JP Morgan Yeşil Tahvil Dünyasına Giriş Yaptı

ABD’nin en büyük bankası olan JP Morgan Chase, 1 milyar dolarlık ihraç ile yeşil tahvil piyasasına giriş yaptı. Sürdürülebilir projeleri fonlamak amacıyla çıkardığı özel tahviller ile geçtiğimiz Çarşamba günü banka yeşil tahvil dünyasına giriş yaptığını açıkladı.

JP, daha önce müşterileri ve diğer şirketler için çevre ve sosyal amaçlı borçlanma çözümleri düzenleyen bankalar arasında yer almıştı. Fakat bu zamana kadar 1 milyar dolarlık tahvil ile tek başına yeşil tahvil piyasasına giriş yaptığı görülmemişti.

Bu hamle pek çok kişi tarafından ABD’nin en büyük bankası olması yönünde yorumlandı. Nitekim banka, ABD’de yaşanan iklim sorunlarına, çevresel ve finansal istikrarı tehdit eden risk unsurlarına dikkat çekmek istedi. Bu alandaki farkındalığın arttırılmasına adına böyle bir yatırım gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu yatırım, pek çok yatırımcı tarafından da olumlu karşılandı.

“JP Morgan Hızla Büyüyor”

Nuveen Çevre, Sosyal ve Yönetişim Fonları Portföy Yöneticisi Steve Libatore konuya yönelik olarak, “Ne kadar fazla büyük oyuncu gelirse, ölçek de o kadar fazla ve hızlı büyüyor” dedi ve iklim sorunlarıyla mücadele etmenin en etkili yolunun bunu “ortalama vatandaşlar için ekonomik olarak yararlı hale getimek” dedi.

Aware Asset Management Kıdemli Şirket Kredileri Analisti Pri de Silva ise “Yeşil tahviller genelde daha az kazandırır, bu da finansmanın maliyetinin daha ucuz olması demek” yorumunda bulundu.