Günümüzde Banka Birim Çalışanlarının Maaşları

Son 5 yıl içerisinde en çok rağbet gören meslek gruplarından biri bankacılıktır. 2016 yılından itibaren bu meslek grubuna olan ilgi artmış ve günümüzde de en çok tercih edilen sektör haline gelmiştir. Bu mesleği edinecek olan adayların en çok merak ettiği konulardan birisi de bankalarda çalışan personellerin günümüzde almış oldukları maaşlardır.

Bankacılık sektörü hakkında söylenen yanlış fakat doğru sanılan bilgilerden biri “bu meslekte çok para var” cümlesidir. Bankacılık sektöründe elbette dolgun bir maaş sistemi vardır. Fakat çalışanların birimlerine, performanslarına, çalıştıkları banka kurumuna, faaliyet ve satışlarına yönelik olarak maaşlarında değişkenlik olabilmektedir.

Bankacılık sektörüne yeni başlayan bir aday, gişe memurluğu üzerinden çalışma hayatına adım atacaktır. Bu durumda gişe memuru olan personelin işe başladığı zaman alabileceği ücret en az asgari ücretle sınırlandırılmaktadır. Personelin çalışma performansına ve kariyerini geliştirmesine bağlı olarak maaşında düzenlemeler yapılabilmektedir.

Banka Çalışanlarının Ortalama Maaşları

Bankalarda çalışan personellerin 2019 yılındaki belirlenen verilere göre almış oldukları maaşlar, değişiklik gösterebilmektedir. Fakat ortalama olarak banka içerisindeki iş pozisyonlarına göre alabilecekleri maaş aşağıdaki gibidir:

  • Gişe görevlisi 2.200 – 3.500 TL
  • Gişe asistanı 2.300 – 4.000 TL
  • Müşteri temsilcisi 2.350 – 4.100 TL
  • Müfettiş 3.500 – 9.000 TL
  • Banka müdürü 6.000 – 24.000 TL
  • Genel müdür 27.000 – 100.000 TL

Bu maaş verileri personellerin kağıt üzerinden almış olduğu ücretlerdir. Alınan bu maaşlara ek olarak prim, ikramiye ve ek olarak bankalardan verilen performans ödemeleri ile tazminatlar da eklenmektedir. Banka içerisinde alınabilecek en düşük maaş asgari ücrettir. Fakat asgari ücretle bile işe başlayan bir personel bankalar tarafından sunulan prim, ikramiye ve yan haklar sayesinde en az 3 bin lira gelir elde etmektedir.

Devlet Bankalarındaki Maaş Oranı Daha Yüksek

Ülkemizde bulunan devlet bankaları ile özel bankalar arasında çalışma ortamları ve maaşlar açısından farklılıklar bulunmaktadır. Devlet bankalarında çalışan kişilerin özel bankalara göre aldıkları maaş daha yüksektir. Devlet bankalarında çalışan bir gişe memurunun aylık elde edebileceği gelir en az 3 bin 200 liradır.

Fakat bu maaşlar, çalışanların performansına, yetkisine ve elde ettikleri yan haklara bağlı olarak değişmektedir. Örneğin, asgari ücretle iş hayatına başlayan bir personel, gişe memurluğundan satış danışmanlığı pozisyona geçtiği zaman en az 3 bin 500 lira tutarında bir gelir elde edecektir.

Bireysel, ticari ve KOBİ bankacılığında yer alan adaylar, satış danışmanlarına oranla 200 ile 500 lira arasında değişen bir fiyatta daha yüksek maaş almaktadır. Bankada bulunan her çalışana ortak olarak ödenen maaşlar ise prim, yol ve yemek masraflarıdır. Kamu bankalarında çalışan adayların bu maaş oranlarından bir tık üst seviyede maaş aldığı bilinmektedir. Örneğin kamu bankasında satış danışmanlığı yapan bir aday 4 bin 200 lira aylık gelir elde etmektedir.