İş Hayatında 6 Saniye Testiyle Daha Başarılı Olun!

Welltower İnsan Kaynakları Uzmanı Michael Schneider tarafından kaleme alınan bir yazıya göre, çalışanların iş hayatında daha başarılı olmasını sağlayan 6 saniye testini uygulamaları gerekiyor. Çünkü Schneider’a göre şirkete personel alımı yapacak olan uzmanlar, özgeçmişlere yalnızca 6 saniye bakıyor.

İş hayatında daha başarılı olmak isteyen kişilerin 6 saniye testiyle dikkatlerini arttırabileceğini ve asıl problemi ya da doğru yolu bu kısa sürede bulabileceklerini söyleyen Schneider, her yıl Google üzerinde 2 milyondan fazla kişinin iş başvurusu yaptığını ve bu kişilerin yalnızca çok az bir bölümünün işe alındığını belirtiyor.

Bu durumda insanların işe girmesinin Harvard Üniversitesi’ne girmekten daha zor olduğunu da belirten Welltower İnsan Kaynakları Uzmanı Michael Schneider, iş hayatında çalışanların bir şansa sahip olması için 6 saniye testini mutlaka uygulamalarını öneriyor. Bu teknikte 6 adım yer alıyor. Bunlar; isminiz, geçmiş ve şuan ki iş hayatınız, görevde bulunduğunuz zamanların başlangıç ve bitiş zamanları ile kariyer yaşantınız olarak yer alıyor.

İnsan Kaynakları uzmanları tarafından özgeçmişinizde ilk dikkat edilen bölüm isminiz olarak yer alıyor. Uzman tarafından isminizin fark edilmesi yarım saniyeden daha kısa bir zaman alıyor. İsminizin okunaklı ve akılda kalıcı bir yazı tipiyle yazılmış olması, İK uzmanlarının daha çabuk dikkatini çekmesini sağlıyor. Eğer iş hayatında akılda kalıcı olmak istiyorsanız, yazılarınızı okunaklı bir dille yazmalı ve kullandığınız yazı tipine dikkat etmelisiniz.

Kendinizi tanıtan bir yazı yazıyorsanız, unvanınızı, fotoğrafınızı, sertifikalarınızı eklemeyi unutmamalısınız. Tüm bunlara ek olarak adres ve iletişim bilgilerinizi de eklemeniz, işe alım sürecinizi ve iş hayatınızı kolaylaştıran bilgiler olacaktır. Bu nedenle özgeçmişinizde ya da iş hayatınızda yazmış olduğunuz yazılarda bu bilgilerden sapmamalı, fazla bilgi yerine kısa ve net bilgi paylaşımı yapmalısınız.

Geçmişteki ve şuan ki iş hayatınız İK yetkilileri tarafından önemli bulunan bir diğer konudur. Niteliklerinizi değerlendirmek isteyen İK uzmanları, adayları değerlendirirken mutlaka geçmiş iş yerlerinde görev almış oldukları pozisyonlara bakmaktadır. Bu pozisyonların dikkat çekici olması önemlidir. Örneğin mağaza içerisinde görevliyseniz pozisyonunuz için “satış elemanı” demeniz, İK yetkilisinin daha çok dikkatini çekecektir.

Welltower İnsan Kaynakları Uzmanı Michael Schneider, çalışanların iş hayatında doğru kelimeleri kullanmasını bu nedenle vurguluyor. Doğru kelimeler seçerek, doğru telaffuz edilen cümlelerin sonucunda çalışanların mutlaka başarıya ulaşacağını dile getiriyor. Schneider’a göre, karşınızdaki insanın size daha olumlu bakmasını ve sizin kendinizden emin bir karaktere sahip olduğunuzu anlamasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.

İK yetkilileri tarafından dikkat edilen bir diğer özgeçmiş unsuru çalıştığınız yerlerde bulunma süreniz. Bir iş yerinde, aynı pozisyonda ne kadar uzun çalıştıysanız, İK yetkilisi sizi o kadar takdir edecek ve sizi kararlı bulacaktır.

İş hayatında başarılı olmak isteyen kişilerin de bu teknikte istikrarlı olmaları gerektiğini belirten Schneider, çalışanların verimliliğini ve potansiyelini arttırması için daima hedeflerini akıllarında bulundurmasını öneriyor. Aktif bir kariyer yaşamı için istikrarlı olunması gerektiğini vurgulayan İK Uzmanı, doğru kararlara bu sayede ulaşılabileceğini ifade ediyor.