Kötü Geçen İş Görüşmesinden Sonra Ne Yapılmalıdır?

Her iş görüşmesi bir tecrübe olarak değerlendirilebilir. İşe alım sürecinin ilk aşaması olan iş görüşmeleri pek çok kişi için stresli bir süreç olabilir. Olumsuz geçen bir iş görüşmesinden çıktıktan sonra hissettiğiniz olumsuz duyguları hatırlayabilirsiniz. Bu süreç içerisinde yaptığınız hataları, görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına neden olan sebepleri düşünerek bir sonraki iş görüşmeniz için doğru bir zemin hazırlayabilirsiniz. Ancak bazı kişiler için olumsuz iş görüşmeleri, bir sonraki iş görüşmeleri için korku dolu anlar anlamına gelebilir.

Eksik Yönlerinizi Bulun

Kötü geçen bir iş görüşmesini stresli bir süreç olarak değerlendirmek yerine kişinin eksiklerini ve hatalarını keşfettiği, doğru bir iş görüşmesi için neler yapılması gerektiğinin farkına varılması mantıklı bir hareket olabilir.

İş görüşmesi sırasında kendinizi yeterince ifade edemediyseniz ya da sorulara güçlü yanıtlar veremediğinizi düşünüyorsanız, bu hisse kapılabilirsiniz. İlk yapmanız gereken şey, bu durumda yalnızca sizin olmadığınızı bilmektir. Çünkü ilk iş görüşmesinden sonra ya da kariyer değişimi sırasında yaşayacağınız heyecan ve stres, bu hisse kapılmanıza sebep olabilir.

Beklediğiniz kadar iyi geçmeyen bir iş görüşmesinden sonra bu görüşmeyi bir deneyim olarak görmelisiniz. Bu bakış açısı, en doğru seçim olacaktır. Kötü olarak varsaydığınız tüm olaylardan sonra bu bakış açısına sahip olmak, sizleri daha güçlü bir insan yapacaktır. Düşmeden yürüyemeyeceğinizi bilmeniz gibidir… Eksiklerinizi ya da hatalarınızı görmek için harika bir deneyim oluşturur. İş dünyasında deneyimli olmak, sizleri de bir adım önde kılar. Daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olur.

Bir sonraki adımınız, iş görüşmesi sırasında neyi eksik yaptığınızı ya da nerede hatalı olduğunuzu bulmaktır. Bu noktayı bulursanız, bir sonraki iş görüşmenizde daha başarılı olabilirsiniz. Detayları incelemek çoğu zaman başarı getirir. Çünkü tüm iyi ve kötü ayrıntılar, detaylarda gizlidir. Yetkiliye karşı heyecanlı mı davrandınız? Sorulan soruya, vermeniz gereken cevabı mı şaşırdınız? Yoksa soruyu cevapsız mı bıraktınız? Yaptığınız hata ne olursa olsun, gerçek nedeni keşfettikten sonra bir daha o hatayı kariyerinizin hiçbir noktasında yapmazsınız.

Eksik noktanızı keşfettikten sonra özgeçmişinizi de gözden geçirmekte fayda vardır. Eksik yönünüzü, güçlü yönleriniz ile kapatmanız için adeta bir fırsattır! Mülakat sırasında karşınıza gelebilecek “Eksik yönleriniz nelerdir?” sorusunun cevabını da böylelikle keşfetmiş olursunuz. Bu sayede gelecekteki görüşmeleriniz için daha güvenilir bir performans sergileyebilirsiniz.

Eksik yönlerinizi geliştirmeniz için de sizlere bir fırsat doğduğunu unutmamalısınız. Bu yönünüzü geliştirmeye odaklanmalısınız. Evde pratikler yapabilirsiniz. Tıpkı iş görüşmesine gidecek gibi hazırlanıp, bir arkadaşınızdan ya da uzmandan rica ederek mülakat egzersizleri yapabilirsiniz. Pratik yaptıkça kendinizi geliştirecek ve bir sonraki görüşmeye daha rahat hazırlanabileceksiniz. Üstelik beden diliniz, jest ve mimikleriniz de bu sayede gelişecektir. İnsan kaynakları yetkililerinin ilk 7 saniye içerisinde dikkat ettiği beden dilinizi kuvvetlendirmeniz, bir sonraki görüşmenizde olumlu geri bildirim almanızı sağlayacaktır.

Kendi Davranışlarınızı Gözden Geçirin

İş görüşmesinde sergilediğiniz tavırları yeniden gözden geçirmeniz son derece önemli olabilir. Bu süreçte mülakat sırasında karşı tarafa nasıl davrandığınızı yeniden düşünün. Kaba davranmış olabilir misiniz? Tavırlarınız itici ve rahatsız edici miydi? Kendinize karşı sonuna kadar dürüst olduğunuz takdirde sorunu bulmanız daha kolay olabilir. Gerçekçi davrandığınız zaman bir sonraki iş görüşmeniz için daha doğru hareket edebilirsiniz. Böylece başarılı bir iş görüşmesi mülakatı gerçekleştirme olasılığınız yükselecektir.

Evde pratik yapmak bir sonraki iş görüşmesinde nasıl davranmanız gerektiği konusunda etkili olabilir. Özellikle çevrenizde yakın ve güvendiğiniz bir arkadaşınız varsa işleri daha da kolay hale getirebilirsiniz. Görüşmenin tamamlanmasının ardından karşı taraftan görüş alabilirsiniz. Bu görüşme sonrasında eksiklerinizi görebilirsiniz. Beden dilinizden kendinize olan güveniniz ve kendinizi ifade ediş biçiminiz iş görüşmesi mülakatları için son derece etkilidir. Bu sayede eksiklerinizi daha rahat görebilirsiniz.

Hayal Kırıklıklarını Geride Bırak

Mülakat sonrasında yaşayacağınız hayal kırıklığını üzerinizden atmalısınız. Kendinizi kötü hissetmeniz ve üzülmeniz normaldir fakat bu duyguyu uzun bir süre boyunca hissetmek, yalnızca psikolojinizin alt üst olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle kendinizi mutlu edecek şeylere yönelmelisiniz. Pozitif bakış açısı edinmeli, hayal kırıklığını bir an önce üzerinizden atmalı ve bir sonraki mülakatlara odaklanarak hareket etmelisiniz.

Hissedilen kötü duyguları üzerinizden atmak bazen çok zor olabilir. Ancak üzerinizden atamadığınız takdirde yeni bir iş görüşmesine hazırlanmak son derece zor olabilir. Kötü duyguları üzerinizden atmak için öncelikli olarak güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir kişiden destek alabilir ve sorunlarınızı çözebilirsiniz.

Kötü geçen bir iş görüşmesi sonrasında pozitif bir bakış açısı ile süreci yönetebilirsiniz. Bu süreçte üzerinizdeki hayal kırıklığını tamamen atarak yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.