Kariyerinizde İstediğiniz Noktaya Ulaşamamanızın 3 Temel Sebebi

Kariyer yaşamında istediğiniz noktaya ulaşmak, kolay bir yol olmayacaktır. Eğer başarı, kolay ulaşılacak bir şey olsaydı, dünya çapındaki herkes başarılı olurdu. Üstelik herkes çalışmaya ve kariyer yaşamında bulunmaya gönüllü bir hale gelirdi. Ancak başarı, kolay bir süreç olmadığı için herkes istediği noktaya ulaşamaz.

Azmetmek, hırslı olmak, çabalamak, hedef belirlemek ve ilerlemek başarının anahtar kelimeleridir. Bu anahtar kelimeleri uygulamak, başarılı olma konusunda şansınızı arttırabilir fakat başarılı olacağınız hakkında size garanti veremez. Azmetmiş, hırslı olmuş, çabalamış, hedef belirlemiş ve hedeflerinizde ilerlemiş olabilirsiniz. Fakat hedeflerinizde ilerlemiş olmanız sizi başarıya yaklaştırmıyor olabilir. Peki, sizi başarıya yaklaştırmayan şey ne olabilir?

Aklınızda Bir Hedef Yoksa Başarı da Yoktur

İstediğiniz noktaya ulaşamamanızın temel sebebi, bir hedefinizin olmaması ya da koyduğunuz hedefin ulaşılacak bir hedef olmaması olabilir. Aklınızda bir hedef yoksa başarı da yoktur. Hedefinizi, neye ulaşmaya çalıştığınızı bilmeniz gerekir. Koyduğunuz hedefler yanlışsa, başarıya ulaşmanız da imkansızdır.

Kariyer yaşamında insanların birbirine benzer hedefler koyduğunu da görebilirsiniz. Bu hedefler benzerlik gösterebilir fakat önemli olan tamamen size ait olmasıdır. Bir başkası tarafından verilen pusulayı takip etmek yerine kendi iç pusulanızı bulmalısınız. Hedef koyarken öğrenmeniz gereken ilk kural, budur.  Bu kural aynı zamanda sizlere sorgulama yapabilmeyi öğretir. Başkalarının haritalarını kullanmadan özgün olmayı ve kendinizi kendinizle muhakeme edebilme yeteneğini sizlere verir.

Kendinizi İyi Tanımıyor musunuz?

Başarıyı engelleyen en temel sebeplerden biri de insanın sahip olduğu yeteneklerini net görememesi ya da sanki o yeteneğe sahipmiş gibi görmesidir. Herkesin güçlü ve zayıf olduğu yönleri vardır. Güçlü yönleriniz ne kadar parlıyorsa, zayıf yönleriniz de sizleri bir o kadar söndürecektir. Önemli olan güçlü yönlerinizi pratik ederken, zayıf yönlerinizi de geliştirebilmektir. Bir müzik kulağınız yoksa, opera sanatçısı olmanız imkansızdır fakat, müzik kulağınızın olması için gereken eğitimleri alabilirsiniz. Matematik yönünüz zayıfsa, muhasebe bölümünde başarılı bir personel olamazsınız fakat matematik kurslarına giderek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kendinizi ne kadar iyi tanıdığınızı bilmelisiniz. Kendinizi tanımak hangi noktalarda başarılı olacağınızı, hangi noktalarda başarısız olacağınızı sizlere gösterecek en iyi şeydir. Kendini bilmeyen, tanımayan insanın herhangi bir alanda başarılı olması imkansızdır.

Nezaket Erdemdir Ama Önemli Olan Sizin Mutluluğunuzdur

Eğer başarıya ulaşamıyorsanız, başkalarını mutlu etmeye odaklanmış ve kendi mutluluğunuzu unutmuş olabilirsiniz. Nezaket büyük bir erdemdir. Fakat başarı söz konusu olduğunda, bu nezaketi aşırı göstermeniz, kendi mutluluğunuza engel olacaktır. Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, “hayır” demeyi bilmeniz gerekir. Başkaları mutlu olacak diye fazladan sorumluluk almak, iş yerinde her şey düzenli olacak diye ek mesaiye kalmak, aileniz istiyor diye çalışmak zorunda olmak sizleri mutlu etmez. Başarılı olmak istiyorsanız, mutlu da olmalısınız.

İçinizi öldürecek, size uymadığınızı bildiğiniz bir işte çalışmak ilerlemenizi değil, olduğunuz yerde saymanıza sebep olacaktır. Kimi zaman bencillik yapmak bu nedenle iyidir. Evet, nezaket erdemdir ama önemli olan sizin mutluluğunuzdur.