Daha Hızlı İş Bulmak İçin Ne Yapmalısınız?

Yaptığınız iş başvurularından herhangi bir geri dönüş alamamak oldukça moral bozan bir durumdur. Bir işe ihtiyacınız varsa ve başvuru sonuçlarını alamıyorsanız, daha hızlı iş bulmanız için yapabileceğiniz birkaç uygulama bulunuyor. İş aramak, insanı maddi ve manevi olarak fazlasıyla yıpratan bir süreçtir. İşsiz kalınan süreçte, iş hayatına alışan biriyseniz, bu dönemi daha zor atlatabilirsiniz. Yakın çevrenizden gelen psikolojik baskılar da, bu süreci daha da zorlaştırabilir. Bu süreçte yapmanız gereken daha hızlı iş bulmak için elinizdeki kaynakları doğru ve etkili bir şekilde kullanmak olacaktır.

İş Bulmak İçin Yapılacaklar

Umutsuz olmayı bir kenara bırakarak, sizlere vereceğimiz önerileri uyguladığınız takdirde daha hızlı iş bulabilirsiniz. Öncelikle iş ararken network ağınızı geliştirmeli ve güçlendirmelisiniz. İş ve sosyal çevrenizin hedeflerinize uygun ve size destek verecek kişilerin olmasını sağlamalısınız. Bu kişilerle iletişime geçerek network ağınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Ne kadar çok network, o kadar çok iş imkanı demektir. Çalışmak istediğiniz sektör ya da pozisyon neyse, bu sektörde yer alan kişilerle iletişime geçmekten çekinmemelisiniz. Cesaret ve ikna kabiliyeti sayesinde, istediğiniz pozisyonda iş bulma şansınızı yükseltebilirsiniz. Bu nedenle ne kadar çok iletişim kurar ve insanlarla tanışırsanız, iş bulma şansınız o kadar artar. İK uzmanlarına göre, girişken olan insanların iş bulma potansiyeli diğer adaylara göre daha yüksek oluyor. İş yerlerinde özellikle girişimci bireylere ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle CV hazırlarken “ben bu işe uygunum, girişimci ve her türlü riske hazırım” imajını vermeniz gerekiyor. Bunun için bir İK uzmanından yardım alarak özgeçmişinizi düzenlemeyi deneyebilirsiniz.

Sosyal medya, günümüzde birçok insanın birbirini takip etmesini ve olayları yakından takip etmesini sağlıyor. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanabilirseniz, daha hızlı iş bulabilirsiniz. Yapacağınız paylaşımlar sayesinde, firmaların ilgisini çekebilirsiniz. Bu nedenle teknolojik platformlarda gözlerinizi açık tutmaya özen gösterin. Çalışmak istediğiniz sektör hakkında hedeflerinize uygun bir sivil toplum kuruluşu bulmanız ve bu kuruluşta gönüllü olarak çalışmanız, iş bulma potansiyelinizi arttırır. STK’lar içerisinde network ağınızı genişletme şansı yakalayabilirsiniz. Bu nedenle STK’lar içerisinde yer almaya özen göstermelisiniz. Asla tek pozisyona odaklanmamalısınız. Örneğin sektörünüz bankacılık ise, finans danışmanlığı, ön muhasebe, stratejik karar analizi, bireysel bankacılık ya da KOBİ bankacılığı gibi pozisyonlarda iş aramalısınız.

İş pozisyonu alanınızı her zaman geniş tutun. Tek bir pozisyonda ısrarcı olmanız, iş arama sürecinde uzun bir süre kalmanıza sebep olabilir. CV’nizin mutlaka gerekli yerlere ulaştığından emin olmalısınız. Bunun için İK bölümlerine ya da yöneticilere direkt olarak telefon edebilir ya da CV’nizi gönderdiğiniz e-postanın konusuna “İş Başvurusu” yazabilirsiniz. Dikkat çekici olmak her zaman daha hızlı iş bulmanızı sağlar. Bu nedenle tüm bunları yaparken amacınız “dikkat çekici bir aday” olmalıdır.