Doğru meslek seçimi yapmak oldukça zordur. Hayatınızın geri kalanını tamamen işinizle birlikte geçireceğiniz için, sizi mutlu etmeyen bir mesleği yapmak zorunda kalmanız, ömrünüz boyunca sıkıntı yaşamanıza sebep olacaktır. Her ne kadar belli etmesek de kararlarımız etkin bir şekilde rol oynayan insanlar vardır. Bu kişiler aile üyeleri, dostlar ya da çeşitli akraba kitlesi olabilir. Değer vermiş olduğumuz insanların düşünceleri bizler için daima önemlidir fakat bu konuda öncelik, kendiniz olmalıdır. Unutmamalısınız ki mesleğinizi onlar değil, sizler yapacaksınız.
Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
Meslek seçimi yaparken ilk olarak kendinizi ne kadar tanıdığınıza karar vermelisiniz. Siz kimsiniz? Ne istiyorsunuz? Gelecekte kendinizi nasıl bir iş yaparken hayal ediyorsunuz? Neler yapmaktan hoşlanıyorsunuz ve hangi konularda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsunuz? Tüm bu sorulara karşı samimi ve objektif cevaplar vermelisiniz. Eğer bu sorulara objektif cevaplar veremiyorsanız, çevrenizdeki kişilerden sizleri tanımlamasını isteyebilirsiniz. İkinci etap ise seçmek istediğiniz meslekler hakkında bilgi sahibi olmaktır. Mesleklerin hangi sektörde yer aldığını, hangi sektörler ile bağlantılı olduğunu, statü gelişimine, kariyer gelişimine açık olup olmadığını, bu mesleği seçmek için hangi eğitimlerin alındığını bilmelisiniz. Aldığınız eğitimler, meslek alanınız için yeterli olmayabilir. Tüm bunlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu doğrultuda tercih etmek istediğiniz mesleğin, ilgili üniversite bölümünden mezun olmalısınız. Üniversite sınavı, çoğu gencin korkulu rüyasıdır. Bir bakımdan, hayatınızın da dönüm noktasıdır. Bu nedenle meslek seçiminizi üniversite sınavı öncesinde yapmalı ve hazırlıklarınızı bu şekilde gerçekleştirmelisiniz. Üniversite sınavından sonra sonuçlar açıklandığında istediğiniz bölüme yerleşemeyebilir ya da puanınız yetmeyebilir. Bu durumda, sırf birilerini mutlu etmek için üniversite okumamalısınız. Puanınızın yettiği ve “sizin” istediğiniz bölüme kaydınızı yaptırmalısınız. “Bir yılım heba olacak” şeklinde düşünmemeli, gerekirse bir yıl tekrardan hazırlanmalısınız. Pes etmemeli, vazgeçmemelisiniz. Üçüncü etap itibardır. Meslek seçimi yaparken itibar da oldukça önemlidir fakat itibar sahibi olmak için meslek seçmemelisiniz. Meslek yaşamınız boyunca itibar sahibi olmak, tamamen size bağlıdır. Seçeceğiniz mesleğin statüsü sizlere itibar vermeyecektir.
Doğru karar almak meslek seçiminin en önemli noktasıdır, bu nedenle dördüncü adım doğru karar alabilmekten geçer. Karar alma sürecinde çevre baskısına maruz kalabilirsiniz. Bu konuda başkalarını değil, kendinizi dinlemelisiniz. Hangi üniversitede okumak ve hangi bölümü bitirmek istiyorsunuz? Önceliğiniz bu sorunun cevabına uygun üniversiteleri tercih etmek olmalıdır. Son etap ise üniversite yaşamı ve sonrasını kapsar. Üniversite hayatınızda sadece okuldan öğrenmiş olduklarınızla yetinmemelisiniz. Doğru adımlar atabilmek için sürekli olarak kendinizi geliştirmelisiniz. Bu gelişim için kurslara gidebilir, seminerlere katılabilir ve sertifikalı eğitim programlarında yer alabilirsiniz. Kişisel gelişiminizi ihmal etmeden, kendinizi mutlaka desteklemelisiniz. Meslek seçimi yapmadan önce bir koçtan da destek alabilirsiniz. Aldığınız eğitimler sonucunda hangi meslek alanına yönelmeniz gerektiğine dair daha net bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir koç tarafından yönlendirilmek, aile tarafından yönlendirilmekten önemlidir.