İş hayatında konsantre olabilmek, oldukça önemlidir. Personellerin odaklanmakta zorluk yaşaması motivasyonlarını ve verimliliklerini düşüren bir durumdur. Odaklanma problemi yaşayan kişilerin pek çoğu günlük hayatlarında da istedikleri başarıyı yakalayamazlar. Bunun sebebi odaklanmanın beraberinde bir çok sebeple ortaya çıkması ve sonucunda da büyük bir sorun haline gelmesidir.
Konsantre olamamanın en büyük sebeplerinden biri yetersiz ya da aşırı uykudur. Uykusuzluk odak seviyesinin bozulmasını sağlarken aşırı uyku da aynı şekilde odaklanamama problemini beraberinde getirecektir. Uyku, insan bedeninin iyileşmesi ve dinlenmesi için zaruri bir ihtiyaçtır fakat azlığında ya da çokluğunda performans bozulmaktadır. Uyku düzeni oluşturulması ve günde en az 6 saat uyunması gerekir. Aksi olduğu takdirde sürekli olarak vücudunuz dinlenme ihtiyacı duyar ve uyku bozukluğu sebebiyle dikkatinizi kaybedebilirsiniz.
Konsantre olamamanın bir diğer sebebi sürekli olarak stres ve kaygı duymaktır. İş yaşamının getirmiş olduğu stres çoğu kişi tarafından basit algılanabilir fakat bilinçaltındaki etkileri büyüktür. Örneğin oldukça önemli olan bir belgeyi dikkatinizi vererek okuyamıyor ya da belgeye dair çözüm yolu üretemiyor, ürettiklerinizin sürekli olarak yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, bunun tek sebebi stres ve kaygı duymanızdır. Bu durumu çözmek için elinizden geleni yaptığınıza inanmalı, kendinize güvenmelisiniz.
Düzgün ve doğru beslenmemek de yine odak seviyesini düşüren bir durumdur. Sürekli olarak aç kalmak ya da yetersiz, aşırı kalorili gıdalarla beslenmek konsantre olmayı engeller. Bu nedenle kendinize uygun bir beslenme programı oluşturmalı, bedeninize ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için doğru beslenme şeklini hayatınıza sokmalısınız. Buna ek olarak haftada en az 3 defa bir saatlik yürüyüş yapmanız, odak seviyenizin artmasını sağlayacaktır.
Dikkat dağınıklığının ve odaklanamamanın sebeplerinden biri de çalışma ortamınızın düzensiz olması olabilir. Yapılan araştırmalara göre çalışma ortamı düzenli olan kişiler, düzensiz olan kişilere nazaran yüzde73 daha verimli çalışmaktadır. Aynı zamanda düzenli bir çalışma ortamı bulunan kişilerde karar verme sürecinin daha hızlı gerçekleştiği görülmüştür. “Edusson.com” adresinde yer alan uzmanlara göre de çalışma ortamındaki düzensizlik, çalışan bireylerde kaygı, endişe, işleri zamanında yetiştirememe gibi olumsuz duygu ve düşünceleri tetiklediğini ifade ediyor. Yani düzensiz çalışma ortamı bireylerde klostrofobinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Etrafınızda ilginizi çeken ve dikkatini dağıtan başka eşyalar, objeler, hayvanlar ya da insanlar varsa bu durum da odaklanmanıza engel oluyor olabilir. Eğer evinizdeki bir ortamı ofis ortamına dönüştürdüyseniz, kapı zilinden uzak, mutfaktan uzak, teknolojik aletlerin içerisinde pek fazla yer almadığı bir oda tercih etmelisiniz. Aksi takdirde sürekli olarak dikkatiniz dağılacaktır.
Kimi zaman sağlık problemlerinin yaşanması da odaklanma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Acı, ağrı, halsizlik çektiğiniz bir hastalığınız varsa odaklanmanız oldukça zor olacaktır. Hiperaktivite gibi psikolojik bir probleminiz varsa da dikkat eksikliğiniz ortaya çıkacaktır. Bu durumda bir sağlık kuruluşu ya da temsilcisinden yardım almanız gerekmektedir.