İş Yerindeki İlk Gününüzde Ne Yapmalısınız?

Üniversiteden mezun oldunuz, iş başvurularınızı gerçekleştirdiniz, mülakatlara alındınız ve sonunda bir işiniz oldu. Peki şimdi ne yapacaksınız? İlk iş günü daima en zorlu ve en stresli geçen gündür. Bugünü kolay atlatmak istiyorsanız, sizlere vereceğimiz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz. Hayatımızda yaşayacağımız “ilkler” daima en zorudur. Her şeyin ilki, ilk denemesi kaygı yaratmaktadır.

İlk Gününüzde Tedirgin Olmanız Normal

Yeni bir ofiste, iş yerinde ilk iş gününü yaşamak hakkında tedirgin olmanız ve korkmanız gayet normaldir. Yabancı bir ortama girecek, hiç tanımadığınız insanlarla günün büyük bir bölümünü geçireceksiniz. Çalışacağınız ortamı bilmemekle beraber, işiniz hakkındaki püf noktaları ve detayları da bilmiyor oluşunuz ekstradan gergin olmanıza ve stres yapmanıza sebep olabilir. Beyniniz tüm bunları birer tehlike olarak algılayacağı için vereceğiniz korku, stres ve gerginlik gibi tepkiler oldukça normaldir. İş yerindeyken gerginliğiniz aniden en üst seviyeye çıkabilir. Yeni iş arkadaşlarınızdan memnun kalmayabilir, çalıştığınız iş yerini sevmeyebilir ya da patronunuzun çok sert bir yapıya sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Bu tip durumlarda kapıyı çarpıp ofisten ayrılmak yerine uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.

İlk olarak iş yerinizdeki ilk günün stresini, çalışma arkadaşlarınızdan saklayamayacağınızı fark etmelisiniz. Herkes, ilk kez çalışacağı bir yere girdiğinde gergin ve heyecanlı olur. Çalışma arkadaşlarınızın da birçoğu ilk iş gününde deneyimsiz, tedirgin ve korku içindeydi. Bunu asla unutmayın. Bu nedenle endişelenmek yerine, iş arkadaşlarınızdan yardım isteyebilir, bu sayede onlarla tanışarak iş yaşamına alışmaya başlayabilirsiniz. İlk iş gününü kabullenmelisiniz. Yeni bir ortam, yeni arkadaşlar ve yeni bir çalışma hayatı. Tüm bunların oluşturacağı korkunun farkında olmalısınız. Kendinize olan güveninizin korkunuzun altında ezilmesine izin vermemelisiniz. İlk gün sebebiyle iş yerinde bazı hatalar yapabilirsiniz. Tedirgin olmak yerine doğru bir şekilde işinizi yapmayı öğrenmeye çalışırsanız, zaman içerisinde korkunuzu yenersiniz. Şirket içerisinde bir oryantasyon programı varsa mutlaka bu programa dahil olun. Çünkü bu durumda sizin gibi yeni işe başlayan kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, çalışma arkadaşlarınızın tamamını da bu şekilde tanıyabilirsiniz.

Bırakın, iş arkadaşlarınız sizlere yardım etmeye çalışsın. Bu sayede yapacağınız iş hakkında deneyim kazanabilirsiniz. Unutmayın ki her bebek yürümeden önce defalarca kez düşer. Hata yapmaktan ve yardım istemekten korkmayın. En önemli tavsiye, kendiniz olmanızdır. Farklı bir gibi gözükmeye asla çalışmayın. Bu durumda hem çalışma arkadaşlarınız hem de üst düzeyde yer alan çalışanlar sizi yanlış tanıyacaktır. Bu durum ileride başınıza bela olabilir. Eğer yapamayacağınız bir iş varsa, o işi görev olarak almayın. Hayır demeyi bilin. “Yapamam” demeyi bilin. İlk iş gününüzün keyfini çıkartmaya çalışın. Bir sonraki günler, ilk iş gününüzden daha stresli ve zor olacaktır. Zaman içerisinde alacağınız görevler, yapacağınız işler zorlaşacaktır. İlk iş gününüzde yapacağınız işler daha hafif olacağı için bu günün keyfini yaşamayı unutmayın.