Kurumsal Hediye Nedir? Kimlere Verilir?

Çalışanların motivasyonunu arttırmak, onları teşvik etmek ve kimi özel günlerde çalışanları mutlu etmek amacıyla verilen hediyelere, kurumsal hediye denir. Kurumsal hediyeler yalnızca kurum içi çalışanlara verilmemektedir. Aynı zamanda kurumun bağlı olduğu iş ortaklarına ve paydaşlarına da verilmektedir. Verilecek olan hediye İK uzmanları tarafından belirlenmektedir.

Günümüz iş dünyasında kurumsal hediyeye daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun sebebi yeni nesil çalışanlarının ödül ve teşvik konusunda daha bilinçli bir hale gelmesidir. Kıdem, motivasyon ödülleri, satış sonrası verilen prim ve promosyonlar gibi konularda çalışanların bilinçlenmesi ve “hak ettiklerini isteme, alma” mücadelesine girmeleri kurumsal hediye kavramını ortaya çıkarmıştır. Y kuşağı çalışanlarının çoğu yaptıklarının bir karşılığı olarak kurum içerisinde “ait olma” hissini yaşamak ister. Dolayısıyla aidiyet duygusunu hissetmeleri için de yöneticiler tarafından kendilerine bir ödül, teşvik ya da hediye sunulmasını beklerler.

Hediye belirlenirken İK uzmanları tarafından ön araştırma yapılır. Kime, ne için bu hediyenin verileceği tespit edilir. Verilecek hediye herkes için aynı anlamı taşımayacağından doğru kitleye, yaşa ve meslek grubuna hediye seçimi yapılması gerekir. Verilen hediyenin çalışana ait zevk ve beklentileri karşılaması oldukça önemlidir. Doğru bir kurumsal hediye seçimi, bütçe açısından da ön plana çıkar. Kurumun vereceği hediyeler bütçeyi zorlamamalı ya da sarsmamalıdır.

Kurumsal hediye, pek çok alternatif seçeneği bulunan bir hediye türüdür. Bu hediyenin esas amacı, çalışan bireylerde saygınlık, ilgi ve teşvik uyandırmasıdır. Bu nedenle doğru bir hediye seçimi yapılması önemlidir. Çalışanlarda ödüllendirmeye ve teşvik etmeye yönelik bir ritim tutturulursa, işletmenin hedefleri ve başarıları o yönde gelişecektir. Genel olarak ülkemizde alışveriş çeki, tatil, seyahat gibi pek çok alanda ödüllendirmeler yapılmaktadır. Fakat verilebilecek tüm kurumsal hediyeleri sıralamak gerekirse şu şekilde yer alır:

  • Alışveriş çeki

Market, mobilya, giyim, beyaz eşya vb. pek çok ürünün ve markanın yer aldığı hazır hediye çekleri…)

  • Check-Up

Bir yöneticinin çalışanına ne kadar çok değer verdiğini hissettirmek amaçlı tercih edebileceği en mantıklı hediyelerden biridir.

  • Hobi eşyası

Kişisel gelişim iş yaşamında oldukça önemlidir. Bu nedenle çalışanların zevklerini göz önünde bulundurarak onlara yeni hobiler kazandırılabilecek hobi ürünlerinin tercih edilmesi hoş ve anlamlı olacaktır.

  • Hatıraların yer aldığı tablo, obje ya da ürün

Şirketler, çalışanlarının değerli ve önemli olduğunu hissettirmek amacıyla bu ödüllendirmeyi yapmaktadır. Kurum kültürü içerisindeki çalışanlar, şirketlerin yapı taşıdır. Onlara “aitlik” duygusunu hissettirebilmek için hatıraların yer aldığı ürün, obje ya da tablolar hediye edilmelidir.

  • Seyahat çeki ya da tatil

Herkes tatile gitmekten ya da kısa süreli bir seyahate çıkmaktan hoşlanır. Bu hediye verilirken İK uzmanlarının kişi sayısına ve bütçeye dikkat etmesi gerekir. Seyahat çeki ya da tatil imkanı özellikle yıllık izin kullanacak olan çalışanlara verilmelidir.