Kariyer Planlaması için Okunması Gereken Kitap Türleri Hangileridir?

Üniversiteden mezun olan ve iş hayatı ile karşı karşıya kalan herkesin kendine göre bir kariyer planlaması vardır. Hatta bu planlama çoğu zaman üniversitede okurken başlar. Hedefleri doğru belirlemek açısından önem taşıyan kariyer planlamasının püf noktaları başarıya giden adımlar için gereklidir.

Başarılı Bir İş Hayatının Püf Noktaları

Bu püf noktalarının neler olduğunu bilmek öncelikle kendi özellik, nitelik ve yeteneklerini iyi bilmekten geçer. Başarılı bir iş hayatı için emin adımlarla kariyer basamaklarını tırmanmak yaşam standartlarının artması için de önemli olduğu kadar çalışma hayatında edinilecek itibar açısından da önemlidir.

İş hayatında başarının sırları ile ilgili yazılmış pek çok kitap vardır. Çalışma yaşamına yeni adımlar atanların da okuması gerekenler bu kitaplar doğru seçilirse fayda sağlayabilir. Peki, iyi bir kariyer için hangi kitaplar okunmalı? Ne tarz kitap türlerinden faydalanılmalı?

  • Dünyanın büyük şirketlerinde yönetici olarak kişilerin başarı hikayelerini anlatan kitaplar okumak kariyer yapmış kişilerin bunu nasıl sağladıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlar.
  • Kendisini geliştirerek ve girişimlerinin peşinden giderek başarıya ulaşanların yazdığı kitaplar okumak kişinin o kitaplardan kendi hayatına uyarlayacak bir şeyler bulabilmesini sağlar.
  • Okullarda öğretilmeyen ancak başarıya giden yolları açan yaşamın gizli kurallarından bahseden kitaplar okumak öğretilmiş bilgi ile birlikte zihnimizin zorlanarak daha çok neler yapılabileceğine odaklanmasını sağlar.
  • Başarıya giden yolda kendinizi tanımanızı sağlayan kişisel gelişim kitapları yapılan hataların düzeltilmesi ya da doğru yapılanlara devam edilmesi açısından önemlidir.
  • Şimdi başarılı olarak bilinen ancak bu seviyeye gelene kadar başarısızlıklar yaşamış olan ünlülerin biyografileri kitabı okuyan ve başarısız olduğunu düşünen kişilere umut olur, fikir olur.
  • Yeni fikirler keşfetmeyi sağlayan, kişilerin ufkunun açılmasına yardımcı olan kitaplar yepyeni projeler anlamına gelebilir. Akılda olan ancak cesaret gerektiren işlere bir an önce adım atılmasını sağlayabilir.

Neden Kitap Okumalısınız?

Etkili bir lider olmak için yaratıcılık becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. İş hayatında yeterli deneyime sahip değilseniz ve hayalleriniz arasında başarılı bir lider olmak varsa, kitap okuyarak deneyim elde edebilirsiniz. Daha önce sizin yollarınızdan geçen kişiler vardır. Karşılarına pek çok problem ve sorun çıkmış, bu problemlerle mücadele ederek zirveye ulaşmışlardır. Şu an ki konumlarını elde ettikleri tecrübelere, başarısızlıklara ve başarılara borçludurlar.

Bu kişilerin hayatını anlatan kitaplar okumak, ilerleyeceğiniz yolda strateji ve yöntem geliştirmenizi sağlar. Kitap okumak kendinize bir ilham kaynağı oluşturmanıza da yardımcı olur. Bu sayede karşılaştığınız problemlerde “X kişisi olsa ne yapardı?” şeklinde düşünerek, çözüm odaklı ilerleyebilir ve yaratıcı çözümler bulabilirsiniz.

İş hayatındaki başarının temel sırrı, problemlere karşı sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler bulmaktır. Çözümleriniz kısa vadede başarı getirmeli, orta ve uzun vadede ise uygulanabilir olmalıdır. Ancak bu şekilde başarıyı elde edebilir ve etkili bir lider olabilirsiniz.