Çalışanların Maaşına Zam Alabilmeleri için 5 Öneri!

Çalışma hayatının başlıca amaçları arasında yapılan işin maddi getirisinden tatmin olmak yer alır. Şirket personelleri çoğu zaman her şeyi tam yaptıkları halde bekledikleri zammın gelmediğini düşünürler. Aslında bir çalışanın zam alamaması işverenin beklentilerini tam olarak karşılamadığı ile de alakalıdır. Şirketlerde gereksinimleri en az derecede karşılayan personellerin zam alma süreci uzar.

İşyerinde Zam Almanın Püf Noktaları

Zam almanın püf noktaları ve dolayısıyla kariyer hedeflerini gerçekleştirmenin yolları arasında çalışılan şirkete rutin işlerin dışında artılar kazandırmak ve işverene çalışanın maaşından daha fazlasını hak ettiğini göstermesi vardır. Çalışanların patronlarına bunu göstermek için dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan bazılarına aşağıda değinilmiştir.

  • Maaşına zam isteyen bir çalışan sadece kendisine verilen işi yapmanın yanı sıra çalıştığı şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki rakiplerini tanımalı, rakiplerinin karşısında ne gibi stratejiler geliştirilmesi gerektiği ile ilgili fikirler yürüterek, bu fikirlerini işverenine ya da yöneticisine sunmalıdır.
  • Patron ya da yöneticilerden gelebilecek sorulara doğru ve istenen cevapları vermek bir çalışandan zaten beklenendir. Bunun üzerine çıkmak, gelebilecek soruları önceden tahmin etmek ve soru sorulmadan o konudaki sunumu yapmak çalışanların işini önemsediğinin göstergesidir.
  • Çalışanlar yaptıkları hataların arkasında durmaktan ve bunu işverenlerine belli etmekten çekinmemelidir. Zam almanın yöntemleri arasında hatalarını kabullenmek, başkalarına yüklememek de vardır.
  • Çalışanların, yöneticilerinden kendisini eğitimlere yollamasını istemesi sık rastlanan kariyer tavsiyelerindendir. Bunu yapmak yerine çeşitli online kurs ve eğitimlerden yararlanmak hem kendini geliştirmek, hem de işverenin gözünde yükselmek için önemlidir.
  • İşyerinde zam almak için yapılması gerekenlerden biri de çalışanların kendi işi haricinde yapılması gereken diğer işleri de fark edip elinden geldiğince katkı sağlamasıdır.
  • İş yaşamında zam almak isteyen kişilerin işine gösterdiği özenle yöneticilerinin dikkatini çekmesi gerekir. Bu dikkat işe zamanında gelerek, zaman yönetimini doğru yapması, iş arkadaşlarıyla iyi geçinmesi, işine konu olan ürün ve hizmeti iyi tanıması, işine gereken özeni göstermesi gibi noktalarla sağlanır.