Kariyer planınızı oluşturmadan önce, yapmak istediğiniz işi belirlemeniz gerekir. Eğer hayalinizde mühendis olmak varsa, mesleğe dair avantajları ve dezavantajları öğrenmek isteyebilirsiniz. İş hayatınız boyunca “İyi ki” diyebilmek için sevdiğiniz mesleği yapmalısınız. Mühendislik alanında kariyer yapma konusundaki avantajları yazmış olduğu “Studying Engineer” kitabında belirten Raymond Landis, mühendis olmanın özel ve profesyonel yaşamda getirdiği fırsatları, ödülleri ve nice avantajı bu kitabında belirtmektedir. Landis’e göre mühendislik mesleğinin avantajları şu şekilde yer alır:
Günümüz iş dünyası içerisinde bireylerin çalışma hayatlarında sevdikleri işi yapmadığı, yaptıkları işten keyif almadığı yaşanan en büyük problemlerden biridir. Mühendislik, insanların keyif alarak yapabileceği meslek gruplarından biridir. Çünkü haftanın belirli gün ve saatleri dışında üst düzey zaman ve performans harcamanıza gerek yoktur. Mühendislik, insanlara iyi birer kariyer planı yapma imkanı verir ve çalışma alanı olarak oldukça kapsamlıdır.
Bu meslek grubunda hangi mühendislik alanında uzman olursanız olun, çeşitli kariyer imkanlarına sahip olursunuz. Elektrik mühendisi olsanız da, biyomedikal alanda çalışan bir şirkete dahil olabilirsiniz. Şirketi unvanını ve statüsünü kazanabilirsiniz. Mühendislik için şirketlerin yer aldığı ya da hangi sektörde bulunduğu önemli değildir. Mühendis, şirket içerisinde kendi alanındaki uzmanlığını konuşturur ve şirketler mühendislere uyumlu davranmak zorunda kalır. Şirketler bünyelerinde çalışacak mühendislere daima ihtiyaç duyarlar. Freelance olarak da yerine getirilebilen bu meslek, birden fazla şirkette aynı anda çalışma olanağı da verir.
Mühendislik mesleği entelektüel alanda bireylere pek çok beceri ve yetenek kazandırır. Bu meslek grubunda yer alacak olan adayların ilk olarak düzenli, planlı, sorumluluk sahibi ve sabırlı olması gerekir. Bu yetkinlikler, zaman içerisinde de bireylerde oluşabilmektedir. Topluma daha faydalı olabilmek, mühendislerin işidir. Toplumun ihtiyaç duyduğu plan ve projelerin temelinde, mühendislerin problemleri tespit etmesi ve toplum ihtiyacına, faydasına uygun projeler oluşturması gerekir. Bu da, dünya üzerindeki problemlerin ortadan kaldırılabilmesi için daha fazla başarılı mühendise ihtiyaç olduğunun bir kanıtıdır.
Ekonomik alana gelindiğinde mühendislik, en yüksek maaşa sahip olan sektörlerden biridir. İş imkanlarının açık olması, uluslararası alanlarda faaliyet gösterilebilmesi yüksek maaşlarla ödüllendirilmeyi tetikleri. Günümüzde en düşük mühendis maaşı 3 bin liranın üzerindedir. Ayrıca bu meslek grubunda yer alan bireylere sosyal ve yan haklar tanınmaktadır. Devlet tarafından ülke adına sürdürülebilir rekabet, yaşam standardını koruma ve ulusal güvenlik sağlama adına çalışan mühendisler için koruma da sağlanmaktadır.
Prestij, saygı, unvan ve profesyonel bir çevre elde edilmek isteniyorsa akla gelen ilk meslektir. Diğer meslek gruplarına nazaran daha kolay bir şekilde network ağı elde edilmektedir. Aynı zamanda kendi serbest çalışma alanlarının bulunması ve iş tekliflerinin kendilerine gelmesi de profesyonellik göstergesi olduğundan, saygı, sadakat ve statü kazanmak mühendisler için oldukça kolaydır.