Mortgage | Mortgage Başvurusu | Mortgage Alternatifler

Mortgage | Mortgage Başvurusu | Mortgage Alternatifler

Mortgage – Konut kredisi alırken en çok tercih edilen sistemlerden biri olan Mortgage ile kira ödüyormuş gibi ödeme gerçekleştirerek ev sahibi olabiliyorsunuz. Sizlere birçok kolaylık sağlamaktadır ve sağladığı bu kolaylık ile hayatımızda nasıl değişiklik yapabiliriz yazımızda beraber görelim.

Mortgage Başvurusu İle Hayatınızda Neleri Değiştirebilirsiniz?

Mortgage, Tutulu satış, ipotekli satış anlamlarına gelmektedir. Kısaca bir malı güvence altına alarak, ödünç alınan para ile satın alma anlamına geliyor. Daha çok taşınmaz mal ile satın alma işlemlerinde uygulanıyor. Böylece ödünç alınan para tekrar geri ödenene dek sizin taşınmaz malınız karşı tarafın verdiği para karşılığında bir güvence oluşturuyor. Ödemeleriniz tamamlandıktan sonra ise bu durum ortadan kalkıyor.

Mortgage Geri Ödeme

Eğer ödemelerde gecikme söz konusu olursa karşı taraf -parasal kurum- malın satışını isteyebilmektedir. Çünkü kalan borcu tahsil etmeleri gerekiyor. Yapılan satış borcu karşılayamaz ise borçlu kişiyi icraya verme hakkına da sahiptirler.

Mortgage Avantajları Nelerdir?

Borcunuz doğrudan bankaya olur. Hemen hemen herkesin en yakın çevresinden borç istediği çoğunluktadır. Bazen ufak fiyatlarda zorlanmasak bile büyük fiyatlarda zorluk çektiğimiz ortadadır. Geri ödemeye gelince yaşadığımız bu sorundan dolayı yakınlarımız ile olan ilişkilerimizde bozulmaların meydana geldiği görülüyor. Bu zamana kadar ödediğiniz kira toplamına baktığınızda hemen hemen bir ev parasına denk geldiğini görüyor ve canınızı sıkıyor olabilirsiniz.

Mortgage’nin uzun vadeli ödeme sistemi ile bu avantajdan siz de yararlanabilirsiniz. Mortgage sistemi ile kredinizin tutarları uzun vade süresinde bile değişmeden hep aynı kalacaktır. Satın almak istediğiniz ev, bankanızın ekspertiz raporuna göre hazırlanarak hiçbir zarara uğramadan gönül rahatlığı ile satın alımlarınızı da gerçekleştirebilirsiniz. Böylece hiçbir kötü mal, size kusursuzmuş gibi asla satılamayacaktır.

Mortgage Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle hangi vadede kredi alacağınızı iyi belirlemelisiniz. Çünkü uzun süreli vadelerinizde aylık ödeme tutarlarınız azalır ancak faiz ve toplam faiz miktarınız artar. Değişken mi yoksa sabit faiz tercihine de dikkat etmekte fayda var. Sabit faiz oranında ödemeleriniz sabit kalacaktır. Değişken faiz oranında ise bir süreliğine sabit ödeme gerçekleşiyor.

Sonrasında borcunuzun endeksine göre değişkenlik gösterecektir. Endeks düşük oranda gerçekleşirse kârlı olabiliyor, endeks yüksek oranda olursa ödemeleriniz çoğalabiliyor ve zorluk çekebiliyorsunuz. Bir diğer husus ise erken ödeme cezasıdır. Şayet ödemelerinizi erken gerçekleştirmek isterseniz bankaların faiz gelir kaybına uğramalarından dolayı kredinizin %2’lik kısmı ile cezalandırılabilirsiniz.

Mortgage Ödemeleri İçin Alternatifler

Aylık gelirlerinizden taksitlendirebileceğiniz tutarı belirledikten sonra bir Mortgage ürünü seçmeniz mantıklı olacaktır. Fakat gelirlerinizde değişiklik gösteren bir meslekte çalışıyor iseniz konut kredisi için belirleyeceğiniz aylık tutarı belirlemek zor olacaktır.

Bankalar da kişilere yardımcı olmak adına bu konuda çeşitli alternatifler sunabiliyor. Oysa gelir durumunuza en uygun Mortgage ürünü yaratabilir, konut kredinizin ödeme şekillerini düzenleyebilirsiniz. Nasıl mı?

