İnsan Kaynakları Uzmanları Tarafından Mülakatlarda Beğenilen Adayların Sorduğu Sorular

İnsan Kaynakları uzmanları, mülakatlarda adaylara çeşitli sorular yönelterek, eleme yapmaktadır. Adayların sorulara verdikleri cevaplar önemlidir. Cevapların somut bilgiler içermesi, mantıklı, etkileyici ve net olması gerekir. Mülakatlarda oldukça sık bir şekilde karşılaşılan sorulardan biri de “Sizin bir sorunuz var mı? Aklınıza takılan, merak ettiğiniz herhangi bir şey var mı?” sorusudur. Neredeyse her aday bu soruyla karşılaşır.

Bu soru sorulduğu takdirde “Hayır, yok” demek büyük ihtimalle mülakat sonucunuzun olumsuz olmasına zemin hazırlayacaktır. Yaklaşık 15 dakikalık bir zaman içerisinde aklınızda herhangi bir soru oluşmamasını, herhangi bir noktaya merak duymamanızı İnsan Kaynakları yetkilileri negatif bir durum olarak algılar. Bu soru, tuzak mülakat soruları içerisinde de yer alır. Çünkü mülakatta muhteşem bir izlenim yaratabilmeniz için son fırsattır. Kötü giden bir mülakatı iyiye dönüştürmek için avantajdır.

 “Bu pozisyonun şirketin büyümesindeki katkısı nedir?” sorusu, mülakatlar en beğenilen aday soruları içerisindedir. İlginizi, merakınızı, şirket ve sektör hakkındaki heyecanınızı yansıtmanın bir yoludur. Aynı zamanda “kariyer hedefleri” doğrultusunda sorulabilecek en iyi sorudur. Bir nevi şirkete, “Kariyerim için doğru iş pozisyonunda yer almak istiyorum.” mesajını vermektir. Adayın da bulunacağı iş pozisyonu hakkında bilgi edinmesini sağlar. Bulunacağı pozisyonun ne kadar yüksek ya da ne kadar alçak olduğunu, iş geleceğiyle sağlayabileceği uyumu tespit edebilir.

 “Takım arkadaşlarımdan herhangi biriyle tanışabilir miyim?” son zamanlarda popüler olan sorular arasında yer alır. Aday burada kurum kültürü hakkında bilgi edinmek istediğini belirtir. İnsan Kaynakları uzmanları, kültürel uyum açısından bu tarz sorulara önem verir ve mutlaka yardımcı olur. Karşınıza şirket çalışanlarından biri geldiğinde ona soracağınız ilk şey, “Bugün iş yaşamından keyif alıyor musun?” olmalıdır. Alacağınız cevap, şirket hakkında derinlemesine bilgi edinmenizi sağlar.

“Bu pozisyonda çalışan kişi neden şirketten ayrıldı? Burada daha önce kim çalışıyordu?” bu soru, tüm mülakatınızın 15 saniyelik özeti olabilir. Daha önce bu pozisyonda çalışan kişi terfi almıştır, başka bir takıma yönlendirilmiştir ya da istifa etmiştir. İş yeri hakkında net fikirler edinmek istiyorsanız mutlaka sormanız gereken bir sorudur. Şayet çalışan istifa ettiyse, istifa sebebini açık bir şekilde sormadan, “Beklentileri karşılanmadı mı?” şeklinde soru yöneltmek gerekir. Bu sayede şirketin gerçekten sunmuş olduğu teşvik ve destekleri öğrenebilirsiniz.

“Siz bu şirkette neden yer almak istediniz? Burada çalışmayı seviyor musunuz?” sorusu, mülakat soruları içerisinde tuzak olarak yer alır. Fakat tek farkı aday tarafından sorulmasıdır. Sizlere sorulan “Neden burada çalışmayı istiyorsun?” sorusuna alınabilecek en iyi cevaptır. Karşınızdaki bireyin de bir şirket çalışanı olduğu unutulmamalıdır. Şirketin sizin için en uygun yer ve iş pozisyonu olup olmadığınız anlamanızı sağlar. Aynı zamanda takım çalışmalarının var olup olmadığını, şirketin en başarı alanını ve yönünü, çalışanlarını nasıl motive ettiğini öğrenmek için etkili bir sorudur.