Kariyeriniz İçin Unutmamanız Gereken 5 İpucu!

  • İş yaşamında istenilen noktaya ulaşmak için bilindiği üzere daima çok çalışmak gerekir. Aktif çalışmalarınızla kişisel gelişiminizde hard beceriler denen kısmı geliştirmiş olursunuz. Hard becerileri genel olarak teknik beceriler olarak sıfatlandırmak da mümkündür. Kişi iş hayatında deneyim elde ettiği müddetçe teknik bilgi kazanır. Örneğin mali müşavir olabilirsiniz fakat SPSS ya da MBS programlarını kullanmak, teknik bilgi alanına girmektedir. Teknik bilgi haricinde, soft beceriler denilen beceri alanı da bulunmaktadır ve mesleki alanda gelişirken soft becerileri de ihmal etmemek gerekir. Soft beceriler daha çok uygulamaya yönelik olan ve bireyin “Daha aktif, verimli, güçlü, profesyonel ve etkin nasıl olurum?” sorusuna cevap bularak kazandığı becerilerdir ve iş hayatının yaklaşık olarak yüzde 70’lik bir kısmını kapsar. 

  • Her ne kadar mesleklerin ve sektörlerin kendilerine özgü temel becerileri olsa da, kariyer değişikliği yaparken ya da sektörler arasında bağlantı kurarak hedef müşteri kitlenizi arttırmak isterken yeteneklerinizi ve yetkinliklerinizi aktarabilirsiniz. Yani hizmet sektöründe yer alan bir firma olarak, ulaşım sektöründe yer alan bir firma ile ortaklık kurarak yeteneklerinizi birbirinize aktarmanız, şirketinizin büyümesini sağlarken sizin de gelişmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle farklı sektörlerde yer alan kişilerle tanışmayı, ortaklık kurmayı bir risk unsuru olarak görmemelisiniz. Her sektör hakkında bilgiye ulaşmak, rekabet ortamınızdaki eksikleri görmenizi ve kendi sektörünüzle bu sektörler arasında bağlantı kurarak yaratıcı fikirler oluşturmanızı sağlar. Fırsatları, tehditleri ve sizlere gelecek adına yatırım yapacak fikirleri keşfetmek adına mükemmel bir yoldur. 

  • Daima etkili iletişim kurma yollarını araştırmalısınız. Dünya sürekli olarak gelişen teknoloji ile birlikte değişmektedir. Gelişen teknolojiden etkilenen ilk sektörde iş dünyasıdır. Sürdürülebilir bir rekabet ortamı elde etmek istiyorsanız müşterilerinize nasıl ulaşacağınızı, onlarla nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmelisiniz. Daima modern ve güncel kalmalısınız. Bunun tek yolu, etkili iletişim becerilerinizi geliştirmek ve teknolojiyi takip etmektir. Kendi kurallarınızı, iletişim yollarınızı günümüzün teknolojisi ile harmanlayarak kendinize özgü bir iletişim yolu belirlerseniz, müşteriler direkt olarak sizlere yönelecektir.  

  • Yapay zeka, günümüzün ileri teknoloji alanı olarak kabul edilmektedir. Ürün ya da hizmetinizi sosyal medya üzerinde paylaşmak, daha geniş kitlelere kısa sürede ulaşmanızı sağlar. Sosyal medya platformları, yapay zeka araçları olarak görülebilir. İnsanlar, sosyal medya üzerinde yer alan firmaların (özellikle sosyal medya aracılığıyla geri bildirim alan müşteriler) daha güvenilir olduğunu düşünmektedir. Bunun sebebi saygın şirketlerin sosyal medya hesaplarını aktif bir şekilde kullanmasından kaynaklanmaktadır. 

  • İş hayatında ne kadar mantıklı ve stratejik kararlar almanız gerekse de duygusal zekanızı da kullanmalısınız. Bir karar alırken duygusal zekanızı kullanmak, daha hızlı iletişim kurmanızı ve daha çabuk çözüm yolu oluşturmanızı sağlar. Teknoloji ile birlikte duygusal zekanızı entegre edebilirseniz, karar verme ve uygulama becerileriniz gelişir. Bu sayede kişisel iş alanınızda daha yetkin ve saygın biri haline gelirsiniz. İnsanlar karşılarında karar alabilen ve bu kararları başarıyla uygulayabilen kişilere saygı duyar. Psikolojik açıdan bu kişiler daha güvenilir, dürüst ve samimi gözükür. Takım lideri olmak, çalışanlarınızla aranızda sağlam ilişkiler oluşturmak istiyorsanız duygusal zekanızı ihmal etmemelisiniz.