Kısa Sürede Birçok İşi Tamamlamak İçin Ne Yapmalısınız?

Yoğun tempo iş hayatına sahip olan kişiler için kısa sürede birçok işi tamamlamak çok önemlidir. Planlamalar ve zamanlamalar yapabilirsiniz. Fakat bunlar kimi zaman yeterli olmayabilir. Bir günün 24 saat değil de 30 saat olmasını isteyebilirsiniz. Çalışma stilleriniz de olabilir. Stilleriniz de yeterli kalmayacaktır. Peki bu durumda kısa sürede birçok işi tamamlamak için ne yapılmalıdır?

Daha verimli olabilmek için stratejiler geliştirmek gerekir. Strateji geliştirmek, iş hayatının en önemli parçasıdır. Plan, zamanlama, uygulama, kontrol etme ve çıktı alma, strateji sayesinde oluşur. Eğer yoğun iş temponuzu hafifletmek istiyorsanız, işlerinizi kısa sürede tamamlamanızı sağlayacak stratejilere kulak vermelisiniz.

Öncelikle, bir görevi üstlenirken sizden tam olarak ne beklendiğini bilmelisiniz. Üst seviye bir şekilde işi başarmanız gerekmeyebilir. Orta seviyede görevi tamamlamanız yeterli olabilir. Belki de üzerinde çok fazla düşünmenize, çalışmanıza ya da kapsamlı bir araştırma yapmanıza gerek olmayan bir görevdir. Bu durumda, ilk yapmanız gereken strateji sizden tam olarak ne beklendiğini öğrenmenizdir.

Zamandan tasarruf yapmak, başını masadan kaldıramayan çalışanların veli nimeti olabilir. Bu nedenle stratejilerinizin arasında zaman tasarrufu olmalıdır. Üzerinizdeki yükü azaltmak için görevlendirilmiş olduğunuz konuda, daha önce yapılan çalışmalardan faydalanmayı deneyin. Örneğin, satış hacimleri hakkında sizden bir rapor isteniyor ve siz bu raporu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sizden önce rapor çıkartan birinden örnek isteyin. Bu, işin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaktır.

Rutin işleriniz için şablon ve kontrol listesi oluşturabilirsiniz. Bu sayede aynı işleri tekrar etme durumundan uzak kalırsınız. Haftalık olarak hazırlayacağınız şablonlar sayesinde önemli sunum ve toplantıları belirleyebilir, etkinlikleri kontrol etmeniz kolaylaşabilir ve organizasyonların eksik yönlerini bulmanız daha kolay bir hale gelebilir.

Eğer sizden belirli bir konuda hakkında araştırma yapmanız isteniyor ve bu konuda dışına pek çıkmamanız isteniyorsa, çıkmayın! Sadece sizlerden istenilen konuyu araştırın. Araştırma yaparken çevrenizden yardım alın. Bu strateji sayesinde zaman tasarrufu yapabilirsiniz. Sözlü olarak ikili ilişkiler içerisinde sizden ne istendiğini, nasıl istendiğini ve hangi konu hakkında araştırma yapmanız istediğini bilirseniz, avantajlı bir duruma geçersiniz.

Türkçe karşılığı “zaman kutusu” olan ve İngilizcede “time box” olarak adlandırılan kutucuk stratejisiyle, kısa sürede birçok işi tamamlayabilirsiniz. İyi bir iş ortaya çıkarmak için kendinize maksimum sürede odak sağlayabileceğiniz bir süre belirleyin. İşiniz beklediğinizden daha uzun sürecekse mutlaka bir iki saatlik mola hakları ekleyin kendinize. Bunun haricinde 30 dakika odaklı bir şekilde çalışıp, 5 dakika dinlenmeye özen gösterin.

Yüksek konsantrasyon, yüksek başarı ve odak demektir. Dikkatinizi dağıtacak her türlü unsurdan kendinizi uzak tutmayı öğrenin. Çevrenizde dikkatinizi dağıtan eşyalar varsa, bu eşyaları masanızın üzerinden kaldırın. Ne olursa olsun, ne kadar yoğun olursanız olun, masanızın üzerini daima toplu bir halde bırakın. Herhangi bir belgeyi ararken yaşayacağınız zaman kaybını önlemek için bu stratejiyi mutlaka uygulayın.