Kredi Faizlerinin Düşmesi İhtiyaçları Karşıladı

2019 yılının ikinci yarısından itibaren geçerli olmak üzere kredi faizlerinde ciddi düşüşler meydana gelmişti. Hızlı bir düşüş yaşanmasına rağmen kredi sınırlı kalan kredi artışından dolayı nasibini en yüksek şekilde alan ‘ihtiyaç kredileri’ büyük dikkat çekti. İhtiyaç kredilerinde meydana gelen artış ise yüzde 20 seviyelerine kadar ulaştı. Ticari kredilerde meydana gelen artış ise yüzde 9.6 seviyelerine kadar yükseldi.

Faiz oranlarının en çok düştüğü ve piyasayı en çok etkileyen krediler ise konut kredileri oldu. Konut kredilerindeki artış yüzde 10,2 oranında arttı. Bu süreçte taşıt kredileri de yüzde 15 oranında artış gösterdi.

Bankacılık sektörünün bilanço verilerine bakıldığı zaman, geçtiğimiz yıl içerisinde toplam krediler miktarı yüzde 10,8 oranında artarak sonucunda 2,6 trilyon liraya kadar yükselmiş oldu. Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası faizleri yarı yarıya indirdi ancak bu durum bankalara da yansıdır. Bankaların kredi faizlerinde hızlı bir indirim süreci yaşandı. Ancak bu durum ekonomide meydana gelen yavaşlama sebebiyle kredi talebine beklenildiği kadar yansımadı. Yılın tamamı değerlendirmeye alındığı zaman, ticari kredilerle birlikte, toplam kredi hacminde kredi talebinin enflasyon oranlarının altında kalması dikkatlerden kaçmadı. Bu durum reel küçülmeye sebep oldu.