İşe alınmadan önce etkili bir teşekkür mektubu yazarak işe alınma şansınızı arttırmak ister misiniz? Bu şansı artırırken kaybedebilirsiniz… Teşekkür mektubunda yazmamanız gereken cümleleri yazarak, şansınızı yok edebilirsiniz. Teşekkür mektubu, yaptığınız iş görüşmesi sonrasında işverenlere yazabileceğiniz kısa birer e-postadır. Bu mektubu yazmak zorunlu değildir fakat yazmanız, adaylar arasında ön plana çıkmanızı sağlayacaktır. Çünkü bu, işinizi takip ettiğinizi gösteren bir davranıştır.
Teşekkür Notunun Amacı Nedir?
Teşekkür notu ya da mektubu göndermek nezaketinizi belirtmenin de bir diğer yoludur. Aynı zamanda işveren kişiye mülakatınızı hatırlatmak, bu pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu belirtmek için yapabileceğiniz bir yöntemdir. Eğer iş görüşmeniz sandığınız gibi başarılı geçmediyse, teşekkür mektubu yazmak sizler için iyi bir fırsattır. Çünkü iyi gitmeyen iş görüşmesini düzeltmeniz için sizlere fırsat yaratır. Yüz yüze konuşurken cevaplayamadığınız sorular olduğunu belirterek, iş görüşmesinde muallakta kalan soruları aydınlatabilirsiniz. Teşekkür mektubunu yazmanız ve göndermeniz için en iyi zaman dilimi, iş görüşmesi sonrasındaki birkaç saattir. Genel olarak iş görüşmesinden sonra 1-2 saat içerisinde bu mektubu işveren kişiye iletmeniz gerekir. Peki, teşekkür mektubunda yazmamanız gereken cümleler nelerdir? Teşekkür mektubunda “Teşekkür ederim” cümlesini kullanmamanız gerekiyor. İltifat etmek, herhangi bir sebeple özür dilemek ya da umutsuzluklarınızdan bahsetmek ve tüm bunlarla birlikte mektubunuzda teşekkür etmek, işe alınma şansınızı elinizden alacaktır. Teşekkür mektuplarının içeriğinde sorular olmamalıdır. Bu nedenle teşekkür mektubunuzda soru cümlelerine yer vermemelisiniz. Teşekkür mektubunuz, aklınıza takılan soruları sormak için doğru bir yer değildir. Bu nedenle mektubunuzda sadece amacınızdan uzaklaşmayacak şekilde cümlelere yer vermelisiniz.
İş görüşmesine oldukça önemli bir sebepten ötürü katılamadınız, geç kaldınız ya da görüşme sırasında bir talihsizlik yaşadınız. Bu tür aksilikler için teşekkür mektubu yazmamalısınız ya da mektubunuzda bu olayları hatırlatmamalısınız. Eğer özür dilemek istiyorsanız, işe girdikten sonra özrünüzü dilemeyi tercih edin. Teşekkür mektuplarında en sık yapılan hata, şirkete, şirket çalışanlarına ve şirket başarılarına yönelik iltifatlar etmektir. İş görüşmesinden sonra yaptığınız görüşmeyle ilgili olarak iltifat dolu cümleler içeren bir teşekkür mektubu yazmanız, işi almanızı değil kaybetmenizi sağlayacaktır. İşe alınacağınız pozisyona dair detayları mektubunuzda dile getirmek, insan kaynakları uzmanına göre aldığınız işi kaybetme sebeplerinden biri olarak görülüyor. Çalışma şartlarınızdan, maaşınızdan, yan haklarınızdan bahsetmek istiyorsanız, iş yaşamınızda bunları gündeme getirmeyi tercih etmelisiniz. Eğer iş görüşmesi sırasında negatif bir durumla karşı karşıya kalırsanız, yaşadığınız olumsuz olayları teşekkür mektubunuzda dile getirmemeye özen gösterin. Bu durum teşekkür mektubunuzu okuyacak işverenlere karşı nezaketsizlik davranışı olarak algılanmaktadır. Bulunduğunuz pozisyon, sektöre dair endişeler ya da sektörün içerisinde bulunduğu olumsuz şartlardan mektubunuzda bahsetmemelisiniz. İş bulma süreci oldukça stresli bir süreçtir. Bu sürecinizi mektubunuzda anlatmamalısınız. Yaşadığınız sıkıntılardan, umutsuzluklardan ya da çaresizliklerinizden bahsederek, hiçbir şey elde edemezsiniz. Teşekkür mektupları, bunları dile getirmeniz için uygun bir yer değildir.