İş Hayatına Atılmak İçin Mezuniyet Beklenmeli midir?

İş hayatına yeni adım atacak olan kişileri yoğun bir tempo ve zorlu bir süreç bekler. Bireyin çalışma hayatına uyum göstermesi ve alışması zaman alır. İş hayatına alışma zorluğu pek çok nedenden ötürü olabilir. Bu nedenlerin başında bireyin hiçbir iş deneyimine sahip olmaması gelir.

İş arama sürecinde staj yapmış ya da daha önceden sektörle ilgili olarak iş deneyimi elde etmiş kişiler genel olarak deneyimsiz olan kişilere göre daha ön planda tutulur. Şirketler, daima çalışma hayatına kolay adapte olabilecek ve belli bir deneyime sahip olarak kendilerini hüsrana uğratmayacak çalışanlarla olmak ister. Dolayısıyla deneyim sahibi olmak ve iş başvurusu yaparken bu deneyimlerden bahsetmek oldukça önemlidir. Fakat herkes, deneyim sahibi olmayabilir. Bu durumda da mezun olunana kadar okul içerisinde katılınan aktivitelerden bahsedilmesi, üye olunan bir topluluk ya da grup var ise buradaki başarıların anlatılması uygun olacaktır.

Mezun Olmadan İş Başvurusu Yapmak

Pek çok banka, üniversite öğrencilerine henüz mezun olmadan önce başvuru yapma fırsatı sunar. Gerek stajyer alımlarında gerek banka içi çalışma pozisyonlarında üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerine, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerine yönelik olarak iş ilanları verirler. Bu pozisyonlara öğrenciyken de başvurulabilmekte ve mezun olunduktan sonra direkt olarak iş hayatına başlanabilmektedir. Bir tek bankalar değil pek çok şirket ve işletme kendi bünyesinde personel geliştirmek, istihdam yaratmak amacıyla üniversite öğrencilerine bu fırsatı tanımaktadır.

Mezun olmadan önce iş başvurusu yapmaya hazırlanan adaylar CV hazırlarken mutlaka dikkatli olmalı ve yeni mezunların hazırlaması gereken özgeçmiş örneklerini incelemelidir. Bu sayede doğru ve etkili bir iş başvurusu deneyim sahibi olunmasa bile yapılabilir ve başvuru yapılan şirket, kurum ya da işletmenin dikkati çekilebilir.

Staj Eğitimlerinin Önemi

İş yaşamına katılmanın yollarından biri de mezun olmadan önce staj eğitimine katılmaktır. Bölümünüz ne olursa olsun okul desteği ile birlikte yaz ya da kış döneminde yapabileceğiniz staj programlarını araştırmanız gerekir. Bu programlara katılmak, yeni mezun olduğunuz ve iş başvurusu yapmaya hazırlandığınız zaman bulunduğunuz sektörde “deneyimli” görünmenizi sağlar. Başvurunuzu inceleyen insan kaynakları yetkilisi daha önceden çalışma ortamında bulunduğunuzu fark eder ve sizleri istihdam etme amacıyla mülakatlara davet eder.

Ek olarak, üniversiteden mezun olmayı beklemeden eğitim alınan bölüm ile ilgili çalışmaya başlayanlar mezuniyet sonrasında iş arayışlarına bir adım önde başlarlar. Üniversitede okurken alınan staj eğitimlerinden en üst düzeyde faydalanmak da sonradan girilecek işler için büyük avantaj sağlar.

Staj eğitimlerine katılmak ya da okunan bölüm ile ilgili işlerde çalışmak hem tecrübe edinmek yani işin mutfağını öğrenmek hem de sonradan hazırlanacak olan CV için referans elde etmek açısından önemlidir. Öğrenci personel alımları ile ilgili iş başvurularını takip ederek, üniversite öğrencilerine yarı zamanlı çalışma imkanı veren şirketlerde çalışmak da bir üniversite öğrencisi için ilerleyen zamanlarda iş yaşamında başarı elde etmesi için önem taşır.