İş ilişkilerinin temelinde “güven” duygusu yatmaktadır. İş görüşmesine giderken, iş görüşmesi sırasındayken, sunum yaparken ya da şirket içerisinde herhangi bir görevi sorumluluk edinmeniz istenirken “güven” duygusu ön plana çıkar.
İşçiler ve işverenler arasındaki ilişkinin sağlıklı olabilmesi için de güvenilir iş ilişkilerinin kurulması gerekir. Eğer çalışan yöneticisine, yöneticisi de çalışanına güven duymuyorsa, o şirketin başarılı olması söz konusu bile olamaz. Başarılı şirketler içerisinde yönetici ve çalışanlar arasında kuvvetli bir güven bağı oluştuğu görülmektedir.
İş ilişkilerini daha güvenilir hale nasıl getireceğinizi merak ediyorsanız, “Karşılıklılık Yasası” hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmiş olan bu yasa, devletler arasındaki ikili ilişkilerin kurulmasını ve bu ilişkilerin kalıcı olmasını sağlamıştır.
Örneğin bir marka sahibi olduğunuzu varsayalım. Daha önce markanız ile tüketiciler arasında herhangi bir etkileşim bulunmuyorsa ve markanızın etkileşim halinde olmasını istiyorsanız yapacağınız reklamlarda marka isminizin yanına “güven” kelimesini koymanız gerekiyor. Karşılıklılık Yasası’na göre bunu yapmanız halinde, markanız inanılmaz bir değer kazanıyor.
İkili ilişkilerin temel yapı taşı güvendir. Güvenini devamlı olması ve korunabilmesi için iki tarafında bu konuda istekli olması gerekir. Bunun için ekip arkadaşlarınızla birlikte güven temalı egzersizler yapabilirsiniz. Bu sayede, basit egzersizler sayesinde hem ekip arkadaşlarınızın motivasyonunu arttırabilirsiniz hem de güven duygusunun devamlılığını sağlarsınız.
Yapılan işlerde çalışanlarınıza güven duyduğunuzu (hem başarı hem de başarısızlık halinde) belirtmek için, onları takdir etmelisiniz. Karşılıklılık Yasası’na göre birini takdir etmek, size geri dönüş sağlar. Birini takdir etmek geri bildirim almanızı sağlayacak en etkili ve ücretsiz yoldur. Bunu aynı zamanda tüketicilerinize de uygulayabilirsiniz. Örneğin bir tüketici markanızdan ürün satın aldığı zaman “Tebrikler, harika bir alışveriş yaptın!” mesajı yollamanız, müşterinizi takdir etmenizi, dolayısıyla da o müşterinin her zaman sizi tercih etmesini sağlayacaktır.
Girdiler ile çıktılar daima eşit olmalıdır. Yani, etrafınızdaki insanlardan ne almak istiyorsanız, karşınızdaki insanlara da onu vermelisiniz. Durum ve şartlar ne olursa olsun çalışmalarınızı, başarınızı ve güven temasının devamlılığını sağlamak istiyorsanız, tüm bunların eşit bir şekilde sağlanması gerektiğinin de farkındasınızdır. Bunun için karşı tarafı teşvik etmeli ve karşılığında da sorumluluklarını yerine getirmesini beklemelisiniz. İyi niyetinizi suiistimal edecek birini de fark ederseniz, Karşılıklılık Yasası’na göre, o kişiye baskı kurabilirsiniz.
Bu yasanın dayandığı temel fikirlerden biri de “istekli” olduğunuzu belirtmektir. Adı üstünde “karşılık” söz konusudur. Karşı tarafa istekli olduğunuzu belirtmek, onlara güvendiğinizi belli etmenizin en iyi yoludur. Aynı zamanda açık kapı bırakmanızı da sağlar. Karşınızdaki insanın da sonunda size güvenmesini sağlarsınız. Eğer müşterilerinizin memnuniyet derecesini öğrenmek istiyorsanız, almadan önce onlara bir şeyler vermelisiniz. Örneğin, satış yapmak istiyorsanız öncelikle ürününüzün ne kadar kaliteli olduğunu gösterecek somut detaylar vermelisiniz.