İstediğiniz İşe Kabul Edilmeniz İçin Tüyolar!

İş arama sürecinde olan adaylar, bu süreç içerisinde motivasyon düşüklüğü yaşayabilmektedir çünkü, işsiz kalmak insan psikolojisini negatif yönde etkileyen bir durumdur. Bu süreç içerisinde adaylar birden fazla başvuru yaparak işe alım süresini hızlandırmak ve şanslarını arttırmak isterler. Birden fazla iş başvurusu yaparken de aslında asıl çalışmak istedikleri şirket ve pozisyonun hayalini kurarlar. Peki bir aday istediği şirket ve pozisyon için işe alınma şansını nasıl arttırır?

Sadece Şansınızı Denemeyin

Kimi zaman adaylar, daha fazla işsiz kalmamak adına farklı sektörlerden pek çok pozisyona iş başvurusu yaparlar. Sahip oldukları özellikler, beceriler ve yetkinlikler bu iş için uygun olmasa bile o ilana başvuru gerçekleştirirler. Bir nevi bu davranış onlar için şanstır. Lakin adaylar sadece şansını arttırmak amacıyla iş başvurusu yapmamalıdır.

Eğer iş başvurusu sırasında kendilerini başvuruya ekleyecekleri bir ön yazı ile iyi ifade ederlerse şirket içerisindeki başka bir pozisyonda değerlendirilme fırsatı da bulabilirler. Dolayısıyla adayın şans dediği şey, onun adına bir fırsata dönüşür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ön yazının ve özgeçmişin çok özenli, dikkat çekici ve etkili bir şekilde hazırlanmasıdır. Ön yazınızda kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz, başvuru yaptığınız pozisyon haricinde de diğer şirket departmanlarında değerlendirilmek istenirsiniz.

Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir iş başvurusu yapmadan önce mutlaka hangi sektör ve pozisyonda çalışmak istediğinizi, kariyer hedeflerinizi ve planlarınızı belirlemelisiniz. Yapacağınız başvurular içerisinde kişisel özelliklerinize, kültürünüze, nitelik ve yetkinliklerinize uymuyor ise “şansınızı arttırmak” amacıyla bile başvuru yapmamalısınız. İşe alınsanız dahi bir süre sonra iş ile uyum sağlayamayacağınız için başarısız olacaksınız.

Özgeçmişinizin içerisine mutlaka kariyer hedefi yazısı ile ön yazı eklemelisiniz. Bu iki yazı, işe alım uzmanının sizi daha iyi tanıması adına bir fırsattır. CV’nizin içerisine yazamadığınız tüm başarılarınızı, projelerinizi ve kendinizle ilgili güçlü bulduğunuz  yönleri ön yazınıza ya da kariyer hedefi yazınıza ekleyebilirsiniz.

Yapmış olduğunuz iş başvurusundan sonra iş ilanına geri dönüş yapıp, şirket tarafından aranan nitelikleri tekrardan incelemelisiniz. Aranan nitelikleri bir kağıda liste halinde yazmalı ve sizde eksik olduğunu düşündüğünüz noktaları tespit etmelisiniz. Yapılacak iş görüşmesi mülakatına kadar eksik yönlerinizi geliştirme fırsatı bularak, mülakatınızın daha başarılı geçmesini sağlayabilirsiniz.

İşe alım mülakatları adaylar için oldukça streslidir. Ancak bu görüşmelerde olabildiğince stressiz görünmeli ve ölçülü bir öz güven sergilemelisiniz. O işe kabul edilirseniz şirkette başarı elde etmek konusunda önce kendinizi ikna etmelisiniz. Bu durumda karşınızdaki kişiyi ikna etmeniz daha da kolaylaşacaktır.

Bir işi çok istiyorsunuz, ancak sizin gibi onlarca kişinin de aynı işi istediğini ve başvuru yaptığını unutmamalısınız. Fakat bu durumun moral ve motivasyon düşüklüğü yaratmasına izin vermemelisiniz. İş arama sürecinde yapılan en büyük yanlış, motivasyon düşürmektir. Oysa ki yapmanız gereken öncelikle herkes kadar sizin de şansınız olduğunu kendinize telkin etmektir.