüz ifadelerinden anlayabilirsiniz.  

Soruya baktığınız zaman kendi kendinize sizi kötülemeyi istediğini görebilirsiniz. Bilinçaltınız direkt olarak en kötü özelliklerinize dair kelimeleri beyninizin içerisinde sıralayabilir fakat dikkat! Burada yapmanız gereken en kötü özelliklerinizi söylemek değildir. Bu soru tamamen tuzaktır. Dolayısıyla, kendinizi kötülediğiniz cevaplar vererek elenmek yerine güçlü bir cevap elde etmeniz gerekir. 

Bu soruya cevap vermenin en etkili yolu dürüst olmanızdır. Geçtiğiniz son 5 yıl içerisinde hayatınızda neleri eksik yaptığınızı düşünün. Aldığınız kararları tam olarak uygulayamadınız mı? Zaman ve stres yönetiminde başarılı mı olamadınız? Vereceğiniz cevap “Hayatımdaki son 5 yıl içerisinde aldığım kararları uygularken zaman ve stres yönetiminde başarılı olamadım.” diyebilirsiniz.  

En iyisi benim demek yerine zayıf noktalarınızı kabul ettiğinizi göstermek, kendinizi tanıdığınızı da gösteren bir durumdur. Bu soru aslında zayıf noktalarınızdan bahsetmekten çok, zaaflarınızı dile getirmenin bir yoludur. Örneğin “Başarısızlığa tahammülüm yoktur.” demeniz gibi… Kaçamak cevaplar vermek yerine bu şekilde dürüst olursanız, İK yetkilisi hakkınızda olumlu bir görüşe sahip olacaktır. 

Sorunun içinde soru gizli olduğunu unutmamalısınız. Bu soruyla size “Sizi neden tercih etmemeliyiz?” ve “Bu pozisyonun sizin açınızdan riskli olan yanı nedir?” soruları sorulmak isteniyordur. Cevabınızın tatmin edici olması gerekir. Örneğin, “Planlamalarımda zamanı yönetemezsem, işimde performans düşüklüğü yaşayabiliyorum. Sektör içerisindeki lider isimlerle çalışırken gerginlik yaşayabiliyorum.” cevabını verebilirsiniz. 

Bu sorunun cevabını anlamanın yolu da kişisel SWOT analizi çıkartmaktır. Mülakata katılmadan önce kendinize dair kişisel SWOT analizi çıkarın. Bu iş pozisyonunda başarılı olduğunuz alanları, iş pozisyonunun size sunacağı avantajları, tehditleri ve riskleri belirlemelisiniz. Kendinizde başarılı bulduğunuz alanları, başarısız olduğunuz alanları, avantajlı ve riskli gördüğünüz noktaları bilmeniz, mülakatlarda daha rahat olmanızı sağlar. Aynı zamanda zayıf noktalarınızı tespit etmenizi de kolaylaştırır. Kendinizi tanıma fırsatı bulmanızı sağlar.