İş Hayatında Deneyim Süreci Nasıl Tamamlanır?

Her şirket, iş yerine yeni bir personel aldığında bir aylık bir deneyim sürecine tabi tutar. Bunu yapmanın sebebi, gerçekten doğru bir aday olup olmadığını anlamak, iş ve görev tanımına uygun çalışıp çalışmadığını ölçmek ve ilk ayda nasıl bir performans göstereceğini tespit etmektir.

İş sözleşmelerinde de “deneme süresi” olarak belirlenen bu süre, kariyer yaşamına adım atan kişilerin üzerinde bir gerginlik yaratabilmektedir. Çünkü gerekli performans gösterilmediği ya da adayın gerekli kriterleri karşılamadığı tespit edilirse, işine son verilebilmektedir. Peki deneyim sürecini başarılı şekilde atlatmanın bir yolu var mıdır?

Patronunuzu Tanıyın

Patronunuzu tanımak, deneyim sürecini başarılı bir şekilde atlatmanın püf noktasıdır. Eğer yöneticinizin sizden tam olarak ne beklediğini bilirseniz, bu süreci olumsuz atlatmanızın imkanı yoktur. Eğer sizden tam olarak ne beklendiğini bilmiyorsanız, bu durumu yöneticinizle konuşabilirsiniz. “Kendimi daha iyi ifade edebilmek adına, benden beklentiniz nedir?” şeklinde bir soru sormanız, patronunuzun da hoşuna gidecektir. Bu sizin profesyonel ve hırslı bir çalışan olduğunuzu gösterir.

Sizden beklenen işleri, sorumlulukları ve kriterleri bir yere not almayı ihmal etmemelisiniz. İster beyninizin bir köşesine isterseniz bir not defterine… Fakat genel olarak not almayı alışkanlık haline getirmeniz de yarar vardır. Birlikte çalışacağınız insanlarla uyum halinde olmak ve iş yaşamına uyum sağlayana kadar yapmanız gerekenleri planlamak ya da not almak sizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Aktif bir şekilde çalışmak için de ufak notlar tutmak ve bu notları görebileceğiniz yerlerde bulundurmak daha etkin olmanızı sağlayacaktır.

Araştırmalar Yapın, Yenilikçi Olun

Herkesin bir işi gerçekleştirme stili farklıdır. Bu nedenle sizinki de farklı olacaktır. Dolayısıyla işe başladığınız andan itibaren kendinize ait bir iş yapma şekli oluşturmanızda fayda var. Eğer çevrenizdeki insanlardan yardım istemeye çekiniyorsanız (ki bu durum yapılmaması gereken hatalardan biridir) size verilen görevleri araştırma yaparak öğrenmeye çalışın. Projeleri, sunumları nasıl hazırlamanız, raporlardaki verileri nasıl düzenlemeniz hakkında yapacağınız araştırmalar ve kendi kendinize bunları öğrenmek, kariyer yaşamında unutmayacağınız bilgilere sahip olmanızı sağlar.

Yeni iş fikirlerini benimsemek ve yeniliklere açık olmak da bu konuda oldukça önemlidir. Şirket çok yoğun bir çalışma dönemi içerisindeyken, pek çok proje üzerinde çalışmanız gerekiyorsa verimlilik stratejileri geliştirip, bunları takım arkadaşlarınızla ve yöneticinizle paylaşabilirsiniz. Yenilikçi olmanız, herkesin bir anda radarına girmenizi sağlar. Yani, girişimci ve risk alabilen bir çalışan olarak görünürsünüz. Bu da deneyim sürecinizde olumlu bir etki yaratır.

Takım Arkadaşlarınızla İletişim Kurun

İş hayatındaki takım arkadaşlarınız, eliniz, kolunuz, gözünüz, ayağınız gibi olmalıdır. Aynı zamanda ilk “network” çevreniz oluşturacaktır. Bu nedenle iş arkadaşlarınızla iletişim bağı kurmaya özen gösterin. Bu bağı kurmak için ortak özelliklerinizi keşfetmeye çalışın. İşinizle ilgili bilgileri öğrenmek ve kariyer yaşamında daha hızlı ilerleyebilmek için daima takım arkadaşlarınıza ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla takımınız içerisinde kimin hangi alanda deneyimli ve uzman olduğunu da öğrenmelisiniz.

Herhangi bir alanda yardıma ihtiyacınız olduğunda, kime, hangi soruyu sormanız gerektiğini bilmelisiniz. Takımınızla uyum içerisinde olmak için, iş dışında da vakit geçirmeyi deneyebilirsiniz. İş arkadaşlarıyla yapılan sosyal etkinlikler ve aktiviteler, oryantasyon sürecinizi başarılı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacaktır ve zaman içerisinde bu kişiler sizi bir takım üyesi olarak görecektir.