Mevduat Faiz Oranları Serbest Belirlenebilecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yeni bir tebliğ yayınlandı.  Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ sonrasında çalışmanın hayata geçmesi için 1 Mart’ın beklendiği belirlendi.

Tebliğ çerçevesinde, bankaların uygulamış oldukları mevduatların sabit ve değişken faiz oranları için yeni bir düzenleme getirilmesine karar verildi. Artık mevduat faiz oranları bankalar tarafından serbest şekilde belirlenebilecek. Ancak çalışma çerçevesince vadesiz mevduat faiz oranı yıllık yüzde 25 seviyelerini geçmeyecek.

Değişken faiz oranı için uygulanacak çalışma sonrasında Türk lirası mevduatında 3 ay ve daha uzun vadeli, yabancı para mevduatında ise 6 aydan daha uzun vadeli mevduatlar için uygulamaya alınacak. Merkez Bankası tarafından belirlenen kurallar baz alınarak bankalar aracılığıyla yeni faiz oranları serbest şekilde belirlenecek. Değişken faizler hesaplanırken, tüm yöntemleriyle birlikte müşteriye verilecek olan ek hesap cüzdanı içerisinde ya da yapılan ortak sözleşme içerisinde detaylarıyla birlikte belirtilecek. Bu sayede müşteri durumdan haberdar edilecek. Türk lirası üzerinden bir mevduat hesabı açılmak istendiği zaman içerisinde döviz ya da kıymetli madenlere endeksli olan faiz oranlarına yer verilmeyecek.

Merkez Bankası odaklı olan avans kredileri ve reeskont kredileri dışındaki tüm krediler faiz oranları ile birlikte banka tarafından kurallara uygun olarak serbest şekilde belirlenmiş olacak.