10 Bin Saat Kuralı İle İşinizde Uzmanlaşma Yöntemleri

Malcolm Gladwell tarafından kaleme alınan Outliers (Çizginin Dışındakiler) isimli kitapta uzmanlaşma konusunda bazı püf noktaları veriliyor. Kitaba göre bir işte uzmanlaşmak ve yetkinlik kazanmak için en az on bin saat üzerinde çalışılması gerektiği söyleniyor. Gladwell tarafından yürütülen araştırmalar sonrasında iş hayatında başarı elde etmiş insanların hayatlarını incelediği görülüyor. Birkaç örnekle bu durumu açıklayabiliriz.

Berlin Kemancıları

1990’lı yılların başında Berlin’de bulunan bir psikolog takımı keman çalan öğrencileri inceleme altına aldılar. Bu öğrencilerin çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerini mercek altına aldılar. Keman çalan öğrencilere en başından şimdiye kadar geçen sürede ne kadar keman çaldıklarını sordular. Pek çok öğrenci en az 5 yaşından itibaren kemanı ellerine aldıklarını ve düzenli çalmaya başladıklarını anlattılar. Ancak ilerleyen yıllarda keman çalma sıklıkları dalgalanmalar göstermeye başladı. Bunun üzerine araştırma sonuçları çerçevesinde alanında uzman ve başarılı kemancıların 10 bin saat ve üzeri çalışma yaptıkları, daha az başarılı kemancıların ise ortalama 4 bin saatlik çalışma yaptıkları belirlendi. Başarı oranlarına bakıldığı zaman 10 bin saat kuralı doğru gibi görünüyor.

Doğuştan Yetenekli Olmak Önemli Değil

Çoğu zaman yeteneğin başarı için olmazsa olmazlardan olduğu söyleniyor. Ancak bu doğru değil. Araştırma sonuçlarında doğuştan yetenekli kişilerin daha az çalışarak ön plana çıkmadıkları belirlendi. Psikologlar çalışma süresi ile başarının doğru orantılı bir şekilde ilerlediğini ortaya koymuşlardır. Başarıya ulaşmak için kestirme bir yol kullanmak önemli değil. Doğuştan yetenekli olmak başarı sağlamak için tek başına önemli değil.

Çalışma Gelişimi Beraberinde Getiriyor

The Beatles grubunu bilmeyen yok. 1960 yılında isim yapmamız liseli bir rock grubu olarak işe başladılar. Hamburg’a giderek yerel sahnelerde müzik yapmaya ve kendilerini kanıtlamaya çalıştılar. Bu süreçte kendilerini dinleyen kişi sayısı çok azdı. Müzik aletleri yeterli kalitede değildi. Dolayısıyla kazandıkları para da çok azdı. Ancak bu süreçte saatlerce sahne yaptılar. Pes etmediler. Bu süreçte ellerine ne geçti? Saatlerce çalışma ve çalma fırsatı buldular. Böylece zaman içerisinde kendilerini daha profesyonel hissettiler.

Grubun yeteneklerini geliştirmeleri ve işlerinde daha iyi olma şansı elde etmeleri sonucunda fark edildikleri ve müzik severlerin dikkatini çektikleri belirlendi. 1962 yılında grubun haftanın her günü 8 saat kadar sahnede kaldıkları biliniyordu. Saatlerce yaptıkları çalışmalar sonrasında bugün grup üyelerinin dünya çapında tanınan bir grup oldukları ve 1200’den fazla konser düzenledikleri ortada.

Çalışmayı Sevmek Önemli

İşinde uzman olan kişilerin uzman olmayan kişilere göre daha fazla çalıştıkları doğru değil. Sadece işinde başarılı ve uzman kişilerin yaptıkları işe adeta aşık oldukları ve bu yüzden ayırdıkları zamanın kendilerini rahatsız etmediğini söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse; bugün başarılı bir yazılım programcısını ele alalım. Gününün büyük bir kısmını kod yazarak geçirdikten sonra, kendisine ayırdığı zamanda kaynak yazılımı gibi farklı projeleri araştırmaktan zevk alan ve kendisini geliştiren bir kişinin işinde başarısız olması imkansızdır. İşini gerçekten seven kişiler çalışırken kendilerini mecbur hissetmezler. Bu sebeple çok mutludurlar.

Günümüzde iş dünyası gittikçe zorlaşan bir alan. Ekonomik sıkıntılar, artan rekabet ve beklentileri yükselmesi bir süre sonra başarılı şirket ve çalışan sayısının azalmasına neden oluyor. Başarılı olmak ve bunca kişinin arasından sıyrılmak için çok çalışmalısınız. Bu durumda 10 bin saat kuralı bir kez daha devre giriyor. Bu kuralı sadece iş dünyasında değil hayatınızın her alanında değerlendirebilirsiniz.