Google İnsan Kaynakları Sorumlusu Laszlo Bock’tan Özgeçmişinizi Mükemmel Hale Getirmek İçin Öneriler!

İş başvurusu yapmadan önce harika bir özgeçmiş hazırlayıp hazırlamadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. Herkes başvurduğu şirketin işe alım yetkilisini hemen etkilemek ister. Bir İK yetkilisini önce özgeçmişinizle ardından da yapılacak olan mülakatla etkilemek istiyorsanız, harika bir özgeçmiş profili oluşturmalı ve muhteşem bir mülakat performansı sergilemelisiniz.  

Google İnsan Kaynakları Sorumlusu olan Laszlo Bock bu konuda iş yaşamına yeni giren, iş başvurusunda bulunacak olan ya da mükemmel bir özgeçmiş hazırlamak isteyen kişilere altın değerindeki tavsiyelerini paylaşmaktadır. Bock, karşılaştığı özgeçmişlerdeki en sık yapılan 4 hatayı ve aslında ne yapılması gerektiğini şu şekilde anlatmaktadır: 

“Başarılı bir özgeçmişin ilk anahtarı, hazırlanan özgeçmişi tekrar tekrar okumaktır.” diyen Bock, en sık yapılan hataların yazım yanlışlarından kaynaklandığını dile getirmektedir. Bu zamana kadar karşılaştığı özgeçmişlerin yüzde 60’ında bu hatayı gördüğünü belirten Bock, iş başvurusu yapılmadan önce mutlaka CV’nin başkalarına okutulması gerektiğini, hatta CV oluşturma konusunda destek alınması gerektiğini önermektedir.  

Bock, “Özgeçmişine çok fazla dikkatle çekidüzen veren insanlar bu tür hatalara özellikle maruz kalabilirler. Çünkü çok sıklıkla son kez özgeçmişlerini parlatmak için tekrar geri giderler ve böyle yaparak, özne ve yüklem uyuşmaz, ya da bir bölüm yanlış yerde kalır ya da tarihler karışır.” demektedir.  

İkinci büyük hata özgeçmişin haddinden fazla uzun olmasıdır. “Düzenli, üzerinde durulmuş bir özgeçmiş sentezleme, öncelik sırasına koyma ve kendinizle ilgili en önemli bilgileri aktarma yeteneklerini gösterir.” diyen Bock, deneyimli ya da deneyimsiz fark etmeksizin her adayın en fazla iki sayfalık bir CV oluşturmasını önermektedir. 10 yıldan uzun süreli hizmet hayatına sahip olanların ancak iki sayfadan daha uzun bir CV oluşturabileceğini belirtmektedir. 

Google İnsan Kaynakları Sorumlusu Laszlo Bock’a göre CV oluştururken yapılan en çok yapılan üçüncü hata, içeriğin düzgün ve yaratıcı bir şekilde oluşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Okunaklı, sade, geleneksel ve mükemmel bir sıralamada hazırlanan CV’nin, İK yetkilileri tarafından daha dikkat çekici bulunduğunu belirtmektedir. Bock,“Tasarımcı ya da sanatçı olarak bir yere başvurmadığınız sürece, asıl odak noktanız özgeçmişinizi düzenli ve okunabilir olması olmalı.” demektedir. 

Son olarak Bock, insanların özgeçmişlerinde yalan ifadeler kullandığını belirtmektedir. Karşısına gelen bir CV’den bahseden Google İK Sorumlusu, “Üç kredi eksik bir derece, derece değildir. İnsanlar dereceleri hakkında yalan söylerken, yüzlerce insanın da ‘yanlışlıkla’ not ortalamalarını yükselttiğine şahit oldum. Gittikleri okullar, aldıkları eğitimler hakkında yalan söyleyen ve özgeçmişlerini yalan bilgilerle dolduran, şirketlerdeki çalışma sürelerini uzun gösteren, kişisel bilgileri hakkında yalan ifadelere yer veren pek çok insan tanıdım ve hiçbiri de işe alınmadı.” demektedir. CV içeriğinde yalan bilgiler paylaşmak, yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Özellikle kurumsal ve nitelikli bir şirkete başvururken hakkınızda İK yetkilisinin araştırma yapacağını unutmamalı, bilgilerinizin doğru ve ulaşılabilir olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.