İş hayatındaki ilk yıllar daima en zor yıllardır. Eğer uzun yıllar boyunca çalışıyorsanız, geçmişe dönüp baktığınızda ilk yıllarınızın ne kadar yorucu olduğunu hatırlayacaksınız. Hiç bilmediğiniz bir kurumda, hiç tanımadığınız insanlarla aynı ortamda bulunmak ve herkesle iyi geçinmeye çalışarak yeni bir tempoya uyum sağlamak herkes için oldukça zordur. Tüm bunlar haricinde kendinizi geliştirmeye çalışma ve kariyer hedeflerinizi gerçekleştirmeye çalışmak hem bedeninizi hem de zihninizi yoracaktır. Peki iş hayatınızın ilk yıllarında nasıl davranmalı, nasıl çalışmalı ve neler yapmalısınız?
İş hayatının günden güne yaşanan teknolojik gelişmeler sebebiyle ve şirketlerin artık daha deneyimli, yetkinlik sahibi kişiler arıyor olması nedeniyle zorlaştığı kaçınılmaz bir gerçek olarak yer almaktadır. Artık sadece İngilizce dil bilgisine sahip olmanın yetmediği gibi tek bir alanda uzmanlaşmak da işverenler açısından yeterli görülmüyor. Bu nedenle pek çok çalışan ilk iş deneyimlerinde başarısız oluyor. Pek çok kişi “yetersiz” olacağını düşündüğü için sıklıkla hata yapıyor ya da çalışmaktan vazgeçiyor.
Öncelikle şu konuda kendinize devamlı olarak öğüt vermelisiniz; iş hayatındaki herkes deneyimsiz bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Şu an karşınızda alanında oldukça başarılı ve profesyonel sayılan biri var ise onun da iş hayatına deneyimsiz bir şekilde başladığını kendinize hatırlatmalısınız. Dolayısıyla karşınızdaki insanın bir zamanlar sizin yerinizde olduğunu bilerek ondan öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmeli, onun size işi en ince ayrıntılarıyla öğretmesini sağlayacak ortamları hazırlamalısınız. Bu sayede kariyer yaşantınızda iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
Genel olarak iş hayatının ilk yıllarında yaşanan problem, çalışanlardan ne beklendiğine dair emin olamamaktır. Bu durumda çalışan kişi ne yapması gerektiği hakkında da emin olamaz, kendisini sürekli olarak bir kararsızlık içerisinde bulur. Dolayısıyla pasif kaldığını düşünür ve psikolojik olarak verimini, performansını azaltır. Bu halden kurtulmanın çözüm yolu, sizden ne beklendiğine dair açık ve net bir şekilde işvereninizle ya da ofis arkadaşlarınızla konuşmaktır. Kafanızın içerisinde soru işareti yaratan her türlü konuyu açık yüreklilik ile konuşmanız, görev ve sorumluluklarınızı öğrenmenizi sağlar.
Yeni mezunsanız ve staj dönemi geçirmediyseniz, kendinizi diğer kişilere göre daha eksik görebilirsiniz. Fakat staj yapmak, zorunlu değildir. Staj yapmadan da kendi gelişiminize önem vererek başvuru yapacağınız şirkette adayların önüne geçebilmeniz, bir iş sahibi olmanız mümkündür. Bu dönemde kendiniz için bir mentor bulabilirseniz, süreci daha çabuk atlatabilirsiniz. İş hayatınızda dair size yönlendirmeler yapacak bir mentor olması, sorunlarınızı paylaşmanızı ve daha çabuk çözüm yolu üretmenizi, manevi bir destek bulmanızı sağlar.
İlk yıllarınızda dikkat etmeniz gerekenleri listelemek gerekirse:
- Doğru sorular sormalı ve soru şeklinize önem vermelisiniz.
- Zamanınızı planlamalısınız.
- Kendinize bir kariyer planı belirlemeli ve bu kariyer planı doğrultusunda hareket etmelisiniz.
- Yaşayacağınız problemleri sizden önce pek çok kişinin yaşadığını unutmamalısınız.
- Profesyonel olmadan önce herkes “deneyimsiz bir çalışan” sıfatındaydı. Sizde zamanla profesyonel bir çalışan haline geleceksiniz.
- Bu sürecin kısa bir dönem olduğunu bilmeli ve bu bilinçte kendinizi sakinleştirmelisiniz.
- İş ve özel hayatınız arasındaki ayrımı yapmalı, özel hayatınızı iş hayatınıza yansıtmamalı ve yaşadığınız problem ne olursa olsun önce problem hakkında düşünmeli ve en doğru çözüm yolunu tespit etmelisiniz.