Kredi Borcu Nedeniyle Takibe Düşen Kişi Sayısı Azaldı

Kredi Borcu Nedeniyle Takibe Düşen Kişi Sayısı Azaldı
Kredi Borcu Nedeniyle Takibe Düşen Kişi Sayısı Azaldı

Bireysel kredi ve kredi kartı borçları gibi nedenlerle yasal takibe düşen kişi sayısında azalma yaşandığı görüldü.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, 2021 yılının ilk 2 ayının verilerini aktardı. Açıklamaya göre, bireysel kredi ya da bireysel kredi kartı borçları verileri ön plana çıktı. Kredi kartı ve kredi borçları nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı azaldı. 2021 yılının ilk iki aylık döneminin verileri, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 47’lik bir azalmayı beraberinde getirdi.

132 bin Kişi Kaldı

Yüzde 47 oranında azalma yaşandığı 1 yıllık sürecin ardından, yasal takibe intikal eden kişi sayısı 132 bin olarak açıklandı. Yaşanan keskin düşüşün nedenleri arasında, yapılandırma ve ötelendirme hizmetleri ön plana çıktı. Bunun yanı sıra takip sürelerinin 180 güne çıkarılması da, düşüşlerde etkili oldu.

Kredi kartı borcu sebebiyle yasal takibe düşen kişi sayısı 76 bin kişi olarak dikkat çekti. Kredi borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı ise 75 bin rakamı ön plana çıktı.

Bireysel Kredi Borcu Rekor Kırdı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından Şubat ayı verilerinde bazı detaylar da dikkat çekti. Bankalara bireysel kredi borcu olan kişi sayısı adeta rekor kırdı. Veriler, toplam 34,4 milyon kişinin borçlandığını ortaya koydu.

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredi gruplarından oluşan araştırmada, ihtiyaç kredileri en büyük artışı yaşadı. İhtiyaç kredisi borcu, Şubat ayı verilerine göre 400 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu bağlamda 28,2 milyon kişiyi kapsayan toplam 403,6 milyar TL’lik borç, rekor olarak dikkat çekti.

İhtiyaç kredisi borcu olanlar göz önüne alındığında kişi başı borç 14 bin 291 TL oldu. Rekor kıran bu rakamlar, geçtiğimiz yıl 11 bin 265 TL olarak daha düşüktü. Bu bağlamda 1 yıl içerisinde ihtiyaç kredisi borçları kişi başına 3 bin 26 lira arttı.

Risk Merkezi’nin bültenine bakıldığında, Şubat ayında ilk kez kredi kartı kullanan 153 bin kişi dikkat çekti. İlk defa ihtiyaç kredisi kullanmayı tercih eden 76 bin kişi de, araştırmada yer aldı. Ayrıca TBB, konut kredisi başvurusu yapan ve onay alan sayıyı da 11 bin olarak aktardı.