Balon Ödemeli Mortgage Kredisi

Balon ödeme dediğimiz, kişinin kredi ödemesinin düşük taksitlerle yapıldığı, borcunun ise son taksitte sona erdirdiği ödeme şekli demektir. Taksit tutarı, faiz ve vergi tutarının altında kalmamak şartıyla belirleniyor. Konut kredinizi balon ödemeli kredi şeklinde aldığınız takdirde, aylık ödeyeceğiniz tutarlar da düşük olacaktır.

Bu şekilde geri ödeme konusunda zorlanma gibi bir durumunuzda oluşmuyor. Taksit tutar ve aralıkları, kişilerin gelir durumuyla orantılı belirleniyor. Yani krediyi çekmek isteyen kişinin aylık geliri ne kadarsa o kadar ödeme yapabiliyor. Bakılınca tüm bankaların konut kredisi seçeneklerinde balon ödemeli kredi bulunmaktadır. Bu da kişileri konut kredisine daha fazla teşvik etmekte oluyor.

Artan ve Azalan Mortgage

Artan ve azalan ödemeli kredi seçeneğinde, kişilerin dönemsel gelir durumu son derece de önemlidir. Artan ödemeli kredilerde en başta düşük ödemeler yapabilirsiniz ve daha sonradan ödeme tutarlarınız artmaya başlar. Azalan ödemeli kredilerde ise, başta yüksek tutarlar ödeyip sonrasında ödeme tutarlarınız düşüşe geçmektedir.

Örnek verecek olursak;

Krediyi ilk çektiğinizde elinizde yüksek tutarda para var ise azalan kredi ödemesini seçebiliyorsunuz. Böylece elinizde hali hazırda para var iken bankaya yüklü ödeme yapmış oluyorsunuz. Sonrasında ise gelir durumunuz eski haline döndüğünde, ödemelerinizi düşük şekilde yapabilirsiniz.

Sabit Faizli Mortgage

Kamuda çalışan kişilerin aylık gelirleri her zaman aynıdır. Özel sektörde çalışan kişilerin ise, iş garantisi bile belli olmamakla birlikte maaşlarında farklılıklar bile gösterebiliyor. Memur maaşı gibi aylık geliriniz her ay aynı şekilde ilerliyorsa gelirinizde her hangi bir değişiklik olmayacağını düşünüyorsanız, sabit faizli krediler sizler için ideal bir kredi olacaktır. Bu sayede faizlerin yükselmesi ve aylık tutarlarınızda artma gibi bir sorunla baş başa kalmazsınız. Sabit faizli krediler özellikle en çok memurların tercih ettiği kredi türüdür.

Mortgage Başvurusu Öncesi Birikim Önerileri ve Birikimin Önemi

Ev sahibi olmayan herkesin hayali elbette ki ev sahibi olmaktır. Ancak bunun için öncelikli olarak bir birikimimizin olması veya kredi kullanarak mülk sahibi olma fikri faiz oranlarının düşmüş olduğu şu günlerde herkesin aklına gelmektedir. Ancak sadece kredi ile ev alma hayali ile yola çıktığımızda maalesef hüsrana uğrama ihtimalimiz çok yüksek çünkü kredi kullanım koşulları pek çok zaman satın alınmak istenilen konut veya iş yerinin tamamına kredi kullanımı olmamaktadır.

Nasıl Birikim Yapılmalı ve Birikimler Ne Şekilde Değerlendirilmeli?

Birikim yapmak için öncelikle gelir ve giderlerin çok iyi hesaplanıyor olması şart bunun içinde birikimleriniz öncesi bir Gelir-Gider Tablosu oluşturmakta fayda var. Peki bu tablo nasıl oluşturulmalı ve hangi kalemler bu tablo içerinde yer almalı? Bu sorunun cevabı oldukça geniş bir yelpazede tutulmalı çünkü geliriniz sınırlı olduğu halde giderlerimizde sınırlama olması veya ani gider masraflarının ortaya çıkıyor olması çok muhtemeldir.

