Sonunda beklenen gerçekleşti ve o çok istediğiniz şirkette ya da yıllardır hayalini kurduğunuz iş pozisyonunda iş görüşmesi için davet aldınız! Uzun zamandır hayalini kurduğunuz ve hazırlandığınız iş görüşmesine gittiniz fakat İnsan Kaynakları uzmanı ile karşılaştığınızda, uzmanın soğuk tutumu ya da yaşadığınız stres seviyesi yüzünden görüşme boyunca donup kaldığınız noktalar oldu. Bir nevi size “kal geldi”. O halde ne yapacaksınız?
Rahatlayacağınız Yöntemleri Keşfedin
İş görüşmelerine katılan adayların yaklaşık olarak yüzde 74’ü, yaşamış olduğu stres ve heyecan sebebiyle görüşmesini olumsuz yönde etkilemekte ve mülakat sonucundan da ret cevabı almaktadır. Mülakatların en önemli noktası adayın görüşmeye kendisini rahat ve stresini kontrol altında tutarak girmesidir. Bu şekilde girilen mülakatlardaki başarı oranı oldukça fazladır.
Bir gece öncesinde adayın rahat bir uyku uyuması, hazırlığını tamamlaması oldukça önemli bir nokta olarak yer almaktadır. Adayın iyi bir uyku uyuması ve düzenli, dengeli beslenmesi, haftanın üç günü egzersiz yapması stres seviyesini kontrol altında tutmasını sağlamaktadır. Aday mülakat sırasında hiç beklemediği cevaplar verdiğinde donup kalabilir ya da kendisini suçlayarak “Ben nasıl bir cümle kurdum böyle?” şeklinde motivasyonunu düşürebilir.
Bu tip bir olumsuzlukla karşılaşılmaması yani adaya kal gelmemesi için gerekli hazırlıkların yapılması ve İnsan Kaynakları ile şirket hakkında ön bilgi toplanması gerekir. Yapılan araştırmalara göre adaylara görüşme sırasında en çok “kal gelen” anlar şu şekilde yer almaktadır:
- “Bana kendinizden bahseder misiniz?” ya da “Bize kendinizi anlatır mısınız?” şeklinde gelen ilk tanışma sorusu hakkında adaylar hiçbir fikri olmadan, heyecanlanarak cevap verebilmektedir. Aday, hangi noktadan ya da yerden kendisini anlatmaya çalışacağını bilemez. Bu durumda da karmaşık bir şekilde yanıt verir ve dolayısıyla İK yetkilisinin de beklentisini düşürür. İK yetkilisi mülakata karşı olumsuz bir önyargı besleyebilir.
- “Bizim hakkımızda ne biliyorsunuz?” ya da “Bize bizim hakkımızda bilmediğiniz bir şey söyleyebilir misiniz?” şeklinde sorulan sorular da adayın her türlü araştırmayı yapmasına ve bilgiyi edinmesine rağmen kal geldiği nokta olabilmektedir. Bu durumu önlemek adına yanınızda bir not defteri ve kalem bulundurmanız, not defterine şirket ve yetkili hakkında ufak noktalar kaydetmeniz faydalı olacaktır.
- “Neden burada çalışmak istiyorsunuz?”, “Neden bu pozisyonla ilgileniyorsunuz?” ve benzeri sorular da güçlü ve zayıf yönlerinize dair bilgileri kapsadığı için donup kalma olasılığınızın yüksek olduğu sorulardandır. Bu soruya karşı kısa bir süre beklemeniz normaldir fakat donup kalmanız yine olumsuz bir durum yaratacaktır.
- “Şirkette 5 yıl içerisinde hedeflediğiniz nokta nedir?” ya da “Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” sorusu da kal getiren mülakat soruları içerisinde yer alır. Her mülakatın bitişinde sorulan “Bize sormak istediğiniz bir soru var mı?” sorusu da bunlardan biridir.
Mülakatta donup kalmamak için maddeler halinde verilen bu sorulara önceden hazırlık yapılması şarttır. Yapılan hazırlık sayesinde mülakatınız daha başarılı ve olumlu bir havada geçecektir.