Kredi Kartı Harcamalarında Rekor Kırıldı

Kredi Kartı Harcamalarında Rekor Kırıldı
Kredi Kartı Harcamalarında Rekor Kırıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 26 Mart – 2 Nisan tarihli verilerini açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 26 Mart ve 2 Nisan haftasındaki veriler açıklandı. Verilere göre bahsi geçen tarihler arasında kredi kartlarındaki borç bakiyesi adeta rekor kırdı. 155 milyar 603 milyon TL’ye ulaşan borç bakiyeleri ile, 1 yılda büyük bir sıçrama yaşandı. Veriler ışığında, 365 günlük süreçte 50 milyar TL değerinde büyüme dikkat çekti.

Kredi kartı harcamalarını ortaya koyan BDDK, haftalık verilerini açıkladı. Bu bağlamda 26 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında yapılan harcamalarda adeta rekor kırıldı. Kredi kartı harcamalarındaki artış, özellikle Mart ayının ikinci yarısında daha büyük bir sıçrama yaşadı. Bu doğrultuda banka ve kredi kartı ile yapılan harcamalar tutarı başlıklı verilerde, Nisan ayının ilk günleri ile Mart ayının sonu ele alındı. Veriler eşliğinde bahsi geçen haftada 29 milyar 706 milyon 578 bin TL’lik harcama yapıldı.

Yılbaşına Göre Büyük Artış

TCMB verilerinde, 8 Ocak ile biten ilk haftada kartlı alışveriş tutarı daha düşük seviyelerdeydi. 20 milyar 198 milyon 778 bin TL’lik seviyenin olduğu bu tarihlerde olduğu gibi, 2020’nin ortalama harcamaları da aynı civardaydı. 23 ve 30 Nisan tarihleri arasında bu rakam 28 milyar 198 milyon 649 bin TL oldu. Banka ve kredi kartıyla yapılan market alışverişi, yılın ilk haftasında 4 milyar 508 milyon TL olarak açıklanmıştı. Fakat Nisan sonu itibariyle yüzde 47’lik bir artış yaşandı. Buna bağlı olarak da rakam 6 milyar 559 milyon 845 TL olarak kayıtlara geçti.
Açıklanan tutar, tüm zamanların rekoru oldu.

Temel İhtiyaçlar İlk Sırada

Rekor kırılan Nisan sonu verilerinde harcamalarda ilk sırayı temel ihtiyaçlar aldı. Kredi kartı harcamaları ise 30 Nisan verilerine göre geçtiğimiz yılın aynı dönemi baz alındığında yüzde 46,7 arttı. Bu bağlamda yaşanan bu artış tüm zamanların rekoru olarak da vurgulandı. Tüketici kredileri ise, yüzde 31,5 oranında geriledi. 1 Mayıs’tan itibaren gecikme, nakit çekim ve alışveriş faiz oranlarında artış meydana geldi.

Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verileri de, önemli detayları ortaya koydu. Bu bağlamda ilk defa kredi kartı kullananlar, yılın ilk iki ayında rekor kırdı. Toplam 533 bin kişi, Ocak ve Şubat aylarında kredi kartını ilk defa kullanmaya başladı. Bu doğrultuda 2021 yılı, kart kullanımı anlamında da rekorlar yılı oldu.