İş yaşamında başarılı olmak kadar başarısız olmak ve bu başarısızlıklardan ötürü pişmanlık duygusunu yaşamak normal bir durumdur. Önemli olan pişmanlıklardan ders çıkarabilmek ve bir daha bu hataları tekrarlamamaktadır. İş yaşamında daima doğru kararlar alınması, tecrübe edinilmesi ve alınan her yanlış kararın ardından ders çıkartılarak ilerlenmesi, kariyer hayatı açısından önem taşır. Kariyer yaşamının püf noktası doğru ve yanlış kararlar arasındaki ince çizgiyi korumaktan geçer.
Her insan hata yapabilmektedir. Hataların doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Sonunda oldukça üzücü sonuçlar çıksa bile, iş yaşamı açısından hataların hepsi birer deneyimdir. İnsan beyni hata yaptığında ve hatasını düzelttiğinde bir daha bunu tekrarlamamak üzere ekstradan efor sarf etmeye programlanmıştır. Bu durumda yaptığınız hataların hiçbirini unutmazsınız. Dolayısıyla hatanıza çözüm yolu ararken daha dikkatli olmalısınız.
Hayalinizde iyi bir lider ve yönetici olmak varsa, sadece kendi deneyimlerinizi oluşturmak da yeterli olmayacaktır. Gerçek resmi görebilmeniz için başarılı olan ve bu başarıları elde ederken yaşamış oldukları sorunlardan, yapmış oldukları hatalardan ilham almalısınız. Yaşamış oldukları problemleri ve hataları gözlemleyerek, yeni dersler çıkarabilirsiniz.
Fikirlerinizi hayata geçirmek konusunda geç kalmanız, iş yaşamında yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Aklınıza gelen parlak ve müthiş fikir, sizi dünya çapında başarılı bir girişimci yapabilir. Fakat unutmayın ki sizin aklınıza gelen fikir, birçok insanın aklına gelebilir. Fikrinizi hemen not etmeli, üzerine çalışmalar yapmalı ve çalışmanızı uygulanabilir hale getirerek hayata geçirmek için zamanla yarışmalısınız. Container Store şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Kip Tindell, ileride pişmanlık duyulmaması ve “keşke” kelimesinin kullanılmaması için fırsatların daima değerlendirilmesi gerektiğini söylemektedir.
Para harcamak ve parayı yönetmek daima zordur. Üstelik zaman ve yaş ilerledikçe bu durum daha da zor bir hale gelebilmektedir. İş yaşamının altın kuralı doğru zamanda, doğru yerde, doğru insanlarla birlikte doğru parayı harcamak yani doğru bir yatırım yapmaktır. Bu yüzden birikim yaparken doğru zamanın seçilmesi oldukça önemlidir. Ünlü karikatürist Scott Adam, parasını yönetme konusunda başkasının ona karışmasından ötürü aşırı pişmanlık duyduğunu kendisiyle yapılan bir röportajda açıklamış ve çalışanlara “Daima paralarını kendileri harcamaları gerekiyor. Paranızın nasıl harcanacağını sizden daha iyi bilen biri olamaz.”
Yaşanabilecek en büyük pişmanlıklardan biri de iş ile özel hayatınız arasındaki dengeyi kuramamaktır. İş ve özel yaşam dengesini kurabilmek başarılı bir çalışma hayatı için çok önemlidir. Mutlu bir aile ortamı insanın sabah uyandığında işine motive olmuş bir halde gelmesini sağlayacak en önemli unsurdur. Özel günlerde daima aileyle birlikte olunması, çalışma saatleriyle özel yaşam saatlerinin dengede olması hem sosyalleşebilme hem de iş yaşamı açısından gereklidir. Richard Branson bu konuda, “Annem bana pişmanlıkla geriye bakmak yerine daima önüme bakmam gerektiğini öğretti. İnsanların eski başarısızlıklarında debelenerek harcadıkları zaman inanılmaz. Bunca enerjiyi yepyeni bir işe kanalize edememelerine hep şaşırmışımdır.” yorumunu yapmıştır.