İş Mülakatlarında Kontrolü Elinize Almanızı Sağlayacak İpuçları!

İş mülakatlarında kontrolü elinizde tutmak, görüşmeyi yönlendirmek mülakatınızın daha başarılı geçmesini sağlayabilir. Sorulacak olan soruları tahmin etmek ve bu şekilde bir yönlendirme gerçekleştirmek, zaferle ayrılmanıza yardımcı olabilir.

Çoğu aday, iş mülakatlarının korku dolu geçeceğini düşünerek heyecan yapmaktadır. Heyecanlı olmak yerine ön araştırma yapmak, korkularınızı yenmenizi ve heyecan yapmanızı önleyecektir. Mülakat öncesinde yaşayabileceklerinize dair bilgi sahibi olmanız bu nedenle önemlidir.

İş görüşmesi için başvuru yaptıktan sonra şirket içerisinde bulunan İK yetkilileri sizlere mail ya da telefon yoluyla ulaşacaktır. Yüz yüze sağlanacak olan görüşme için genellikle telefonla bilgilendirme yapılmakta ve sizlerle mülakat tarihi belirlenmektedir. Mülakat için asla Pazartesi gününü tercih etmeyin. Saat ve gün belirlerken, size en uygun olan günü tercih edin. Pazartesi günü, çalışanlar için bir sendrom günü de olduğu için o günden uzak durup haftanın diğer günlerini tercih etmeye özen gösterin.

Farkında olsanız ya da olmasanız da renkler, insan psikolojisinde çok etkilidir. İnsanların düşüncelerini etkilemek istiyorsanız, iş mülakatlarında doğru rengi tercih etmeye çalışın. Mavi tonlarında giyinmek karşınızdaki insana takım çalışmasına yatkınlığınızı temsil ederken, siyah liderliği, turuncu profesyonelliği ve kırmızı özgüveni temsil edecektir. Genel olarak mülakatlar için siyah renk tercih edilmektedir. Fakat siz, farklı olmaya çalışın!

Mülakatı gerçekleştirecek olan İK yetkilisinin ismini ve yaşını daima görüşme boyunca aklınızda tutun ve yetkiliye ismiyle hitap etmeye özen gösterin. Günümüzdeki görüşmeler Y kuşağı çerçevesinde gerçekleştiği için çoklu görevleri yerine getirmeniz istenebilmektedir. Bu nedenle psikolojik taktiklere başvurmanız da gerekebilir. Beyninizi aynı anda birden fazla yönde çalıştırmak için zihninizde sürekli olarak İK yetkilisinin ismini geçirin. Bu sayede görüşme boyunca dinamik bir zihne sahip olabilirsiniz.

Karşınızda sizden yaşça büyük bir İK yetkilisi varsa, bu kişiye karşı taktiklerinizi değiştirebilirsiniz. Genel olarak 30 ile 40 yaşında bulunan İK yetkilileri yaratıcılık düzeyinize daha çok dikkat etmektedir. İş ve özel yaşam arasındaki dengenizden bahsedebilirsiniz. 40 yaş ve üstü İK yetkilileri ise verimli çalışıp çalışmadığınız hakkında detaylı sorular soracaktır. Bu nedenle mülakat görüşmelerinde önceki iş yaşamınızdan ve hayatınızda ne kadar aktif bir rol oynadığınızdan bahsetmeniz, iş görüşmesinin başarılı geçmesine katkı sağlar.

Mutlaka görüşme içerisinde İK yetkilisiyle ortak bir konuda konuşabileceğiniz alanı keşfedin. Bunun için iyi bir analiz yapmanız şart. Örneğin İK yetkilisi gözlük kullanıyor olabilir. Eğer siz de gözlük kullanıyorsanız, bu konu üzerinden onunla konuşabileceğiniz ve uzunluğu 2 dakikayı geçmeyen bir konuda tartışmayı deneyebilirsiniz.

İş mülakatlarında vücut dilini kullanmak bir samimiyet göstergesidir. Fakat jest ve mimiklerinizin aşırıya kaçmaması da oldukça önemlidir. Karşınızdaki insanı etkilemek için en iyi yol jest ve mimikleri kullanmaktadır. Bu nedenle güler yüzlü olmaya, vücut dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya özen gösterin. Mülakat sırasında ellerinizi kenetleyerek oturmayın. Bu, konuşmaya kapalı olduğunuzu gösterir. Kendinden emin bir duruş için dik oturun ve İK yetkilisiyle göz teması kurmaya dikkat edin.