Yahudi asıllı olan Amerikalı Isaac Asimov, dünya tarafından tanınan bir bilim kurgu yazarıdır. Dünya üzerinde yayımlanan ve pek çok dile çevrilen, genel olarak robotları kapsayan öyküleri ve romanları bulunmaktadır. Yazmış olduğu öykü ve romanlarla, insanlara, hayata ve robotlara farklı bir bakış açısı sunmuştur. İnsanların hayatlarına, kendilerine ve dünyaya olan bakış açılarını değiştirmek istemiştir. Öyle ki kendisiyle yapılan her sohbette bu durumu belli etmiştir.
Asimov’un söylemiş olduğu sözler, insanların kendilerine ve yaşamlarına bakarken daha dikkatli olmasını öğütleyen sözlerdir. İş hayatında ufkunuzu açmak ve derin düşüncelere kapılarak, yaşamınızdaki o yanlışı bulmak istiyorsanız, Asimov’un bu alıntılarına kulak kabartmalısınız!
“Tam şu anda hayatın bence en üzücü tarafı, bilimin bilgiyi biriktirme hızının, toplumun bilgelik edinme hızından daha fazla olmasıdır.” diyen Asimov, bilginin birikimle olabileceğini vurgulamaktadır. Bir toplumun bilgelik sahibi olmalı, bilgiyi biriktirme hızından daha önemlidir. Elde ettiğiniz bilgileri not almak ya da kayıt almak yerine, kendinize empoze ederseniz, daha başarılı olduğunuzu görürsünüz.
“Hayat, satrancın aksine şah mattan sonra da devam eder.” diyen Asimov, iş hayatında yaşayabileceğiniz başarısızlıklara karşı bir öğüt vermektedir. Şah çekebilir, mat olabilirsiniz. Yaşadığınız durum ne olursa olsun iş hayatınız devam edecektir. Pes etmemeli, hayallerinizden vazgeçmemelisiniz.
“İnsanlar dünyanın düz olduğuna inandıkları zamanlarda haksızdılar. Dünyanın küre şeklinde olduğunu düşündüklerinde de haksızdılar. Fakat eğer dünyanın küre şeklinde olduğuna inanmanın, düz olduğuna inanmak kadar yanlış olduğunu düşünüyorsanız, sizin bakış açınız, bu ikisinin toplamından daha yanlıştır.” diyerek, farklı bakış açılarına sahip olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Sizin gibi düşünmeyen bir insan için kaba tabirler kullanmak yerine, düşüncesine saygı duymayı bilmelisiniz.
“Şiddet, beceriksizlerin başvurduğu son çaredir.” diyen Isaac Asimov, iş hayatında yaşayabileceğiniz mobbing karşısında öğüt vermektedir. Mobbing, psikolojik ya da fiziksel olarak uygulanabilecek bir iş yaşamı şiddeti, baskısıdır. Eğer tarafınıza mobbing uygulaması yapan biri varsa, aklınıza Asimov’un bu sözünü getirin.
“Ya bir otoriteye ya da geçmişe bel bağlıyorsunuz siz. Oysa çözümü kendinizde aramanız gerekir.” yaptığınız her şeyin sorumlusu yalnızca sizsiniz. Takım arkadaşlarınızı suçlamak yerine kendinize bakmalı ve yanlışı kendinizde aramalısınız. Alacağınız tüm sorumluluklarda, şartlar ne olursa olsun başarısızlık halinde başkasını suçlamak, iş hayatında ilerlemenizi değil gerilemenizi sağlar.
“Bir zamanlar her şey çok basitti. Uğrunda yaşanacak idealler ya da en azından sloganlar vardı.” diyen Asimov, hayallerinizin ve hedeflerinizin olması gerektiğini vurgulamaktadır. Hayalleriniz ve hedefleriniz varsa, gideceğiniz yolu da biliyorsunuz demektir. Eğer bu ikisi yoksa, yolunuz adeta bir karmaşa halinde olacak ve yolun sonuna varamadan kendinizi kaybedeceğiniz anlamına gelir.
“Ve her şeyin ötesinde, asla yeterince iyi olmadığınızı düşünmeyin. Bir insan asla bunu düşünmemelidir. İnancım o ki, siz kendinizi nasıl görürseniz hayatta insanlar da sizi öyle görecektir.” iş hayatında önemli olan, kendinizi kendinizle kıyaslamanızdır. Bir başkasıyla kıyaslamamalısınız. Kendinize saygı duyar, güvenir ve sadık olursanız, karşınızdaki insanlar da sizi öyle görecektir. Size güvenecek, saygı duyacak ve sadakatli davranacaktır.