Meslek Değişimi İçin Yaş Önemli midir?

Meslek değişimi yapacak olan kişiler için yaş, sorun olarak görülmektedir. İnsan hangi yaşta olursa olsun, kariyer basamaklarında değişiklik yapma ihtiyacı duyabilir. Meslek seçiminin ortalama olarak 18 yaşında yapıldığı tespit edilmiştir. 18 yaşından itibaren dilediğiniz mesleği yaparken, başka bir iş ortamına geçmek, başka bir kariyer hayatında bulunmak isteyebilirsiniz.

Genel olarak meslek değişimi 20’li ile 40’lı yaşlar arasında gerçekleşmektedir. Kimi zaman hayal edilen mesleğe kavuşulsa da yeterli gelmeyebilmektedir. Bu durumda sizi gerçekten tatmin edecek bir meslek alanı bulmak istersiniz. Kariyerinizin zirvesindeyken, başka bir işe yönelmek de isteyebilirsiniz. Genellikle 40’lı yaşlarda olan ve oldukça başarılı olan kişilerin meslek değişimi yaptığı görülebilmektedir.

Zor bir süreç olsa da kariyer yaşamının değerlerinize, ihtiyaçlarınıza, beceri ve ilgi alanlarınıza uygun olması şarttır. Özellikle çalıştığınız sektör ya da şirketin kişiliğinizle uyumlu olması gerekir. Eğer meslek yaşantınızda kendinizi mutsuz hissediyor ve bir hata yaptığınız, aslında başka bir alana ilgi duyduğunuzu düşünüyorsanız, yaş bir problem değildir.

Meslek değişimi yapmadan önce kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. İlk olarak “Çalışma arkadaşlarınızdan, iş ortamınızdan ve kullandığınız yetkinlik ve becerilerinizden ne kadar memnunsunuz?” sorusu sorulmalıdır. Bu sorulara 1 ile 10 arasında bir puan vermelisiniz. 5 ortalama bir puan olacaktır. Eğer cevabınız ortalamanın altında kalıyorsa, iş hayatında daha da problem yaşamadan değişiklik yapmanızın zamanı gelmiştir.

“İş değişimi sırasında uzun vadeli bir planınız var mı? Bu plan sizi destekliyor mu? Finansmanınız bu değişim için yeterli mi?” diğer bir soru olacaktır. Meslek değişimi sırasında, finansman ve uzun vadeli bir plan en önemli noktadır. Sizi bu süreçte destekleyecek kadar paranız ve planınız yoksa, iş değişimi sırasında oldukça zorlanırsınız. İş değişimiyle birlikte gelecek olan değişimlere ayak uydurabilmeniz için finansmana ve desteğe ihtiyacınız olacaktır. Yeni bir başlangıç yapmak hiçbir zaman kolay değildir.

“Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz?” belki de meslek değişimi sırasında sorulması gereken en önemli sorudur. Kendinizi, kişiliğinizi, becerilerinizi ne kadar iyi tanıdığınız, geçiş yapacağınız sektörde mutlu ya da tatmin olup olmayacağınızı anlamanızın en iyi yoludur. Farklı bir bakış açısına sahip olmanızı da sağlayacaktır. Aynı zamanda yapacağınız planı destekleyecektir. Bu süreçten başarılı bir şekilde ayrılmak için öncelikle kendinizi tanımalısınız.

Adaptasyon süreci oldukça zor olacaktır. Hangi yaşta olursanız olun, değişim insanı hem pozitif hem de negatif yönde etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle kendinize “Uyum sağlarken beni hangi zorluklar bekliyor olacak?” sorusunu yöneltmenizde de fayda vardır. Bu sayede karşılaşabileceğiniz zorluklara ve engellere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Kariyer değişimi yapmak için sadece tek bir şansınızın olduğunu düşünmelisiniz. Sürekli olarak iş değişimi yapmak, özgeçmişinizde bu durumu belirtmek, kötü bir durumdur. İK yetkilileri tarafından başvurularda olumsuz bir şekilde karşılanmaktadır. Bu nedenle kendinize “Bu değişimi yapmakta kararlı mıyım?” sorusunu yöneltmeyi unutmayın.