Uzun zamandır herhangi bir iş yerinden başvurunuza olumlu bir dönüş alamıyor, mülakatlara davet edilmiyor ya da iş bulamıyorsanız, bu süreçte uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle sürecinizi gözden geçirebilir ve hızlandırabilirsiniz.
Bu süreç, adayların psikolojik yönden etkilenmesine sebep olur. Belli bir zamandan sonra aday, “Acaba hiç iş bulamayacak mıyım?” korkusuna kapılır ve sonucunda motivasyon düşüklüğü yaşar. Oysa iş arama sürecinde motivasyon önemlidir. Ne kadar yüksek motivasyona sahip olursanız, süreci hızlandırma potansiyeline kavuşursunuz.
İş arama sürecindeyken sakinliğinizi korumak da oldukça önemlidir. Herhangi bir şekilde panikle iş başvurusu yapmamalı ya da gelen teklifi “İş bulamayacağım” korkusu ile kabul etmemelisiniz. Bu süreçte kendinize odaklanmalı ve şu soruyu sormalısınız, “Nerede hata yapıyorum?”. Vereceğiniz cevap sizi doğru yola götürecektir.
CV’niz Eksik Olabilir
Eğer iş başvurularınız kabul edilmiyorsa hatayı kendinizden de önce CV’nizde aramalısınız. Özgeçmişiniz yaptığınız iş başvurularına ne kadar uygun? Adaylar genel olarak her iş ilanına aynı CV ile başvurmaya çalışır fakat bu oldukça yanlıştır. Başvurulan şirkete özel bir özgeçmiş oluşturulması gerekir. Bu sayede İK yetkilisinin dikkatini çekmek daha kolay olacaktır.
İlanda yer alan iş ve görev tanımını, istenen eğitim şartlarını dikkatli bir şekilde incelemeli, kendinizle özdeşleştirdiğiniz, iş ve görevtanımı bölümünde yer alan bazı kelimeleri kişisel özelliklerinize aktarmanız ve bu doğrultuda bir CV hazırlamanız, başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.
Örneğin, bir teknoloji şirketine başvuru yapacaksanız. Başvuru yaparken yazılım ve donanım alanındaki becerilerinizi üst sıralarda tutmanız gerekir. Fakat siz etkili iletişim ve ikna becerilerinizi ön plana çıkarırsanız, elbette olumlu bir yanıt alamazsınız.
Bununla birlikte CV’nizin akış şemasına, yazım ve imla hatalarına, CV içerisinde yer alan fotoğrafınızın son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına, bilgilerinizin tam ve net olmasına, en fazla iki sayfadan oluşan bir CV hazırlamaya, ön yazı bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
İş Başvurusu Yapmanız Bir Garanti Değildir
Yaptığınız her iş başvurusuna “garanti” gözüyle bakmanız, bu süreçte yapacağınız en büyük hatadır. Eğer çalışmak istediğiniz pozisyon ve sektör belli ise pek çok şirkete başvuru yapmalısınız. Yaptığınız başvurular sonucunda bir mülakat daveti alabilirsiniz. Mülakatlar, yapacağınız başvurudan daha önemlidir. Sözlü mülakatlarda başarılı olmak için bir ön araştırma ve hazırlık yapmalısınız.
Genel olarak adaylar sözlü mülakatlarda gerilmekte ve kendilerini aşırı stres altında hissetmektedir. Fakat bu duygular, kendinizi iyi ifade edememenize de sebep olur. Dolayısıyla, kendinizi rahatlatmak adına ön hazırlık yapmanız gerekir. Mülakatlarda başarılı olmanın püf noktası, kendinizi iyi ifade etmek ve kendiniz gibi olmaktan geçer.
Bilinçli Olun
Özellikle de üniversitelerden yeni mezun olan adaylar, iş arama sürecindeyken daha bir panik halinde olurlar. Nasıl CV hazırlayacaklarını bilemezler, mülakatta nasıl giyinmeleri ve nasıl konuşmaları hakkında heyecan yaparlar ve daha da önemlisi “deneyimsiz” olmaları sebebiyle çekingen ve stresli olurlar. Oysa bu durumda bilinçli davranmak ve tüm bu dezavantajları, avantaja dönüştürmeyi bilmek gerekir.
Deneyiminizin olmaması, hiçbir zaman sizi kötü bir çalışan haline getirmez. Karşınıza gelecek İK yetkilisi de iş yaşamına deneyimli olarak başlamamıştır. Bu bilinçte olmanız, panik halinde olmanızı engeller. Bir diğer bilinçli olmanızı gerektiren nokta ise iş ile kişisel yetenek, yetkinlik, kültür ve uyum açısından benzer nitelikler taşıyıp taşımadığınız hakkında olacaktır. Şirket kültürü, şirket için aranan şartlar ve istenen yetkinlikler size uygun değilse, o başvuruyu yapmamalısınız. Yeteneklerinize, kültür ve değerlerinize uyum göstermeyen bir iş başvurusu yapmak, mutsuz olacağınız bir işe başlangıç yapmak demektir. Bu ne sizi mutlu edecektir ne de kariyer yaşamınızda başarılı olmanızı sağlayacaktır…