İstifa Edecekler İçin Önemli Uyarılar!

İş yaşamındaki istifa süreçleri en az iş arama süreci kadar zor ve streslidir. İstifanızın doğru zamanda yapılması ve uygun şartlara yönelik gerçekleşmesi önemlidir. İstifa etmeye karar verdiğiniz süreç, kariyer planınız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle istifa etmeden önce bazı püf noktaları bilmeli ve dikkatli davranmalısınız.

Doğru Plan Yapın

İstifa etmeden önce kariyer planlarınızı doğru belirlediğinize emin olmalısınız. Doğru adımlar atmanız, hedeflerinize ulaşmanızı sağlar. Kariyer yolundayken doğru zamanda, doğru adımları atmanız, başarınızı doğrudan etkiler. Çalıştığınız şirket içerisinde giderek daha çok şikayet eden biri oluyor ve şikayet ettiğiniz durumlarda bir iyileşme görmüyorsanız istifa etmelisiniz. Şikayetçi olduğunuz durumların iyileşme durumuna bakmalısınız. İşinizde duyduğunuz heyecan azalıyor, motivasyon düşüklüğü yaşıyor, çalışma şartları ağır geliyor ya da mobbing uygulanıyorsa, işinizde mutlu olamazsınız. İstifa etmeden önce bu durumları göz önüne alın. Bazen, işinizden memnun olduğunuz halde istifa etmek isteyebilirsiniz. Bunun sebebi yeni bir iş teklifi almanız olabilir. Doğru bir kıyaslama yapmalısınız. Sadece maaş ve kazanç açısından bakmamalısınız. Tüm kriterleri göz önünde bulundurarak yeni iş teklifiniz için istifa dilekçesini sunmalısınız. Kimi zaman yeni iş teklifini kabul etmek, eski iş yerinize özlem duymanıza sebep olabilir. Kıdem tazminatı alamayacak olmaktan korkuyorsanız, istifa etmekten çekinebilirsiniz. Geçerli bir istifa sebebiniz varsa, bu durumu işvereniniz ile açıkça konuşmalı, işten çıkarılmayı talep etmelisiniz.

İstifanızı Yüz Yüze Bildirin

İstifa edeceğinizi yöneticinize ya da patronunuza mutlaka yüz yüze bildirin. Konuşmak her ne kadar zor olsa da telefonla ya da yazı yoluyla bildirilen istifalar iş hayatının etik kurallarına aykırıdır.

İstifa haberini yöneticilerinize verirken neler söyleyeceğinize önceden karar verin. İstifa nedeninizi mutlaka belirtin. Kibar cümleler kurun. Teşekkür etmeyi unutmayın. İstifa kararı vermiş olsanız ve bundan eminseniz bile bunu son ana kadar işyerinizde dile getirmeyin. Siz söylemeden önce yöneticinin kulağına gidecek istifa haberi hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.

Yöneticilerinizden daha sonraki işleriniz için referans olmalarını talep edin, referans mektubu isteyin. Ayrılık konuşmanızda onlardan memnun olduğunuzu söyledikten sonra bu talepte bulunabilirsiniz. İstifanızı bildirmek için doğru zaman olduğundan emin olun. Yarım bıraktığınız işleriniz olmasın. Sizden sonra işlerin riske gireceği bir durumda işi bırakmayın. Yöneticilerinizi ve çalışma arkadaşlarınızı zora sokacak olan bu davranış iş yaşamınızda ilerleyen dönemlerde size dezavantaj olarak geri dönebilir.

Kanuni ihbar sürenize göre 15 gün önceden işten ayrılacağınızı bildirmeniz gerektiğini bilerek planınız yapın. Yarım kalacak projelerin olması halinde kişisel inisiyatif kullanarak bu süreyi uzatın.