Hane Halkı ile Toplantı

Yaşadığınız evde Birikim yapma adına bir kısıtlama yapılacaksa mutlaka hane içerisinde yaşayan tüm bireylerin görüş ve düşünceleri sorulmalı ve ona göre adımlar uygulanmalıdır. Örneğin ilkokul da okuyan ve yakın zamanda orta öğretime geçiş yapacak çocuğunuz ihtiyaçlarının değişeceği okul masraflarının artacağı göz ardı edildiğinde yapacağınız her birikimden daha sonrasında harcama olacağı için yaptığınız birikim asla yeterli olmaya bilir veya iş ortamında çalışma hayatınızda değişikliğe gitmek istediğiniz takdirde beklediğiniz değişiklik yeterince iyi olmadığında mevcut birikimlerinizden harcama yapmak zorunda kalabilirsiniz. Evinizde beslediğiniz evcil hayvanlarınızın bile bir harcamaya tabi olduğunu unutmayın.

Mortgage öncesi birikim yapmak için Gelir getiren tüm bireylerin ortak bir psikoloji içerisinde de olması çok önemlidir. Çünkü birikimleriniz sonrasında Mortgage Kredi sürecine girmek istediğinizde kişilerin bu kredi yükümlüğü altına girebilecek güçte ve potansiyeli olması gerekmektedir. Aksi takdirde kredi kullanımı sonrası taksit ödemelerinde sorun oluşması veya ödeme yapılamaması sonrasında yıllar içinde uğraşarak biriktirdiğiniz tüm birikiminiz ve almış olduğunuz konut veya iş yeri elinizden alınabilir. Bunun sonucu olarak ta çok büyük psikolojik baskılara ve bunalımlara sebebiyet verebilir.

Mortgage Alırken Nasıl Hazırlanmalısınız?

Herkesin hayali bir ev sahibi olmak ve ev sahibi olanların ise ikinci bir ev veya yazlık sahibi olmaktır. İnsanların asla bir şeylere sahip olma isteği bitmez tükenmez. Peki, Mortgage başvurusu yapmadan önce nelere dikkat edilmeli ve Mortgage başvurmadan önce neler yapılmalıdır.

İşte bu makalede bunlara cevap bulabilirsiniz;

Mortgage kısa bir tanımla konut kredisi olarak tanımlanabilir. Yani hayalinizi kurduğunuz evi, yazlığı almak için yeterli birikiminizin olmaması durumunda Bankalar, Diğer Finansal Kuruluşlar aracılığı ile mülk sahibi olabilmek adına kurmuş olduğunuz kredi anlaşması olarak tanımlamak mümkün.

Nelere Dikkat Edilmesi Gerekli?

Herkes ev sahibi olma hayaliniz gözden kaçan ufak tefek şeyler ile bir anda kabusa dönüşmemesi yapmış olduğunuz birikimlerinizin ve zorla aldığınız evinizin elinden gitmemesi için öncelikle aşağıdaki hususlara mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

Öncelikle Mortage başvurusu öncesinde Gelir giderlerinizi çok iyi hesaplamalı ve kazancınızı mutlaka iyi hesaplamalısınız. Yani önce kendinizi kredi ödemeye hem maddi hem de psikolojik olarak hazırlamalı ve ona göre karar vermelisiniz.

Büyük bir yükün altına girmeden önce aile bireylerinin tamamının bu sürece hazır olduğundan emin olmak gerekir. Kredi kullanım süresi öncesinde ev ahalisinin bireysel ihtiyaçları unutulmamalı ve evin kendi masrafları olduğu akıldan çıkartılmamalıdır.

Başvuru Öncesi Atılması Gereken Adımlar Nelerdir?

Kredi başvuruları öncesi mutlaka evin gelir düzeyi iyi belirlenmeli, evin ihtiyaçları, ödenen kira bedeli, faturalar gibi tüm giderlerin hesaplanmalı sonrasında kalan tutarın Mortgage geri ödemede size destek olup olmayacağının hesaplanması gerekir.

Bunun içinde;

  • Gelir-Gider tablosu kalem kalem yazılmalı
  • Eğer eğitim hayatı içerisinde bir aile bireyi varsa onun gelecekteki Eğitim masrafları hesaplanmalı
  • Öngörülebiliyorsa maaşınıza/ ücretinize ne derece zam yapılabileceği hesaplanmalı
  • İş kaybetme, İşten çıkarılma riski var mı yok mu değerlendirilmesi
  • Hane halkının geliri dışında Mortgage ödemeye katkı sağlayacak faktörler gözden geçilmelidir.

Tüm bu gelir-gider dengelerini kurabildi iseniz artık Mortgage kredisine başvurmadan önce yapmanız gereken tek şey yaşamak için konutunuzu bulmak.