Liderlerin Ağzından Düşürmemesi Gereken 3 Kelime!

Dünyanın en büyük liderleri arasında Steve Jobs, Elon Musk ve Jeff Bezos gibi isimler yer almaktadır. Çalışanlarına göre Jobs, aldığı kararlardan asla pişmanlık duymazdı. Musk ise çatışmalar karşısında güçlü duramayan ve insanların asla çalışmak istemeyecekleri bir karaktere sahip olan liderlerden biri. Bezos ise çok zor bir karaktere sahip! Bu nedenle çalışanları tarafından “korkunç biri” olarak görülüyor. Çalışanları Bezos’u, sinir patlamalarıyla biliyor. Liderlik yönlerinde eksiklik olmasına rağmen, dünyaca ünlü üç liderin ağzından düşürmediği 3 kelime bulunuyor. Peki bu kelimeler neler?

Başarılı bir lider olmak istiyorsanız öncelikle “Neden?” kelimesini ağzınızdan eksik etmemeyi öğrenmelisiniz. Liderlerin araştırmacı ruha sahip olması gerekir ve gerekli sorgulamaları yapmadıkları takdirde mantıklı cevapları bulamazlar. Bir liderin cevaplarından çok sorduğu sorular daha önemlidir. Örneğin, “Neden takvimimdeki planlama bu şekilde ilerliyor?” ya da “Toplantıyı neden burada yapıyoruz?” gibi… Bu aynı zamanda bir şeyler amaçlamak adına bireyin içsel dürtülerini ortaya çıkarmayı da sağlar. Beklenen ile istenilen arasında farkındalık yaratır ve birey, daha mantıklı kararlar alarak uygulama yapabilir.

Verilecek cevap “çünkü” ile başlayacaktır. Birey yaptığı yanlışı fark etmek ya da nerede eksik yaptığını bulmak istiyorsa kendisine daima “Neden?” demelidir. Başarılı bir lider olmanın sırrı, başkalarıyla kendini kıyaslamak değil, kendini kendinle kıyaslamaktan geçer.

Bir diğer kelime “Ama” olmalıdır. Bu kelime kendisinden önce gelen cümleyi olumsuz hale getirir. Olumsuzluğu anlatmak amacıyla kullanılır ve bu durumda lider, çalışanlarını daha verimli kılmak istiyorsa cümlelerine “ama” kelimesini yerleştirmelidir. Örneğin çalışanlarına “Ağustos ayı satış rakamları gerçekten iyiydi ama Eylül ayı için aynı rakamlara ulaşmamız gerekiyor.” demelidir. Bu durumda çalışanlar Ağustos ayının gerçekten iyi olduğunu fakat yeterince iyi olmadığını düşünerek kendisini daha verimli çalışmaya odaklayacaktır.

Kelimelerinize son olarak “gereklilik kipi” eklemelisiniz yani, “meli, malı” ekini… Bu durumda kelimeleriniz suçlama odaklı olacaktır ve geriye dönüş yapılmasını sağlayacaktır. Karşı taraf kendisini gereklilik kipi belirten kelimeler karşısında, kötü hissedecektir. Bu durumda da sürekli olarak neden-sonuç ilişkisi kurulacaktır. Örneğin bir personele “Sunum içerisinde detaylı örneklere yer vermeliydin.” derseniz, kendisini başarısız bir sunum gerçekleştirmiş olarak düşünecektir. Örneklerinin yetersiz kaldığını bilmek, onu daha çok çalışmaya itecektir ve bir sonraki sunum, daha başarılı olacaktır. Çünkü iyi bir lider, çalışanlarına daima yön vermeli ve eksik noktalarını bularak tamamlamaya çalışmalıdır.

Bir şirketin başarısı, çalışanlarına ve liderine bağlıdır. Etkili bir lider, ilham kaynağı verir ve başarılı bir şekilde çalışanlarını yöneterek, takım çalışması oluşturur. Organizasyon şemasında başarılı olmak ve kişilere doğru görevlendirmek vermek için bu 3 kelimenin mutlaka kullanılması gerekir. Liderin nereye odaklanması gerektiğini, nasıl daha olumlu sonuçlar alabileceğini bilmesi için çünkü, ama ve meli, malı eki mutlaka kullanılmalıdır. Çalışanların size güvenmesi için, size sadık kalabilmesi için bu 3 kelime ağzınızdan eksik olmamalıdır.