İş Yaşamında Yeni Bir Sistem: Dropshipping

E-ticaret ortamındaki gelişmeler, teknolojinin yaygınlaşması, insanların ürünleri mağaza yerine online butik ve marketlerden tercih etmesi “Dropshipping” sisteminin doğmasına sebep olmuştur. Peki bu sistem nedir? Nelere dikkat etmek gerekir?

Dropshipping, size ait olmayan bir ürün ya da hizmeti kar payınız ile birlikte satıcı olan firmayla anlaşma sağlayarak satma işlemidir. Bu yöntemin illegal olduğunu ya da mantıksız geldiğini düşünebilirsiniz fakat hem yasal hem de çok avantajlıdır.

Bu sistem için işletmenize ya da size “aracı” da denilebilir. E-ticaret üzerindeki ürün ve hizmetleri elinizde bulundurmadan, yani stok yapmak zorunda kalmadan satışa sunabilirsiniz. Alacağınız siparişlr direkt olarak firmaya iletileceği için maliyet açısından avantaj sağlamakla birlikte düşük bütçeli kişiler tarafından bile yapılabilecek bir iş alanı olarak karşınıza çıkmaktadır.

Neden dropshipping yapılmalı diye düşünecek olursanız, önceliğiniz maliyet avantajı elde edecek olmanızdır. Standart bir firma kuruluşu ya da marka oluşumu yapmak yüksek maliyet ister. Fakat hazırda bulunan bir markayı ve ürün ya da hizmeti pazar içerisinde satışa sunmak daha kolaydır. Stok maliyeti, kargo maliyeti, ürün tedarik maliyetleri vb. tüm maliyetlerden arınmış bir şekilde sadece satış ve pazarlama alanında çalışırsınız.

Hiçbir sermaye gerektirmeden bu işi yapabilme şansınız vardır. Aracı olacağınız için bağlı olacağınız firma sizlerden bir sermaye beklentisi içerisine girmemektedir. Ücretiniz yapmış olduğunuz satışa bağlı olarak verilecektir. Ne kadar çok satış yaparsanız, maaşınız da o düzeyde olacaktır. Üstelik aylık maaş yerine haftalık ücretlendirmeyi de tercih edebilirsiniz.

E-ticaret alanında geniş bir kitleye ulaşmak için de harika bir yoldur. Satacağınız ürün ve hizmet konusunda firma ile olan yollarınızı ayırsanız bile, elde etmiş olduğunuz takipçiler sizlere kalacaktır. Aynı anda farklı pek çok firma ile çalışma olanağını da bulabilirsiniz. Çalışma saatleriniz ve günleriniz tamamen sizlere bağlı olacağı ve internet bulunan her ortamda çalışma imkanına sahip olacağınız için işiniz daima yanınızda olacaktır.

Satışlarınızı bir tek ülke içerisinde yapmak zorunda değilsiniz. Dünyaya açılarak yüksek gelirli satışlar elde edebilirsiniz. AliExpress gibi dünya çapında satış imkanı veren sitelerle anlaşma sağlayarak, gelirinizi iki katına çıkarabilirsiniz. Üstelik bu tip e-ticaret siteleriyle yapacağınız anlaşmalar, kargo hizmeti de sağladığı için maliyet ve hizmet açısından avantaj elde edebilirsiniz. Büyük pazarlar içerisine girerek, geniş kitlelere hitap eden biri olabilirsiniz.

Dropshipping yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalarda söz konusudur. Bunlar:

  • Tedarikçinizin güvenilir olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Bağlı olduğunuz firma ya da marka hakkında müşterilerde kötü bir izlenim olmadığına emin olmalısınız.
  • Müşteriler tarafından gelen geribildirimlere dikkat etmeli, olumlu ya da olumsuz tüm eleştirileri cevaplandırmaya özen göstermelisiniz.
  • Ürünlerinizin stok durumlarını güncel tutmalısınız.
  • Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında hesaplarınızın bulunması, müşteri sayınızı arttıracaktır. Geniş kitlelere ulaşmak için sosyal medya hesaplarınızın güncel olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Ödeme yöntemlerinizi ve kanallarınızı genişletmelisiniz. Alternatif ödeme yöntemlerini kullanmaya çalışmalısınız.
  • PayPal ödemelerine dikkat etmelisiniz.
  • Ödemeniz gereken vergileri unutmamalısınız.
  • Müşteri memnuniyetine odaklı olmalı ve daima müşterilerinizle iletişim halinde olmalısınız.