İş Yaşamındaki İradenizi Nasıl Güçlendirirsiniz?

İşverenler için adayların irade sahibi olması ve disiplinli çalışması oldukça önemlidir. İş yaşamında irade sahibi olan kişiler, şirketlerin vizyon ve misyon değerlerine sahip olarak kişisel gelişimlerini önemseyen, kariyer hedefleri doğrultusunda ilerleyen bireyler haline gelirler. Peki iradenizi güçlendirme yolları nelerdir?

The Willpower Instinct yazarı olan Kelly McGonigal, iş yaşamındaki iradenin ve beyin ile vücut arasındaki bağlantının önemini anlatan bir yazısında, aradığınız cevapları yazıyor. McGonigal’a göre irade, içsel çatışmanın bir reaksiyonu olarak ortaya çıkıyor. Vücudunuzun yapmak istediği ile beyninizin yapmak istediği çatışmadan ötürü irade sahibi oluyorsunuz. Örneğin canınız sigara içmek istiyor fakat beyniniz buna engel oluyor ve siz sigara içmiyorsanız, iradenizi kullanıyorsunuz.

Bireylerin başlangıçta stresle nasıl baş etmesi gerektiğini öğrenmesini tavsiye ediyor McGonigal. Eğer bir insan stresle nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilirse enerjisini doğru yönlendirmeyi de bilir ve kısa vadeli sonuçlarda daha başarılı olur. Yüksek stres altında bulunmak, aceleci kararlar almaya sebep olur ve içsel çatışma yerine stres seviyesini azaltacak yollara başvurulmasını sağlar.

Personality and Social Psychology dergisinde yayımlanan bir araştırmada, insanların kontrolcü yapılarını bir kenara bırakmasının irade mekanizmasını arttırdığı ortaya çıkıyor. “Yapmam” ile “yapamam” arasında büyük bir fark bulunduğunu söyleyen araştırma, “yapamam” dendiği takdirde planların dışına çıkıldığını ve ne kadar “yapamam” denen olay varsa, yapıldığını tespit etmiştir. Fakat bireyler “yapmam” dediği takdirde iradesine ve planlarına bağlı kalmaktadır.

Kelly McGonigal’ın bir diğer tavsiyesi hayatı düzenli yaşamaktan ibaret. Uykusuzluk problemi ya da uyku eksikliği problemi yaşayan bireylerde iradenin azaldığını söyleyen yazar, vücuttaki enerjinin doğru bir şekilde kullanılabilmesi için bireylerin uyku, beslenme ve egzersiz yapma gibi hayatlarında bir düzenin bulunması gerektiğini söylüyor. McGonigal gece uykusunun önemine de değinerek bireylerin gece boyunca en az 6 saat uyuması gerektiğini öneriyor.

Vücudu dinlendirdiğiniz kadar zihninizi ve ruhunuzu da dinlendirmeniz gerekiyor. Stres yönetiminde başarılı olabilmek için bireylerin çeşitli meditasyon ve egzersizlerle zihinlerini dinlendirmeleri şart! Daha dikkatli, odaklanma konusunda problem yaşamayan bireyler olunabilmesi için düzenli olarak egzersiz programlarının yapılması gerekiyor. McGonigal’ın önerisi ise en az 8 hafta süren bir meditasyon ya da egzersiz programının yapılması… Bu sayede daha dinç bir vücut elde ederken, dinlenmiş bir zihne de sahip olabilirsiniz.

Bireylerin sürekli olarak önceliklerinin bulunması gerektiğini de hatırlatıyor. Bir insanın daha verimli olabilmesi için yapacaklarını ya da yapmak istediklerini ertelememesi gerekiyor. . “İrade: En Büyük İnsan Gücünü Yeniden Keşfetme” kitabının yazarı Roy F. Baumeister kitabında “şimdi değil sonra” diyen insanların hayatta daha az acı çektiğini fakat irade sahibi olamadığını belirtiyor. Bireylerin önceliklerinin bulunması ise bu durumu engelliyor. Çünkü beyin otomatik olarak öncelikleri yerine getirmeyi hedefliyor. Önceliklere sahip olamıyorsanız kendinize haftalık plan ve programlar düzenleyebilirsiniz.